-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2012 11 29

Garsiam dailininkui Linui Cicėnui vėl iškilo grėsmė likti be namų

Vilniaus taryba pradėjo svarstyti, ar reikėtų pratęsti socialinio būsto Kreivajame skersgatvyje nuomą žinomam dailininkui Linui Cicėnui. Sprendimą priimti gali nebūti labai lengva, nes ne vienerius metus šiame būste gyvenantis menininkas su šeima tarp tarybos narių turi ne tik savo kūrybos gerbėjų, bet ir tokių, kurie tikri – L.Cicėnas neturėtų užimti socialinio būsto.
L.Cicėno teigimu, per 20 metų Vilniaus savivaldybė nė karto socialinio buto neremontavo, tačiau ir leidimo butą privatizuoti neduoda.
L.Cicėnui teks sulaukti tarybos sprendimo dėl teisės toliau gyventi dabartiniame būste. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Beveik 58 kv.m keturių kambarių būste L.Cicėnas gyvena jau daugiau nei du dešimtmečius. Sutartis dėl šio socialiniam būstui priskiriamo buto nuomos yra pasibaigusi prieš kelerius metus, dėl jo miestas priverstas bylinėtis teisme.

Jeigu taryba pritars sprendimui leisti L.Cicėnui ir jo šeimai ir toliau nuomotis šį butą, teismų procesas turėtų nutrūkti. Pagal sprendimo projektą, jeigu jam pritars tarybos nariai, numatoma paskirti savivaldybės administracijos direktoriui pateikti Vilniaus miesto 3 apylinkės teismui prašymą dėl ieškinio atsiėmimo ir palikimo nenagrinėtu civilinėje byloje pagal Vilniaus miesto savivaldybės ieškinį atsakovams L.Cicėnui, Rūtai Ramanauskaitei-Cicėnei bei Brunui Dovydui Cicėnui dėl iškeldinimo iš gyvenamųjų patalpų, esančių Kreivajame skg.

Teismui taip pat būtų pateikti prašymai nenagrinėti ir L.Cicėno priešieškinio dėl pripažinimo, kad tarp L.Cicėno ir Vilniaus miesto savivaldybės administracijos galioja neterminuota gyvenamųjų patalpų nuomos sutartis, bei 8 tūkst. Lt žalos atlyginimo už atliktus gyvenamųjų patalpų Kreivajame skersgatvyje esančiame būste kapitalinio remonto darbus priteisimo. Teismas neturėtų nagrinėti ir dar vieno L.Cicėno ieškinio Vilniaus miesto savivaldybei dėl 2008 m. kovo 27 d. akto, kuriuo namas, esantis Kreivajame skg., buvo pripažintas avariniu.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dailininko L.Cicėno namai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dailininko L.Cicėno namai

Tačiau tarybai apsispręsti nebus lengva. Nors dalis tarybos narių su meru Artūru Zuoku ir vicemeru Jaroslavu Kaminskiu priešakyje pasisako už nuomos sutarties pratęsimą, kai kuriems miesto politikams atrodo, kad menininkams neturėtų būti taikoma jokių nuolaidų skiriant socialinį būstą.

„Socialinio būsto Vilniuje laukia 6 tūkst. šeimų, o L.Cicėnas net nėra įrašytas į laukiančiųjų socialinio būsto eilę“, – piktinosi „darbietė“ Ieva Kačinskaitė.

Meras A.Zuokas pripažino, kad L.Cicėnas yra ekscentriškas žmogus. Jis prisiminė, kaip nukentėjo vienas savivaldybės darbuotojas, bandęs įeiti į L.Cicėno namus, taip pat A.Zuokas sakė matęs dailininką su ginklu Užupyje, kur jis net vijosi merą. Tačiau esą menininkams kartais reikėtų taikyti kiek kitokius kriterijus ir pritarti sutarties pratęsimui bei leisti L.Cicėnui toliau gyventi Kreivojo skg. name.

Pats dailininkas interviu 15min.lt dar prieš dvejus metus tvirtino, kad eilėje gauti butą jis atsidūrė 1986 metais, dirbdamas „Lietstaklių projekte“, tačiau subyrėjus Sovietų sąjungai neliko ir senųjų eilių butams gauti. Po Nepriklausomybės paskelbimo jis įsikūrė socialiniame bute Kreivajame skg., kur gyvena jau daugiau nei 20 metų.

„Įsikėlus į butą, gyvenimo sąlygos buvo sunkios: nebuvo lango, durų, elektros instaliacijos, stogas buvo kiauras, grindys – supuvusios. Tik mano pastangomis  ir finansinėmis lėšomis butas tapo tinkamas gyventi“, – tuomet teigė L.Cicėnas.

Dailininkas tvirtino norėjęs būstą nusipirkti, tačiau miesto valdžia jam vis žadėjusi, bet taip ir neleidusi to padaryti. Savivaldybės atstovai tvirtino neturį teisinių priemonių šį socialinį būstą privatizuoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius