-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 15

Gelbėjama „Raganų kalno“ ekspozicija

Juodkrantėje prasidėjo medžio skulptorių simpoziumas „Raganų kalnas“.
Raganų kalnas Juodkrantėje.
Raganų kalnas Juodkrantėje. / Jurgitos Andriejauskaitės nuotr.

Jo metu gelbėjami labiausiai nuo aplinkos poveikio nukentėję Raganų kalno ekspozicijos kūriniai, stengiamasi apsaugoti dar nesugadintus.

Pirmieji kūriniai Raganų kalne įkurdinti 1979 m. Šiandien unikalią ekspoziciją po atviru dangumi sudaro daugiau kaip šimtas skulptūrų iš ąžuolo.

Šiais metais ketinama atnaujinti šešis ekspozicijos kūrinius. Bus pakeisti labiausiai susidėvėję elementai, kaip ir kiekvienais metais, skulptūros bus impregnuojamos. Naujos nebus kuriamos.

Anksčiau viena didžiausių problemų buvo sparčiai plintantis grybas, ardantis skulptūras iš vidaus. Kaip pastebėjo Neringos savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Narūnas Lendraitis, simpoziumo metu atliekamų darbų dėka, grybo plitimą pavyko sustabdyti.

Prie skulptūrų nykimo prisideda ir Raganų kalno lankytojai. Daugelis pamiršta, kad didžiąją dalį  ekspozicijos sudaro tautodailės kūriniai, ant kurių nevalia ropštis. Per ilgus ekspozicijos gyvavimo metus būta atvejų, kuomet skulptūros buvo padegtos.

Jau septintus  metus vykstančiame simpoziume dalyvauja Lietuvos tautodailininkų sąjungos meistrai. Šiais metais Juodkrantėje darbuojasi skulptorius Raimundas Blažaitis (Vilkaviškis) ir Jonas Vaicekauskas (Šiauliai).

Medžio skulptorių simpoziumą „Raganų kalnas“ organizuoja Neringos savivaldybė, Lietuvos tautodailininkų sąjunga ir Neringos istorijos muziejus. Šiais metais skulptūrų atnaujinimui buvo skirta 6000 lt.   Simpoziumą remia Neringos savivaldybė ir Kultūros rėmimo fondas.  Simpoziumas vyks iki rugsėjo 18 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius