Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2010 05 21

Gatvės muzikantai tapo pastumdėliais

Gatvės muzikantams Vilniaus senamiestyje nebeliko vietos – policijos pareigūnai juos ne tik vaiko, bet ir grasina baudomis. Taip teigia klasikine gitara Senamiestyje mėgstantis groti Romanas, jau kelis kartus susidūręs su policijos patruliais. Šie jam įrodinėjo, kad groti Senamiestyje galima tik renginių metu.
Gatvės muzikantas Romanas nesupranta, kodėl policijos pareigūnai neleidžia jam groti Vilniaus gatvėse.
Gatvės muzikantas Romanas nesupranta, kodėl policijos pareigūnai neleidžia jam groti Vilniaus gatvėse. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Policijos atstovai „15min“ teigė, kad pagal įstatymus jie turi teisę neleisti muzikantams groti gatvėse. Tačiau įdomu tai, kad savivaldybės valdininkai su tuo kategoriškai nesutinka. Anot jų, įspėti muzikantus, kad šie negrotų, pareigūnai turėtų tik tuomet, kai muzika trukdo aplinkiniams.

Pirmąsyk pareigūnų pastabų Romanas pasakojo sulaukęs dar praeitą vasarą. Anot vaikino, policininkai liepė jam nebegroti, nors triukšmo jis teigia nekėlęs, grojęs ne vakare. „Prie manęs privažiavęs pareigūnas pasakė, kad Senamiestyje groti negalima. Tai vyko sekmadienį, apie 16 val., Pilies gatvėje. Aš grojau klasikine gitara, šalia maža mergaitė – fleita, buvo dar daugiau muzikantų, policija išvijo mus visus. Pabandęs aiškintis sužinojau, kad niekas policijos nekvietė, tačiau, anot patrulių, groti Senamiestyje – Pilies, Didžiojoje, Vokiečių gatvėse, Rotušės bei Katedros aikštėse bei kitur – negalima“, – sakė gatvės muzikantas.

Romanas prisipažino, kad tokia situacija jį labai nustebino, tačiau netrukus šiltasis sezonas baigėsi ir jam pasirodęs keistas pareigūnų elgesys pasimiršo. Tačiau šį pavasarį vaikinas buvo priverstas viską prisiminti dar kartą.

„Iš vienos merginos, taip pat grojančios Senamiestyje, išgirdau, kad policininkai vėl vaiko gatvės muzikantus. Nusprendžiau pats tuo įsitikinti. Kai grodamas gatvėje sulaukiau patrulių, jie nebuvo itin kalbūs, bet man pavyko išsiaiškinti, kad jie vadovaujasi Lietuvos Respublikos Administracinių teisės pažeidimų kodekso (LR ATPK) 183 straipsniu, kuriame parašyta, kad viešose vietose šalia gyvenamųjų namų, parkų negalima rėkauti, švilpauti, groti bet kokiais instrumentais“, – įspūdžiais dalinosi Romanas.

Policininkai elgiasi teisėtai

Vaikino minėtame ATPK straipsnyje kalbama apie viešosios rimties trikdymą. Šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais bei kitokiais garsiniais aparatais ar kiti panašūs veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte bei kitose viešosiose vietose, o vakaro ir nakties metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, jeigu tai trikdo viešąją rimtį, – užtraukia įspėjimą arba baudą piliečiams arba pareigūnams iki 300 litų.

Remiantis šiuo straipsniu, anot Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Viešųjų ryšių skyriaus vedėjos Evelinos Pagounis, policijos pareigūnų veiksmai yra teisėti. Ir tam, kad įspėtų gatvės muzikantus nebegroti, pareigūnams nereikia sulaukti gyventojų skundų – jie turi teisę reaguoti patruliuodami gatvėse. „Jeigu vyksta kokie nors renginiai, groti leidžiama, tačiau pavienius muzikantus pareigūnai turi teisę įspėti ir prašyti negroti“, – teigė E.Pagounis.

Savivaldybė: groti galima

Kiek kitokios nuomonės sostinės savivaldybės atstovai. Vilniaus miesto savivaldybės Kalbos kontrolės ir administracinės veiklos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas įsitikinęs, kad groti miesto gatvėse galima. Kas kita – įkyriai prašyti pinigų, tai neleistina. „Jeigu muzikantai gros po gyventojų langais, jie pažeis viešąją rimtį. Jeigu atsiranda kažkas, kam muzikantas trukdo,  muzikantas turėtų pakeisti grojimo vietą. Pareigūnai gali nubausti muzikantą, bet ne dėl to, kad groja, o dėl to, kad trikdo viešąją rimtį. Bet jeigu žmogus tvarkingai pasirinkęs vietą kultūringai groja, neturėtų kilti jokių problemų“, – teigė G. Tamošiūnas.

Skundų nesulaukiama

Anot G.Tamošiūno, miesto tvarkymo ir švaros taisyklės groti gatvėse nedraudžia, tačiau policija vadovaujasi ATPK. „Bet ten yra tokia frazė „jeigu trikdo viešąją rimtį“. Tą trikdymą turi įrodyti žmonių skundai. Jeigu tokių skundų pareigūnai neturi, neturėtų ir drausti groti“, – įsitikinęs savivaldybės atstovas. Jo teigimu, skundų dėl policininkų elgesio su muzikantais nesulaukiama. „Prieš kokius penkerius metus buvo atėjusi mergina, grojanti akordeonu, kuriai policininkai patarė gauti leidimą groti gatvėse. Tačiau tokių leidimų niekas neišduoda, nes jų paprasčiausia nereikia“, – teigė G.Tamošiūnas.

Tačiau gatvės muzikantas Romanas sakė, kad patruliai vaiko muzikantus ir neturėdami jokių gyventojų skundų. Tą jam esą patvirtino patys pareigūnai. „Ketinu atlikti eksperimentą – sulaukti pareigūnų, važiuoti kartu su jais į policijos komisariatą, kad man būtų surašytas protokolas. Tuomet tiksliai žinosiu, kuo nusikalstu grodamas gitara Vilniaus senamiestyje. Galbūt tai bus pretekstas kreiptis į teismą ir ten sulaukti išaiškinimo, gali muzikantai groti gatvėse, ar negali“, – sakė Romanas.

„Gatvės muzika tik puošia miestą. Bet kuriame civilizuotame Europos mieste galima pamatyti gatvės muzikantų. Tarkim, Barselonoje specialiais lipdukais ant šaligatvių nurodomos vietos, kur gatvės muzikantai gali groti. Tad ir Vilniuje būtų galima rasti būdų, kad gatvės muzikantai niekam netrukdytų“, – sakė „Gatvės muzikos dienos“ sumanytojas Andrius Mamontovas.

Miesto įvaizdžio dalis

Vilniaus turizmo informacijos centro direktorės Jolantos Beniulienės teigimu, gatvės muzikantai kuria mieste ypatingą atmosferą, puošia miestą: „Iš atvykusių turistų mes labai dažnai girdime, kad jiems labai imponuoja, kai eidami mieste pamato netikėtą akcentą: kažkas groja ir dainuoja, kažkas pučia burbulus ar dalina ženkliukus ir kviečia šypsotis. Visa tai kuria draugiško, jaunatviško, jaukaus miesto įvaizdį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius