-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 02 12 /10:20

Nacionalinį susitarimą dėl švietimo pas G.Nausėdą aptarti kviestos ne visos partijos

Trečiadienį Prezidentūroje rengiamas švietimo ir mokslo bendruomenės susitikimas su politinėmis partijomis. Tiesa, į jį kviečiami ne visų partijų atstovai.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prezidentūra nurodo, kad susitikime dalyvauti pakviesti švietimo ministras Algirdas Monkevičius, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša, „socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas, liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen, konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovas Valdemaras Tomaševskis, Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė.

Tačiau kitų parlamente atstovaujamų partijų – Darbo partijos, Centro partijos „Lietuvos gerovė“, „Tvarkos ir teisingumo“ bei Kartų solidarumo sąjungos atstovai pas prezidentą nekviečiami.

Be to, „valstietė“ Seimo narė Aušra Papirtienė pasipiktino, kad iš jos atstovaujamos partijos į susitikimą pakviesti ne tie žmonės, kuriems partija yra pavedusi tartis dėl nacionalinio susitarimo.

G.Nausėdos atstovas žiniasklaidai Antanas Bubnelis 15min nurodė, kad į susitikimą „kviestos didžiausios parlamentinės partijos“. Tiesa, Laisvės partijos, ko gero, didžiausia parlamentine niekaip nepavyktų pavadinti, mat ji Seime teturi vieną atstovę. Pavyzdžiui, Darbo partija turi tris.

Į Prezidentūrą dar pakviesti Mokslo tarybos, Mokslų akademijos, Švietimo tarybos, Savivaldybių asociacijos, Mokyklų vadovų asociacijos, Universitetų rektorių konferencijos, Kolegijų direktorių konferencijos, Studentų sąjungos atstovai.

„Šalies vadovas ragina politikus nieko nelaukiant sėsti prie diskusijų stalo su specialistais, išgirsti vieni kitų nuomones ir idėjas apie tai, kas neatidėliotinai turi būti sprendžiama švietimo srityje, ir kartu žengti į susitarimo kelią“, – teigiama Prezidentūros pranešime, išplatintame prieš susitikimą.

Anot jo, per susitikimą bus aptarti aktualūs švietimo ir mokslo bendruomenei klausimai, aprėpiantys mokslo finansavimo pokyčius, galimus ekonominės ir socialinės nelygybės sprendinius švietime, vykdomos švietimo įstaigų pertvarkos efektyvumo didinimą ir kitas temas.

Sausio pradžioje premjeras Saulius Skvernelis pateikė būsimo švietimo susitarimo projektą partijoms, toliau jį derinti perėmė Seimas. Buvo sudaryta laikinoji grupė „Dėl Lietuvos švietimo ateities“, jos vadovu paskirtas „valstiečių“ frakcijos narys Eugenijus Jovaiša, bet jis netrukus patvirtino pasitraukęs iš pareigų.

Švietimo grupės pirmininko pavaduotoja liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen yra sakiusi, kad grupė, kad ir be „valstiečių“ atstovų, dirbs toliau ir sieks parengti partijoms priimtiną susitarimo projektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius