Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 29

Generalinė prokuratūra pasiruošusi padėti išspręsti LEO LT klausimą

Jei Seimui ir Vyriausybei nepavyks išspręsti LEO LT problemos Lietuvai naudinga linkme, veiksmų imsis prokurorai. Taip po susitikimo su Lietuvos prezidente žiniasklaidai teigė generalinis prokuroras Algimantas Valantinas.
Algimantas Valantinas
Algimantas Valantinas / 15min.lt/Irmanto Gelūno nuotr.

Trečiadienį A.Valantinas su prezidente Dalia Grybauskaite aptarė teisėsaugos padėtį Lietuvoje, visuomenei aktualių teisinių procesų eigą.  A.Valantinas išklausė šalies vadovės pastabas dėl operatyvumo bei viešumo trūkumo prokuratūros darbe.

Taip pat A.Valantinui kliuvo už neskaidrius su Generaline prokuratūra susijusių asmenų vykdytus viešuosius pirkimus, dėl kurių nukentėjo šios įstaigos reputacija.

Prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys žiniasklaidai perdavė, kad šalies vadovė pasisako prieš bet kokį teisėsaugos politizavimą ir pabrėžia prokuratūros nepriklausomumo principą bei idėją.

Viešumas – sunki misija

A.Valantinas teigė sutinkantis su išsakytomis pastabomis. „Neklysta tik tie, kurie nedirba. Dėl per viešuosius pirkimus padarytų klaidų kalti žmonės jau nubausti, tikiuosi, kad ateityje tokių dalykų nebebus“, – žurnalistams kalbėjo generalinis prokuroras. 

Jis teigė atsižvelgsiantis ir į kritiką dėl pernelyg mažo viešumo – esą bus bandoma geriau subalansuoti visuomenės teisę žinoti ir ikiteisminio tyrimo slaptumo ar nusikaltimo prezumpcijos principus.

Vis dėlto generalinis prokuroras buvo nekalbus: paklaustas, kaip vyksta ikiteisminis tyrimas dėl parlamentarės Astos Baukutės galimos korupcijos, kartojo, kad ikiteisminio tyrimo detalių ir taktikos niekada neatskleidė ir neatskleis. „Jei bus surinkta pakankamai duomenų, kreipsimės į Seimą dėl jos teisinės neliečiamybės panaikinimo“, – tiek pasakyti tegalėjo prokuroras.

Prokuratūra padėtų spręsti LEO LT problemą

Pokalbio metu neapsieita ir be LEO LT temos, nors, pasak A.Valantino, šis klausimas pernelyg išskirtas nebuvo.

Jis teigė, kad esant reikalui Generalinė prokuratūra imsis ginti viešąjį interesą, jei to nesugebės padaryti Seimas bei Vyriausybė.

„LEO LT įkurtas sutarties pagrindu. Jei sutartis nenaudinga valstybei, per šią pusę būtų galima  spręsti problemą. Tačiau valstybei turi dirbti tos įstaigos, kurios yra arčiausiai problemos,  – Seimas ir Vyriausybė. Teisėsaugos institucijos negali daryti įtakos ekonominiams sprendimams, bet jei reikėtų, darytume", – kalbėjo A.Valantinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius