Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 19

G.Steponavičius studentams žada 5 proc. neviršijančias palūkanas (atnaujinta 14.23 val.)

Valstybė galėtų kompensuoti 5 proc. viršijančias studijoms paimtų paskolų palūkanas. Tai trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje pranešė švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.
Gintaras Steponavičius
Gintaras Steponavičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Inicijuoju atitinkamo Vyriausybės nutarimo pakeitimus, kad jame būtų įtvirtinta galimybė valstybės lėšomis kompensuoti lengvatinių studijų paskolų dalį, viršijančią 5 proc. Tai nuoseklus žingsnis, eiantis po derybų su bankais rezultatų paskelbimo“, – sakė ministras. Jo teigimu, šis nutarimas yra suderintas su premjeru Andriumi Kubiliumi ir finansų ministre Ingrida Šimonyte.

Vyriausybė numato dengti palūkanas, viršijančias 5 proc., paskoloms, išduotoms studijų mokesčiui padengti. Palūkanos būtų kompensuojamos tik studijų metu. Tai įtvirtinantis Vyriausybės nutarimo pakeitimas bus teikiamas ministrų kabinetui jau ateinančią savaitę.

Kaip sakė G.Steponavičius, šiais metais palūkanas numatoma kompensuoti iš valstybės biudžeto lėšų, o ateinančiais metais – ir iš struktūrinių fondų.

Žiūrint į europinę patirtį, galima pastebėti, kad kai kuriose šalyse studijų paskolų palūkanos neviršija 1 procento, – sakė I.Vareikytė.

Studentai: Vyriausybė moka brangiai

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) prezidentė Indrė Vareikytė naujienų portalui 15min.lt sakė, kad pritaria naujam valdžios sprendimui dėl studijų paskolų palūkanų, nes antradienį skelbtos palūkanos buvo išties per didelės.

Vis dėlto pašnekovė teigė, kad LSAS šalies valdžios derybas su bankais vertina neigiamai. Jos nuomone, už naują tvarką Vyriausybė moka labai brangiai.

Tačiau I.Vareikytė pastebėjo, jog net ir 5 proc. palūkanos yra didesnės nei kitose Europos šalyse. „Žiūrint į europinę patirtį, galima pastebėti, kad kai kuriose šalyse studijų paskolų palūkanos neviršija 1 procento“, – sakė LSAS prezidentė.

Rugsėjį nereikalaus sumokėti

Į valstybės remiamas paskolas pretenduojančiųjų registraciją Valtybinis mokslo ir studijų fondas pradės rugpjūčio 27 d., o baigs spalio 4 d. Vėliausiai spalio 18 d. bus paskelbti paskolas gavusių studentų sąrašai.

Anot ministro, su aukštosiomis mokyklomis sutarta, kad jos nereikalaus iš studentų mokesčio už mokslą mokslo metų pradžioje, jei studentai pretenduoja gauti lengvatinę paskolą.

Naujienų portalas 15min.lt primena, jog antradienį Finansų ministerija pranešė, kad paskolų litais palūkanų dydis būtų nuo 9,88 iki 11,03 proc., o eurais – nuo 3,37 iki 3,87 proc. Jis keisis kas tris mėnesius priklausomai nuo „Vilibor“ arba „Euribor“ dydžio.

Valstybės remiamas paskolas studentams teiks penki bankai: „DnB NORD“, „Swedbank“, „Snoras“, „Nordea“ ir Šiaulių bankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius