Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 30 /17:04

Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl Lietuvos kariuomenės įsigytų virtuvės įrankių

Antradienio pavakarę Generalinė prokuratūra pranešė, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvos kariuomenės įsigytų virtuvės įrankių. Paaiškėjo, kad daiktai buvo perkami už aštuonis kartus didesnę sumą nei jie kainavo. Tyrimą pavesta atlikti Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).
Specialiųjų tyrimų tarnyba
Specialiųjų tyrimų tarnyba / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Antradienį Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) paviešino, kad Lietuvos kariuomenė iš bendrovės „Nota Bene“ įsigijo virtuvės įrankių už 173,8 tūkst. eurų.

Palyginus daiktų kainas su jų verte rinkoje paaiškėjo, kad kariškiai sumokėjo aštuonis kartus brangiau.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas Jonas Vytautas Žukas ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas teigė, kad kariškiai patys tai išsiaiškino ir kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo sukčiavimo.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, tačiau vėliau nutrauktas.

VIDEO: Vilniečiai apie kariuomenės virtuvės įrankių skandalą: siaubas ir graudu

Antradienį Generalinė prokuratūra išplatino pranešimą, kuriame chronologiškai pasakojama apie Lietuvos kariuomenės ir teisėsaugos susirašinėjimą. Prokurorai teigia, kad bendrovės „Nota Bene“ veiksmuose nerado sukčiavimo požymių, tačiau gavo išvadą apie galimą korupciją Lietuvos kariuomenėje.

15min pateikia Generalinės prokuratūros pranešimą su chronologine įvykių seka. Tekstas buvo redaguotas, tačiau faktai ir esmė – neiškraipyti.

15min iliustr./Virtuvės įrankius kariuomenė pirko brangiau nei rinkoje

2015 metų kovo 9 dieną Lietuvos kariuomenės Karo policijos Ikiteisminio tyrimo valdybos Vilniaus ikiteisminio tyrimo skyrius pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo. Tyrimui vadovavo Vilniaus apylinkės prokuratūros 4-asis baudžiamojo persekiojimo skyrius.

Buvo siekiama išsiaiškinti, kokiomis aplinkybėmis lauko virtuvės atsarginės detalės ir agregatai buvo pažymėti ne tik gamintojo duomenimis, bet ir bendrovės „Nota Bene“ ženklinimu ant papildomų pakuočių.

Taip pat tyrimu norėta nustatyti, ar tuo buvo padaryta nusikalstama veika – sukčiavimas.

2016 metų birželio 1 dieną Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras Mantas Januškevičius priėmė sprendimą šį ikiteisminį tyrimą nutraukti.

Jis vadovavosi tuo, kad tyrimo metu gauti duomenys nesudarė pagrindo manyti, kad buvo padaryta nusikalstama veika. Pagal teisinės pagalbos prašymą buvo gautas ir atsakymas iš Vokietijos.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą „Sukčiavimas“ tai, kai kažkas apgaule savo ar kitų naudai įgijo svetimą turtą ar turtinę teisę, išvengė turtinės prievolės arba ją panaikino. Sukčiavimo esmė yra apgaulės naudojimas svetimam turtui užvaldyti arba teisei į turtą įgyti. Šiuo atveju, Lietuvos kariuomenės ir bendrovės „Nota Bene“ ginče to nebuvo.

Vien tik turtinės prievolės nevykdymas ar kitokių civilinės sutarties sąlygų nesilaikymas neatitinka sukčiavimo požymių. Tai neužtraukia baudžiamosios atsakomybės.

Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamentas ir bendrovė „Nota Bene“ susitarė ne tik dėl įsipareigojimų viena kitai, bet ir dėl sutarties kainos, prekių kokybės, prekių tiekimo terminų, šalių atsakomybės sąlygų ir iš sutarties kylančių ginčų sprendimo tvarkos ir kitų sutarties sąlygų vykdymo.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad sutartyje nurodytas prekių gamintojas dalies sutartyje įvardytų prekių nebegamina.

Šias prekes konkursą laimėjęs tiekėjas pakeitė į sutartyje nurodyto gamintojo leidžiamas komplektuoti kitų gamintojų analogiškos kokybės prekes.

Žymėjimas kito gamintojo ženklinimu ant papildomų pakuočių buvo padarytas siekiant aiškiai identifikuoti prekes. Gamintojo ženklinimas buvo nepanaikintas ir matomas.

Prokuroro M.Janusevičiaus vertinimu, iš pateiktos 2014 metų sutarties matyti, kad Lietuvos kariuomenės Materialinių resursų departamentas ir bendrovė „Nota Bene“ susitarė ne tik dėl įsipareigojimų viena kitai, bet ir dėl sutarties kainos, prekių kokybės, prekių tiekimo terminų, šalių atsakomybės sąlygų ir iš sutarties kylančių ginčų sprendimo tvarkos ir kitų sutarties sąlygų vykdymo. Todėl ginčai pirmiausia turi būti sprendžiami civilinio proceso tvarka.

2016 metų birželio 1 dieną Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras M.Januškevičius kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) atsižvelgdamas į tai, kad tyrimo metu kilo abejonių dėl to, ar Lietuvos kariuomenė laikėsi įstatymų ir tvarkų.

2016 metų birželio 21 dieną Vilniaus apylinkės prokuratūroje buvo gautas Lietuvos kariuomenės Teisės departamento skundas ir prašymas dėl nutarimo nutraukti ikiteisminį tyrimą panaikinimo.

Vilniaus apylinkės prokuratūroje buvo gauta VPT išvada, kad atliekant patikrinimą kilo abejonių dėl galimai įvykdytos korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos.

2016 liepos 21 dieną Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras Tomas Tukleris priėmė nutarimą atmesti Lietuvos kariuomenės skundą ir paliko galioti prokuroro M.Januškevičius nutarimą. Šis aukštesnio prokuroro nutarimas vėliau buvo apskųstas nustatyta tvarka ir dabar nagrinėjamas Vilniaus apylinkės teisme.

2016 metų rugpjūčio 16 dieną Vilniaus apylinkės prokuratūroje buvo gauta VPT išvada, kad atliekant patikrinimą kilo abejonių dėl galimai įvykdytos korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos.

2016 metų rugpjūčio 23 dieną Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroras M.Januškevičius šią iš VPT gautą vertinimo išvadą bei raštą persiuntė Lietuvos kariuomenės Karo policijos Ikiteisminio tyrimo valdybai proceso sprendimui priimti. Iki šios dienos joks sprendimas nebuvo priimtas.

Šiandien, 2016 metų rugpjūčio 30 dieną Generalinė prokuratūrą pradėjo ikiteisminį tyrimą, kurį atliks STT Vilniaus valdyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius