Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 16

Gariūnuose – niūrios kraustymosi nuotaikos (nuotraukos)

Dalis Gariūnų turgavietės prekybininkų gyvena niūriomis kraustymosi nuotaikomis – turgavietę administruojančios bendrovės ragina senuose metaliniuose kioskuose prekiaujančius žmones kuo greičiau kraustytis į naujai pastatytą paviljoną. Kioskai liko be elektros energijos, o prekeiviai vis garsiau kalba apie daromą jiems spaudimą ir grasina net bado akcijomis.
Gariūnų prekeiviai priversti kraustytis
Gariūnų prekeiviai priversti kraustytis / 15min skaitytojo nuotr.

Gariūnuose dirbantis Ivanas antradienio rytą sakė, kad jau tris mėnesius nuolat jaučia turgavietę administruojančių bendrovių spaudimą kraustytis į naująjį paviljoną. „Kai atjungė elektros energiją, tai buvo paskutinis lašas, žmonės ėmė kraustytis. Juk turime nusipirkę patentus, prekių, tai tiesiog nebėra išeities“, – skundėsi vyras, nors pats tvirtino niekur kraustytis neketinantis.

Anot prekeivio, už vietą naujajame paviljone prašoma 10 tūkst. mokesčio avansu ir 100 Lt nuomos mokesčio už kv.m. „Aš manau, kad tai bus tik pradžia, vėliau kaina kils. Šiandien dar išgirdome naujieną, kad reikalaujama, jog tie žmonės, kurie jau persikraustė, rašytų prašymus nutraukti sutartis dėl vietos metaliniuose kioskuose. Jiems sakoma, kad naująsias sutartis jie pasirašys tuomet, kai metaliniai kioskai bus išvežti“, – sakė Ivanas.

Gariūnų prekeiviai piktinasi, kad pradėjus statyti naująjį paviljoną su jais nebuvo derinama, kokiomis sąlygomis jiems teks nuomoti naująsias prekybos vietas, kalbėta, kad nuomos sąlygos išliks panašios.

Grasina bado akcijomis

15min.lt skaitytojo nuotr./Gariūnų prekeiviai priversti kraustytis
15min.lt skaitytojo nuotr./I.Antulienė pasiryžusi bado akcijai.

Gariūnų prekybininkų iniciatyvinės grupės atstovė Irina Antulienė sakė, kad prekybininkai savo darbo vietas, prekes saugoja jau nuo pirmadienio vakaro, kai tik sužinojo, kad elektrikai atjungia elektros energiją. „Dar liko apie 200 žmonių, bet spaudimas didžiulis, labai sunku, ne visi žmonės tai ištveria. Mums praeitą savaitę buvo pasakyta, kad kas norės, galės ir toliau čia dirbti, tačiau pirmadienį pradėta išjungti elektros energiją, žmonės net nežinojo, kad nebeturės šviesos. Juk antradienis yra diena, kai urmu perka prekeiviai iš kitų miestų, iš kitų šalių, tuomet daugiausia dirbama, o dabar negalėjome normaliai dirbti“, – piktinosi I.Antulienė.

Protesto akciją prie prezidentūros surengę prekeiviai teigia sulaukę tiek prezidentūros, tiek Ūkio ministerijos paramos, tačiau realios pagalbos trūksta. „Jeigu šią savaitę nesulauksime pokyčių, ryžtingų veiksmų iš Ūkio ministerijos, toliau būsime per prievartą verčiami kraustytis į naująjį paviljoną, eisime badauti prie prezidentūros, gal bent taip atkreipsime į savo dėmesį“, – ryžtingai kalbėjo I.Antulienė.

I.Antulienė įsitikinusi, kad jeigu sąlygos naujajame prekybos paviljone bus geros, žmonės patys norės ten dirbti, ieškos galimybių įsikurti toje vietoje, gal atsiras ir naujų prekybininkų. „Šiuo metu sąlygos tiesiog per sunkios materialine prasme, mums yra per brangu. Mažiausia nuoma toje vietoje bus tris kartus didesnė negu čia, o tai žmonėms bus nepakeliama, bet žmonės yra spaudžiami. Šito kitaip, kaip psichologiniu teroru, pavadinti negalima“, – sakė prekybininkė.

Prekeiviai sulaukė ir Prezidentūros kanceliarijos atsakymo, kuriame rašoma, kad su prekybininkų kreipimusi, adresuotu Prezidentei Daliai Grybauskaitei, kuriame keliami klausimai dėl padėties Gariūnų turgavietėje ir smulkiųjų prekybininkų teisių gynimo, susipažinta.

„Atsižvelgiant į Jūsų nurodytas aplinkybes, yra kreiptasi į Lietuvos Respublikos ūkio ministeriją ir Generalinę prokuratūrą. Šios institucijos pagal savo kompetenciją informuos Jus ir Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliariją apie galimus sprendimus. Tikimės, kad esama situacija bus deramai įvertinta ir imtasi atitinkamų priemonių keliamoms problemoms spręsti“, – rašoma rašte, kurį pasirašė Prezidentūros Asmenų aptarnavimo ir dokumentų valdymo skyriaus vedėja Genė Lukaševičienė.

(Papildyta 15.55 val.) Bendrovių „Geruda“, „Jurgena“ ir „Posūkis“ valdybos pirmininkas Ramūnas Šeduikis pareiškė, kad dalis prekeivių tiesiog „daro nesąmones“, bet kodėl tokie dalykai turgavietėje vyksta, reikėtų klausti tų prekeivių. Tačiau R.Šeduikis griežtai atmetė, kad prekeiviai nepatenkinti dėl per sunkių finansinių įsipareigojimų.

„Galiu labai drąsiai atsakyti, kad žmonės dirba, visi patenkinti, asmeniškai su visais dirbame. Tie, kurie streikuoja, niekada nepersikraustys (į naują prekybos paviljoną – aut.past.), nes su jais nutrauktos nuomos sutartys už pažeidimus ir jie niekada daugiau neprekiaus Gariūnuose. Jie kreipėsi į teismą, kai teismas išspręs, tada ir atsakysiu dėl kokių pažeidimų sutartys buvo nutrauktos“, – sakė R.Šeduikis.

Ūkio ministras Dainius Kreivys neigiamai įvertino Gariūnų verslo parko prekybininkų iškeldinimą iš kioskų. „Jei iš tiesų pasitvirtins faktas, kad iš prekybininkų renkamas depozitinis 10 tūkst. Lt mokestis ir kad surinkti pinigai naudojami naujų paviljonų statybai ar jau esamiems užbaigti, tokius veiksmus bus galima traktuoti kaip šiurkštų sutarties pažeidimą su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis“, – sakė ministras.

Ūkio ministerija Gariūnus administruojančioms įmonėms išsiuntė raštą, kuriuo prašoma pateikti informaciją apie tai, kaip vykdomi prisiimti įsipareigojimai. Taip pat prašoma nutraukti iškeldinimo iš kioskų veiksmus, kol ministerijos atstovai neapžiūrės ir neįvertins statinių bei kol nebus pateikta detali informacija apie projekto įgyvendinimo eigą. Tačiau du kartus Gariūnų verslo parke lankęsi Ūkio ministerijos atstovai nebuvo įleisti į naują paviljoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius