Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 20 /12:33

Galimos korupcijos Panevėžio rajone tyrime – 6 įtariamieji, tarp jų yra seniūnas

Teisėsaugos tyrime dėl galimo piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo vykdant viešuosius pirkimus Panevėžio rajono savivaldybėje įtarimai pateikti šešiems asmenims – savivaldybės tarnautojams ir vienos įmonės atstovams, informavo Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).
STT programėlė
Asociatyvi iliustracija: antikorupcinė STT programėlė / STT nuotr.

„Šiuo metu įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir kyšininkavimu pateikti šešiems asmenims, trys iš jų yra savivaldybės, trys – privačios vienos bendrovės darbuotojai, visiems pritaikyta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti“, – BNS sakė STT atstovė Renata Saulytė.

Panevėžio rajono vicemeras Antanas Pocius BNS patvirtino, kad teisėsaugos įtariami savivaldybės atstovai – Vietinio ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Raimonda Čereškienė, Žemės ūkio skyriaus vyriausiasis specialistai Antanas Berežanskis ir Algis Dzikas.

Pasak jo, R.Čereškienė buvo sulaikyta dviem paroms, kiti du savivaldybės atstovai buvo iškviesti apklausai. Taip pat, ano jo, apklaustas Paįstrio seniūnijos seniūnas Virginijus Šležas. Vicemeras sakė, kad nė vienas specialistas dėl pateiktų įtarimų kol kas nėra nušalintas nuo pareigų.

„Kiek turiu informacijos, tai susiję su kelių ir su melioracijos projektais, konkrečiau negaliu pasakyti. Per tas kelias dienas niekas nepakito. Specialistai tik rengia dokumentus, jie sprendimų nepriiminėja – kai kuriais klausimais yra administracijos direktorius, ar jei tai yra tarybos kompetencija, priima taryba. Bet jie patys tikrai nepriiminėja“, – BNS sakė A.Pocius.

Anot jo, nei jis, nei kiti savivaldybės vadovai su teisėsauga nebendravo.

Jis taip pat atskleidė, kad tyrime figūruojanti įmonė – bendrovė „Panevėžio melioracija“. Šios įmonės atstovai penktadienį telefonu buvo nepasiekiami.

A.Pocius pripažįsta, kad pats buvo susipažinęs su teisėsaugos tiriamais viešaisiais pirkimais, bet sako jokių nurodymų dėl pirkimo sąlygų nedavęs, o dokumentai jam įtarimų nesukėlė.

„Kadangi aš tuos žmones visus pažįstu, bent jau mūsų, man yra neįtikėtina, kad tie žmonės yra ką nors darę. Nebent kažkas gali būti dokumentuose. Bendrais klausimais turbūt visą laiką apšnekame tuos dalykus, bet atsiminti, kad būtų konkrečiai kažkur kažkas (nurodyta), kad į vieną pusę kreipti – tokio atvejo neatsimenu. Tikrai ne – aš bent jau kalbu už save“, – BNS sakė vicemeras.

STT apie pradėtą tyrimą pranešė trečiadienį. Pareigūnai iš Panevėžio rajono savivaldybės administracijos paėmė tyrimui reikšmingų dokumentų, taip pat atliktos kratos kai kurių asmenų darbo vietose bei namuose. Anksčiau skelbta, kad bent dalis asmenų buvo sulaikyti.

Įtariama, kad kai kurie Panevėžio rajono savivaldybės administracijos valstybės tarnautojai galėjo sudaryti palankias sąlygas vienam pirkimų dalyviui, jis esą dėl neskaidrių viešųjų pirkimų proceso laimėdavo konkursus ir gaudavo finansinę naudą. Tyrimo duomenimis, už tai Panevėžio rajono savivaldybės administracijos darbuotojams galėjo būti atsilyginta kyšiais.

STT procesinius veiksmus atliko ir ketvirtadienį bei penktadienį. Neatmetama, kad įtarimai gali būti pateikti ir kitiems asmenims.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Panevėžio apygardos prokuratūra. Prokurorai teigia, kad tiria galimą piktnaudžiavimą vykdant keliasdešimt pirkimų, jų bendra vertė gali siekti daugiau nei 1,9 mln. eurų.

Panevėžio rajono meras šiuo metu yra ligoninėje. BNS Povilas Žagunis teigė, kad dėl širdies problemų į gydymo įstaigą buvo paguldytas pirmadienį.

„Žinau tiek, kiek spauda. Neturėčiau būti susijęs“, – teigė jis, paklaustas, ar yra informuotas apie tyrimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius