Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 28

„Gėjų-kanibalų“ eksperto vizitą Seime palaiminę politikai ginasi nieko nežinoję

Skandalą Telšiuose ir visoje Lietuvoje sukėlusi tikybos mokytojos Loretos Raudytės pamoka apie „gėjus-kanibalus“ rėmėsi mokslininku save vadinančio amerikiečio Paulo Camerono pateikta medžiaga. Ši klaidinanti informacija Lietuvoje buvo paskleista 2010 metais, jo vizito Seime ir keliuose universitetuose metu.
Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Paulas Cameronas ir Mantas Adomėnas
Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Paulas Cameronas ir Mantas Adomėnas / „Facebook“ nuotr.

Kilus skandalui dėl mokslui prieštaraujančių teiginių dėstymo Telšių Žemaitės gimnazijoje, prisiminimus apie skandalingojo mokslininku save vadinančio P.Camerono vizitą apgaubė užmaršties migla.

P.Cameronas išgarsėjo savo lytiškumo tyrimais, kuriuos pasmerkė Amerikos psichologų asociacija. 1983 metais jis buvo pašalintas iš šios asociacijos. Po kurio laiko skandalingojo veikėjo atsižadėjo ir Nebraskos psichologų asociacija.

Jo teiginiai buvo pasmerkti Amerikos sociologų asociacijos ir Kanados psichologų asociacijos.

Buvo pajuoktas „Bruno“

1982 metais P.Cameronas įkūrė Lytiškumo mokslinių tyrimų institutą, kuris sutrumpintai vadinamas ISIS. Šio instituto tyrimų mokslinė vertė labai prieštaringai vertinama akademinėje bendruomenėje ir dažniausiai pasitelkiama tik fundamentalistinių grupių.

P.Cameronas pagarsėjo tariamais tyrimais pagrįstais teiginiais, kad homoseksualūs asmenys gyvena apie 20 metų trumpiau nei heteroseksualai, kad homoseksualūs mokytojai neabejotinai paveikia mokinių lytiškumą. Jis įrodinėjo tiesioginį ryšį tarp homoseksualumo ir žiaurių nusikaltimų bei lytinio vaikų išnaudojimo.

Tariamas mokslininkas ir jo institutas buvo pašiepti britų komiko Sachos Barono Coheno komedijoje „Bruno“. P.Camerono Šeimos tyrimų institutas yra klasifikuojamas kaip „neapykantos grupė“.

Tariamas mokslininkas ir jo institutas buvo pašiepti britų komiko Sachos Barono Coheno komedijoje „Bruno“. P.Camerono Šeimos tyrimų institutas yra klasifikuojamas kaip „neapykantos grupė“.

Įsileido MRU ir VDU

Visa ši plačiai prieinama informacija nesutrukdė P.Cameronui 2010 metų balandžio mėnesį skaityti paskaitą Seime, Mykolo Romerio universitete bei Vytauto Didžiojo universitete bei dalinti savo tariamai mokslinę informaciją visiems besidomintiems.

Kalbėdamas Seime P.Cameronas gąsdino, kad Lietuva yra prie išnykimo ribos ir aiškino, kad „kiekvienas sveikas žmogus turėtų tuoktis“. „Jei jūs gyvensite taip, kaip gyvenate, Lietuvos nebeliks“, – Seime aiškino jis.

Dar griežčiau P.Cameronas savo įsitikinimus dėstė jį pakvietusiuose universitetuose. Dėl jo pasisakymo VDU Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos prieš homoseksualius asmenis kurstymo universitete.

„Amerikietis aiškino, kad homoseksualūs žmonės vykdo kampanijas – verbuoja jaunus žmones. Ir kad homoseksualumas yra grėsmė“, – komentuodamas kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą sakė Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis.

VDU Katalikų teologijos fakulteto dekanas Benas Ulevičius tuomet sakė įsitikinęs, kad „universitetui mesti homoseksualų interesus ginančių žmonių kaltinimai – tai manipuliavimas teise, siekiant nutildyti savo nuomonę turinčius mokslininkus“.

Į Seimą pakvietė Mantas Adomėnas

P.Cameroną į Seimą 2010 metų balandžio mėnesį pakvietė Seimo parlamentinė grupė „Už žmogaus orumą“, kurią inicijavo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narys Mantas Adomėnas.

Ši grupė susikūrė tų pačių metų kovo mėnesį ir P.Cameronas buvo vienas pirmųjų joje apsilankiusių ekspertų.

15min susisiekus su M.Adomėnu ir paklausus, ką jis galėtų papasakoti apie P.Camerono vizitą Seime 2010 metais, Seimo narys teigė: „Nieko nežinojau apie jo skandalingus pareiškimus, kurie yra priešingi viskam, kuo tikiu. Jei būčiau apie tai žinojęs, tikrai nebūčiau su juo dalyvavęs bendrame renginyje. Man jis buvo pristatytas kaip bona fide sociologas, pasisakantis už šeimą. Tik tiek šiuo klausimu galiu pasakyti.“

Vėliau pasiteiravus, ar visgi jis buvo šio vizito organizatorius Seime, M.Adomėnas patikslino, kad P.Cameronas į parlamentą išties pateko jo iniciatyva.

„Grupė kvietė jį kaip už šeimą pasisakantį sociologą. Atsiprašau, aš jo vizito į Lietuvą neorganizavau, ne taip perskaičiau. Bet jei būčiau žinojęs apie pareiškimus – kurių dalis, beje, padaryta po 2010 – nebūčiau su juo net kalbėjęs, nes tokie žmonės apskritai diskredituoja tiek šeimos vertybių gynimą, tiek krikščioniškas vertybes, kuriomis dangstosi“, – teigė M.Adomėnas.

15min nuotr./Mantas Adomėnas ir Vilija Aleknaitė-Abramikienė
15min nuotr./Mantas Adomėnas ir Vilija Aleknaitė-Abramikienė

V.Aleknaitė-Abramikienė: „Atėjau, nes labai prašė Adomėnas“

Buvusi Seimo narė ir viena iš aktyvių diskusijos su P.Cameronu dalyvių, TS-LKD atstovė Vilija Aleknaitė-Abramikienė teigė, kad į diskusiją ėjo tik todėl, kad jos labai prašė kolega Mantas Adomėnas.

Jos teigimu, P.Camerono teiginiai jos visiškai nesudomino, o plačiau komentuoti negali, nes nėra viešas asmuo.

„Aš nebuvau organizatorė. Atėjau, nes labai prašė Adomėnas, ir, beje, iškart supratau, kad be reikalo, nes buvo neįdomu. Kalbėt reikia su Adomėnu. Jis vadovavo tai grupei, jis ir kvietė. Be to, aš nebe viešas asmuo“, – gynėsi V.Aleknaitė-Abramikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius