Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 26 /15:22

Gabrielius Landsbergis: esu pasirengęs atsistatydinti

Šeštadienį sostinėje vykstančiame konservatorių partijos tarybos posėdyje partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis paprašė Priežiūros komiteto išaiškinti partijos įstatus ir paskelbti, ar įmanoma sušaukti partijos suvažiavimą kaip galima greičiau. Jei ne, G.Landsbergis pažadėjo atsistatydinti iš pirmininko pareigų iki gegužę planuojamo suvažiavimo. Vėliau paaiškėjo, kad partijos įstatai tai leidžia.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Turime jau šiandien kreiptis į savo bendruomenę ir paprašyti suteikti mandatą pokyčiams arba nesuteikti. Prašau partijos Prezidiumo išaiškinti įstatus ir padėti sušaukti suvažiavimą kaip galimą greičiau, skelbiant naujus pirmininko rinkimus“, – tarybos posėdyje kalbėjo G.Landsbergis.

Jei to negalima padaryti, esu pasirengęs atsistatydinti, kol rinkimai būtų suorganizuoti.

„Jei to negalima padaryti, esu pasirengęs atsistatydinti, kol rinkimai būtų suorganizuoti“, – kalbėjo jis.

G.Landsbergis taip pat sakė, kad būtinai dalyvaus partijos pirmininko rinkimuose.

Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas vėliau posėdyje patikslino, kad pagal naujus įstatus visi suvažiavimai ankstinami, tačiau nenurodoma kaip.

„Eiga būtų tokia: prezidiumas parengia pirmininko rinkimų tvarką. Tvarka turi būti tvirtinama tarybos. Kai taryba priima tokį sprendimą, skyriuose keliami kandidatai ir galiausiai įvyksta visuotinis balsavimas. Galima suvažiavimą paankstinti“, – sakė jis.

Žurnalistams V.Benkunskas sakė, kad šis procesas gali prasidėti ir be G.Landsbergio atsistatydinimo, o rinkimai galėtų įvykti vasario pabaigoje arba kovo pradžioje.

Beje šį kartą konservatorių pirmininkas bus renkamas nebe dviems, o ketveriems metams.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Tarybos posėdis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Tarybos posėdis

Posėdį vedusi Irena Degutienė jo pabaigoje teigė negirdėjusi pasisakymų, kad dėl visko kaltas partijos pirmininkas ir sakė, kad G.Landsbergis, turbūt, paskubėjo su kalbomis apie atsistatydinimą.

„Yra optimistas ir pesimistas. Galima pasakyti mes pralaimėjome rinkimus, bet galime pasakyti, kad mes jų tik nelaimėjome, o ne pralaimėjome“, – sakė I.Degutienė.

Vėliau G.Landsbergis dėkojo Priežiūros komitetui, kuris analizavo įstatus.

„Mano siūlomas prašymas, kuris yra nepaliekantis daug kompromiso, jis ne apie mūsų praeitį, kiek apie ateitį. Ateitis ir diskusija dėl jos, yra tinkama Rimui (Rimantui Jonui Dagiui – aut.), nenoriu aš jo „talibu“ vadinti, ji bus tinkama visiems kitiems. Kviečiu palaikyti mano pasiūlymą ir kreiptis į prezidiumą, pateikiant tolimesnę darbotvarkę, tada tikras pokalbis prasidės, tikroji diskusija. darykim dabar“, – sakė jis.

Šeštadienio posėdyje R.J.Dagys pats save įvardijo „talibu“ (taip vadinami konservatorių partijoje esantys buvę tautininkai – aut. past).

„Taip, aš „talibas“, bet „talibai“ laimėjo rinkimus“, – turėdamas omenyje dalį „valstiečių“ sakė R.J.Dagys.

Dalis kolegų tokio žingsnio nesuprato

G.Landsbergio pareiškimas tarybos posėdyje įnešė sumaišties.

„Gerbiamas pirmininke, tai vadinasi šoko terapija. Kaip buvusi medikė, galiu taip pasakyti. Nežinau, turime visi gerai pamąstyti, ką pasakė partijos pirmininkas. Nežinau motyvų, kodėl jūs taip pasakėte. Teisiškai galbūt tai teisinga, bet bendruomenės atžvilgiu, nežinau, ar teisinga“, – po G.Landsbergio pareiškimo nuostabos neslėpė Irena Degutienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

G.Landsbergio kalbos apie galimą atsistatydinimą nepatiko jo seneliui, partijos garbės pirmininkui Vytautui Landsbergiui.

„Bet jis pasakė kažką tokio: jis susistabdo, jis pasiplauna, dabar jūs žinokitės. Na, gerai. Bet jūs suprantate, kaip tą išvers?“, – įspėjo jis, prieš tai prisipažinęs, jog suprato, kad G.Landsbergis jau atsistatydino. V.Landsbergis pasiūlė dėl to apklausti partijos skyrius.

„Tai visų mūsų oponentų duona. Nešaudykim sau į kojas“, – vėliau apie pasiryžimą trauktis kalbėjo V.Landsbergis. Jo teigimu, tokie veiksmai kaip pirmininko šeštadienio pareiškimas yra dovana oponentams, kurie galės sakyti, esą G.Landsbergis traukiasi neatlaikęs rietenų partijoje.

„Man nepatiko partijos pirmininko pradžia. Tai nenutiesia kelio jokiai tolimesnei diskusijai“, – kalbėjo parlamentaras Rimantas Dagys.

R.Karbauskį lygino su B.Ivanišviliu

Savo kalbą partijos kolegoms G.Landsbergis pradėjo nuo padėkų partijos bičiuliams ir pažadėjo nedalyvauti diskusijoje, kurioje bus įvertinti rinkimų rezultatai.

„Visiems jums, mums, kurie dirbome dieną naktį, kad pasiektume pergalę ir susigrąžintume pasitikėjimą“, – dėkojo partijos pirmininkas.

Laikai, anot jo, yra besikeičiantys, o situacija nerami ne tik Lietuvoje, o visame pasaulyje. G.Landsbergis pabrėžė, kad pasaulyje nepaaiškinamų reiškinių yra daugiau: „Brexit“, JAV prezidento rinkimų rezultatai.

Savijauta tokia – mes nežinome, kas bus toliau.

„Savijauta tokia – mes nežinome, kas bus toliau“, – tvirtino jis.

Tai jis pritaikė dabar formuojamai naujai Vyriausybei: „Mes susiduriame su nežinomu nežinomuoju, mes nežinome kas tie žmonės ir ką jie turi pasiūlyti. Nežinomybės tvyro ore.“

G.Landsbergis teigė, kad jam situacija po rinkimų vis labiau primena tai, kas nutiko Gruzijoje, turėdamas omenyje oligarchą Bidziną Ivanišvilį.

„Matome, kaip ten viskas vyko, kai ėjo į rinkimus žmonės, žadėję šviesią ateitį, bet už jų buvo oligarchas, kuris supančiojo juos savo įtaka ir autoritetu, kad jie negalėjo judėti į priekį“, – sakė G.Landsbergis ir pabrėžė besibaiminantis, kad to nenutiktų Lietuvoje.

A.Kubilius: ne rinkimų kampanija kalta, o skurdas

Buvęs partijos pirmininkas Andrius Kubilius tarybos posėdyje pajuokavo, kad diskusijoje apie rinkimų rezultatus vis tiek bus prieita išvados, kad kaltas Kubilius.

Jis pabrėžė, kad kai kuriais atvejais oponentai konservatorių taip nekritikuoja, kaip partijos nariai plaka patys save.

Dėl tos priežasties A.Kubiliui visai patiko G.Landsbergio mintis paskubinti pirmininko rinkimus.

Anot jo, skurdas ir socialinė atskirtis lėmė, kad žmonės pasirinko politikos naujokus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Kubilius

„Sunku žmonėms išaiškinti, kad būdami opozicijoje nesame valdžia. Žmonių nusivylimas A.Butkevičiaus Vyriausybe lėmė ir tokius rezultatus ir tai atsiliepė visiems“, – pabrėžė A.Kubilius.

Jis pridūrė, kad tos pačios priežastys visame pasaulyje lėmė „Brexit“ ir Donaldo Trumpo pergalę.

„Ne netinkama mūsų kampanija, o žmonių skurdas, ypač provincijoje. Norint tai įveikti reikia ne kalbėseną keisti, o realią nusivylusių žmonių situaciją keisti“, – sakė jis.

Žmonių nusivylimas sukuria valdžią, kuri nepasirengimu valdyti, spręsti problemas, tik dar labiau skatina žmonių nusivylimą.

A.Kubilius teigė, kad ašarų šluostymas ir empatijos demonstravimas nesprendžia problemos, todėl konservatoriai sau turi pasakyti, kad skurdas tampa iššūkiu nacionaliniam saugumui.

„Žmonių nusivylimas sukuria valdžią, kuri nepasirengimu valdyti, spręsti problemas, tik dar labiau skatina žmonių nusivylimą“, – kalbėjo A.Kubilius.

Buvusio partijos pirmininko teigimu, kaltė dėl skurdo tenka tam, kad Lietuvoje pernelyg ilgai dominavo kairuoliška valdžia. A.Kubilius teigė, jog diskusiją apie rinkimų rezultatus reikėtų pakeisti pokalbiais ką daryti toliau.

Ir laimėjo rinkimus, ir pralaimėjo

Šeštadienį viename sostinės viešbučių vykstančiame partijos tarybos posėdyje kalbėjęs partijos garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis teigė, kad konservatoriai plakti savęs neturėtų, o kalbos, kad partija katastrofiškai pralaimėjo rinkimus, yra primetamos iš šalies.

Tačiau vėliau kalbėjęs partijos rinkimų štabo vadovas Dainius Kreivys sakė, kad rinkimai skaudžiai pralaimėti ir jis prisiima už tai atsakomybę.

Europarlamentarė Laima Andrikienė teigė, kad jai, kaip Lietuvos pilietei, būtų buvę ramiau, jei konservatoriai būtų ėję į valdančiąją koaliciją su „valstiečiais“, tačiau ji gerbianti sprendimą neiti.

A.Ažubalis: nesame laimėtojai

„Kas yra geriau ar saviplaka, ar saviapgaulė? Saviplaka gerai, kad galima pradėti kovoti su puikybe, kuri yra viena iš didžiausių nuodėmių“, – posėdyje pastebėjo Audronius Ažubalis.

Jis pabrėžė, kad partija nėra laimėtoja ir tai supykdė jo kalbos klausiusį V.Landsbergį, kuris ėmė replikuoti.

„Nesame laimėtojai, profesoriau, mes nesame laimėtojai“, – kartojo A.Ažubalis.

Šie nesutarimai kilo konservatoriams sprendžiant, kurį TS-LKD deklaracijos projektą palaikyti. Viename iš jų pripažįstama, kad partija pralaimėjo rinkimus.

„Būtų beprasmiška neigti pralaimėjimo faktą – sumažėjo TS-LKD frakcija Seime, labai skaudus daugelio vienmandačių apygardų, ypač Kauno, praradimas“, – teigiama rezoliucijos projekte. Jame pabrėžiama, kad nereikia tapti klaidų narstymo įkaitais.

Kitame projekte, kurį parengė V.Landsbergis, tokio pareiškimo nėra, o į rinkimų rezultatus žvelgiama pakankamai pozityviai.

I.Degutienė pasiūlė dėl deklaracijų nebalsuoti, o prieš tai dar padiskutuoti partijos skyriuose.

„Mes nelaimėjome, bet mes visada esame kelyje ir kovoje“, – partijos kolegoms kalbėjo V.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius