-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 29

Gamtoje svarbu žiūrėti po kojomis – gali tykoti nuodinga angis

Keliauti po Lietuvos mišką rekomenduojama atsargiau, mat gali įkąsti angis – vienintelė mūsų šalyje nuodinga gyvatė. Angys pastarąją savaitę sugėlė net keturis žmones skirtingose Lietuvos vietovėse, pranešė TV3 „Žinios“.
Angis yra vienintelis nuodingas roplys LIetuvoje
Lietuvoje gyvena vienintelis nuodingas roplys – paprastoji angis. / wikimedia.org nuotr.
Temos: 3 Miškas Gyvatė Angis

Viena sugeltųjų – Giedraičių rajone gyvenanti Stanislova Daliūnienė. Ji į laukus išsiruošia pasiėmusi lazdelę – ne tam, kad pasiremtų, o kruopščiai tyrinėdama aplinką.

Senolės patirtis karti – neseniai išėjusios žoliauti jos tykojo angis. Stanislova iš pradžių pagalvojo, kad skaudžiai užmynė ant spygliuotos vielos.

„Žiūriu, kad ta viela šliaužia. Įsivaizduojate? Kol atėjau namo, pradėjau vemti. O skausmas neišpasakytas! Geriau jau penkis vaikus pagimdyt negu toks skausmas. Ir bloga, ir skauda nežinia kur“, – TV3 „Žinioms“ pasakojo S.Daliūnienė.

Moteris tris dienas buvo gydoma reanimacijoje, o medikai vėliau teigė, kad į juos kreiptis Stanislova suspėjo pačiu laiku – esą dar pusvalandis, ir jos gyvybės išgelbėti nebūtų įmanoma.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paprastoji angis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paprastoji angis

Stanislova sako dar ir dabar jaučianti angies įgėlimo pasekmes – jai dažnai skauda sąnarius, kepenis. Gyvatės nuodai buvo pasklidę po visą organizmą ir jį gerokai apnuodijo.

O tokių istorijų gydytojai pastarosiomis savaitėmis išgirdo ne vieną. Šylant orams vienintelė nuodinga Lietuvoje gyvatė – angis – kirto keturiems įvairaus amžiaus žmonėms Vilniaus ir Kauno apylinkėse.

Specialistai įspėja: gamtoje basomis geriau nesirodyti. O įgėlus angiai būtina kuo greičiau kreiptis į medikus – svarbi kiekviena minutė.

Angis nuodingiausia pavasario pradžioje, bet net ir vasarą akistatos su šia gyvate geriau vengti. Ji dažniausiai slepiasi po nemažais akmenimis arba po medžių šaknimis. Angis vėsinasi balose.

Angis žmonių nepuls, jei jei jos nelies. Palietus uogaujant ar grybaujant ar užmynus, gyvatė ima gintis.

Ši nuodinga gyvatė rudesnė ir gerokai mažesnė nei nenuodingas žaltys, o minta pelėmis ir varlėmis.

„Priartėjus kelių metrų atstumu prie angies, girdisi, kaip ji bėga lapais. Girdisi šnarėjimas. O jei gyvatė ginasi, nes žmogus – labai arti, ji pradeda šnypšti“, – teigė Želvos girininko pavaduotojas Kęstutis Jarmalavičius.

Anot specialisto, angis žmonių nepuls, jei jei jos nelies. Palietus uogaujant ar grybaujant ar užmynus, gyvatė ima gintis.

Gamtininkas Laimutis Budrys teigė, kad angies nuodai žmogui yra pavojingi, nors nepasižymi itin dideliu toksiškumu: „Gali pasidaryti bloga, gali žmogus patinti. Nesakau, jog visiems – būna tokių organizmų, kad ir bitės įgėlimas gali būti mirtinas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius