Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 11

Gedimino kalno papėdėje supuvusių suolų naujais niekas nekeis

Vilniaus Senamiesčio bendruomenė pasipiktinusi – vienoje labiausiai lankomų sostinės vietų, parke pakeliui į Gedimino kalną jau ne vienus metus nesugebama pastatyti naujų suoliukų. Pilių parką prižiūrinti Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkcija guodžiasi pinigų pritrūkstanti net senųjų suolų remontui, tad apie naujus tegali pasvajoti.
Suoliukas
Suoliukai Gedimino kalno papėdėje yra seni ir nutriušę. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Į 15min.lt redakciją paskambinusi Senamiesčio bendruomenės atstovė Asta Baškauskaitė piktinosi, kad tiek vilniečių, tiek turistų itin gausiai lankomoje vietoje prisėsti ant suolelio baugoka. Suolai Pilių parke, einant nuo katedros ir Valdovų rūmų į Gedimino kalną, seni, aplūžę, nusilupusiais dažais.

„Gėda eiti per tą parką“

„Juk čia viena labiausiai lankomų Vilniaus vietų, užsienio turistai būriais traukia į Gedimino kalną, tai negi nebūtų galima pastatyti naujų suolų? Papuvę suolai buvo tik nudažomi, todėl šį pavasarį jie jau yra avarinės būklės. Gėda eiti per tą parką“, – piktinosi A.Baškauskaitė.

Juk čia viena labiausiai lankomų Vilniaus vietų, užsienio turistai būriais traukia į Gedimino kalną, tai negi nebūtų galima pastatyti naujų suolų? – piktinosi Asta Baškauskaitė.

Senamiesčio bendruomenės atstovė tvirtino ne kartą skambinusi tiek į savivaldybę, tiek į  Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato direkciją, kol pagaliau išgirdo atsakymą – šiemet niekas naujų suolelių nepirks, senuosius šiek tiek paremontuos, nušveis geležiniais šepečiais ir nudažys. Tačiau tai, A.Baškauskaitės įsitikinimu, padėties neišgelbės.

Vilniaus pilių valstybinio kultūrinio rezervato priežiūros skyriaus vyr. specialistė (architektė) Irena Sakalauskaitė gyventojų skundus supranta, tik neslėpia nelabai galinti ką pakeisti – lėšų yra itin mažai, tad teks džiaugtis bent paremontuotais ir naujai nudažytais suolais.

„Tie suoleliai, kiek atsimenu, stovi nuo Stalino laikų, galima juos vadinti autentiškais. Kas išsinešė stalinines šiukšlių dėžes, negaliu pasakyti. Suolai buvo suremontuoti, dalys pakeistos, autentiškų senųjų dalių jau nėra. Ne visos medinės dalys yra supuvusios arba sulūžusios. Kai tik gausime reikiamus raštus, tuos suolus suremontuosime, pakeisime supuvusias ir išlūžusias medines dalis, nušveisime metaliniais šepečiais ir nudažysime“, – žadėjo I.Sakalauskaitė.

Šiukšliadėžes ridena nuo kalnų

Anot architektės, direkcija tikrai neturi pinigų naujiems suolams, todėl šiemet jų įsigyti net nesvajojama. Šiemet gali atsirasti nebent naujos šiukšliadėžės, kadangi dabartinės yra per mažos. Taip pat galvojama apie dideles betonines šiukšlių dėžes, kurios būtų pastatytos ant rezervatui priklausančių kalnų. Pasirodo, dabar ten esančias lengvas šiukšliadėžės kai kurie jaunuoliai mėgsta ridenti nuo kalnų.

„Jaunimas turi ir gražių užsiėmimų, bet kiti ridena šiukšliadėžes nuo kalnų. Todėl norime pastatyti dideles ir tokias, kurias būtų sunku išjudinti“, – pasakojo rezervato direkcijos specialistė.

Rezervato direkcijai šiemet talkina du iš Darbo biržos atsiųsti darbininkai, kurie tvarko Kalnų parką. „Kai uždarė Sereikiškių parką, labai padaugėjo lankytojų ir Pilių, ir Kalnų parkuose. Šiukšlių kalnai išaugo. Vien jas surinkti kainuos nemažai, o dar reikia išpjauti savaime užaugusius medžius... Iš pinigų, skirtų teritorijos tvarkymui, lieka per metus vos 20 tūkst. Lt. Tai ką galima padaryti? Vieni laiptai į Bekešo kalną, kurios pernai darė savivaldybė, kainavo 50 tūkst. Lt“, – guodėsi I.Sakalauskaitė.

Architektė pasidžiaugė, kad Pilių parke šiemet bent jau bus gražūs gėlynai. Gėlių padovanojo Botanikos sodas, tad buvusioje A.Puškino paminklo vietoje žydės gėlynai.

Mieste suolus remontavo pernai

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Suoliukas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Suoliukas

Miesto erdvėse naujų suolų šiemet neplanuoja ir Vilniaus miesto savivaldybė. Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojo Antano Mikalausko teigimu, visi suolai buvo sutvarkyti pernai prieš Europos vyrų krepšinio čempionatą, tad tebėra gana geros būklės.

„Lukiškių aikštėje keitėme visus medinius pagrindus, tad jokių keitimų šiemet nebus. Gal tik prieš Dainų šventę viena firma siūlo dalį suolų, esančių Konstitucijos prospekte, Europos aikštėje, perdažyti“, – sakė A.Mikalauskas.

Kitąmet vilniečiai ir miesto svečiai galės džiaugtis gražiais, naujai įrengtais suolais ir Bernardinų sode, kuris šiemet uždarytas renovacijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius