Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 03

Gamtos tyrimų centro vadovai tarnybiniais automobiliais keliauja ne tik namo, bet ir atostogų ar net į kitą darbą

Nors Lietuvoje nustatyta labai griežta tvarka, kad visi valstybės įstaigų automobiliai turi būti pažymėti specialiais užrašais, ir uždrausta juos naudoti asmeninėms reikmėms, atrodo, kad Gamtos tyrimų centro vadovams tai nė motais. Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžios, įstaigos direktorius Vincas Būda tarnybinės mašinos prie darbo nepaliko vykdamas atostogauti. Jo pavaduotojas Deimantas Šatikas tarnybiniu automobiliu važiavo į kitą darbą. Ne vienas įmonės darbuotojas tarnybiniu automobiliu važinėja namo ir darbe nepalieka savaitgaliais.
Deimantas Šatikas tarnybiniu Gamtos tyrimų centro automobiliu vyko į kitą darbą
Deimantas Šatikas tarnybiniu Gamtos tyrimų centro automobiliu vyko į kitą darbą / 15min.lt montažas

Dar 2009 m. Lietuvos Vyriausybė priėmė Tarnybinių automobilių naudojimo biudžetinėse įstaigose taisykles, kuriose numatyta, kad visi valstybės įmonių ir įstaigų automobiliai turi būti pažymėti specialiais ženklais, nurodančiais kam priklauso mašina. Taip pat taisyklėse nurodoma, kat tokie automobiliai jokiu būdu negali būti naudojami darbuotojų asmeninėms reikmėms.

Jais draudžiama vykti į darbą, namo, važinėti savo reikalais, o tuo labiau naudotis per laisvadienius ir savaitgaliais.

Tačiau keturi Gamtos tyrimų centro automobiliai iki šiol nėra pažymėti jokia įstaigos simbolika, o centro vadovai mašinas naudoja kaip nuosavas. 15min.lt skaitytojas Jonas užfiksavo, kad Gamtos tyrimų centrui priklausančios automobilių aikštelės vakarais nuolat būna tuščios, nors garažo ši įstaiga neturi.  

15min.lt skaitytojo Jono nuotr./Tiek automobilių tėra Gamtos tyrimų centro aikštelėje prieš darbo dieną
15min.lt skaitytojo Jono nuotr./Tiek automobilių tėra Gamtos tyrimų centro aikštelėje prieš darbo dieną

Gamtos tyrimų centro vadovas automobilio darbe nepaliko nė vykdamas atostogų, o jo pavaduotojas Deimantas Šatikas tarnybiniu Gamtos tyrimų centro automobiliu „Hyundai“ važiavo ir mažiausiai valandą praleido kitame darbe – Rusų dramos teatre jis užima direktoriaus pavaduotojo pareigas.

Kitą rytą jo automobilio prie Gamtos tyrimų centro taip pat nebuvo.

15min.lt skaitytojo Jono nuotr./Deimantas Šatikas tarnybiniu Gamtos tyrimų centro automobiliu vyko į kitą darbą
15min.lt skaitytojo Jono nuotr./Deimantas Šatikas tarnybiniu Gamtos tyrimų centro automobiliu vyko į kitą darbą

Būna, bet nebūna

Gamtos tyrimų centro direktoriaus pavaduotojas D.Šatikas 15min.lt tikino, kad tarnybiniu automobiliu naudojasi tik griežtai laikydamasis taisyklių. Tačiau priminus, kad jo automobilis buvo užfiksuotas stovintis prie Rusų dramos teatro, kuriame jis užima direktoriaus pavaduotojo pareigas, ėmė teisintis kokį kartą porai minučių gal ir užsukęs tarnybiniu automobiliu sutvarkyti kokių pamirštų reikalų kitame darbe.

„Ne, nebent pakeliui užvažiavau. Toks ir naudojimasis. Ką, aš negaliu niekur užvažiuoti, sustoti negaliu? Turiu važiuoti nesustodamas? Ne, tikrai nevažinėju nei į kitą darbą, nei namo. Čia nebent pikti žmonės taip šneka. Taip nebūna. Būna, užvažiuoju, nebūna, kad neužvažiuočiau niekur. Užvažiuoju ir pakeliui iš ministerijos, pasiimti kažko, bet tik paimu kokius dokumentus ir važiuoju toliau“, – aiškinosi D.Šatikas.

Taip nebūna. Būna užvažiuoju, nebūna, kad neužvažiuočiau niekur. Užvažiuoju ir pakeliui iš ministerijos, pasiimti kažko, bet tik paimu kokius dokumentus ir važiuoju toliau, – aiškino D.Šatikas.

Jo vadovas Gamtos tyrimų centro vadovas Vincas Būda, vos išgirdęs, kad 15min.lt skaitytojas užfiksavo jį ir jo darbuotojus netinkamai naudojant tarnybinius automobilius puolė gintis.

„Atleiskite, atleiskite, atleiskite. Ar turite kokių faktų?“ – iškart puolė jis.

V.Būda tikino pats per atostogas buvęs Rodo saloje ir automobiliu ten tikrai nevažiavo.

„O kur jis buvo paliktas, jei prie darbo nebuvo?“, – pasiteiravome Gamtos tyrimų centro vadovo. „O kur, o kur? Ar turite dar kažkokių kitų stovėjimo vietų fiksuotų? Jei turite informatorių, gaukite visą informaciją, tada kalbėkime“, – atšovė jis, taip ir nepaaiškinęs, kur per jo atostogas stovėjo tarnybinė „Škoda“.

15min.lt skaitytojo Jono nuotr./Vincas Būda
15min.lt skaitytojo Jono nuotr./Vincas Būda

Direktorius aiškino, kad tarnybiniu automobiliu jo pavaduotojas D.Šatikas išvis nesinaudoja, todėl vargu, ar galėjo Gamtos tyrimų centro automobilis būti pastebėtas prie Rusų dramos teatro.

„Nemanau, kad yra kokių pažeidimų, bet, jei buvo, aiškinsimės. Kiek jis ten laiko stovėjo? Jei žmogus iš punkto A į B važiuodamas atsiminė kažką pamiršęs, tai kaip jam daryti?“ – klausė V.Būda.

Jis apgailestavo, kad kol kas Gamtos tyrimų centro automobiliai iš tiesų nėra pažymėti specialiais užrašais, tačiau aiškino, kad tai visai netrukus jau bus padaryta.

Ministras žadėjo nepagirti

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis tikino, kad kol kas apie tarnybinių automobilių naudojimo taisyklių pažeidimus Gamtos tyrimų centre nėra girdėjęs. Tačiau jis pripažino, kad tokie pažeidimai yra dažna bėda visose institucijose ir pažadėjo situaciją išsiaiškinti po atostogų.

Jeigu pasitvirtins, kad iš tiesų naudojo savo reikmėms, ar važiavo į kitą darbą, tikrai nepagirsiu, – žadėjo ministras.

„Su tomis valdiškomis mašinomis visur ir visada būna visokių kuriozų. Tačiau apie Gamtos tyrimų centrą konkrečiai dar nieko negirdėjau. Jeigu pasitvirtins, kad iš tiesų naudojo savo reikmėms, ar važiavo į kitą darbą, tikrai nepagirsiu. Grįšiu pirmadienį po atostogų, viską išsiaiškinsiu ir įvertinsim“, – 15min.lt sakė ministras.

Atvejį tirti pasirengusi ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisijos.

Laikinoji jos vadovė Gražina Imbrasienė pabrėžė, kad tarnybiniais automobiliais nei į darbą, nei namo, nei į kitą darbą valstybės tarnautojai vykti negali.

„Tokiems dalykams automobiliai negali būti naudojami, tačiau dabar šio atvejo nevertinsiu, nes turėtume tai nuodugniau ištirti. Mums reikia detalių. Kiekvienas atvejis tiriamas atskirai“, – sakė L.Imbrasienė.

Pasak jos, VTEK nuolat tiria tokias istorijas, kai tarnybiniai automobiliai yra naudojami asmeninėms reikmėms.

VTEK yra priėmęs rezoliuciją, nuolat skelbia informaciją savo tinklalapyje, siunčia savivaldybėms, tačiau pažeidimų nesumažėja. „Čia yra sena problema“, – sakė L.Imbrasienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius