Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 11 /10:09

Generaline prokurore siūloma Edita Dambrauskienė: „Pasiūlymas buvo netikėtas“

Prezidentės Dalios Grybauskaitės į generalines prokurores siūloma Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkė Edita Dambrauskienė sako, kad šis pasiūlymas jai buvo netikėtas. Netikėta prezidentės pasirinkta kandidatūra ir Seimo nariams. Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariai E.Dambrauskienės iki šiol nebuvo sutikę ir nieko apie ją nežino.
Edita Dambrauskienė
Edita Dambrauskienė / Džojos G. Barysaitės (LR Prezidento kanceliarija) nuotr.

„Man pasiūlymas tikrai buvo netikėtas, tačiau, atsižvelgusi į tai, kad turiu darbo patirties prokuratūroje ir tardymo skyriuje policijos komisariate, tiek ir dabar dirbant teisme ir jam vadovaujant, ir tai, kad tiesiogiai bendraujame su prokuratūrų vadovais, žinau, kokios ten yra problemos ir kokie yra geri dalykai, priėmiau sprendimą kandidatuoti į šias pareigas“, – 15min.lt sakė E.Dambrauskienė.

Nieko negaliu sakyti apie šią kandidatę, gal pasirodys puiki, išmananti, bet ar vėl nebus tokių priekaištų iš kitų frakcijų, kad kandidato ieškoma iš pašalių, o ne iš prokuratūros? – klausė S.Šedbaras.

Pasiūlymo tapti generaline prokurore ji tikino sulaukusi visai neseniai – prieš kelias savaites.

Apie konkrečius darbus kandidatė į generalinius prokurorus su žiniasklaida sakė dar nenorinti kalbėti, mat pirmiausia savo planus ketinanti pristatyti politikams.

„Viziją pristačiau prezidentei ir aš norėčiau pirmiausia prisistatyti Seimo nariams. Tuo labiau, mano manymu, ne telefonu tai reiktų daryti“, – sakė kandidatė.

Niekas nežino

15min.lt kalbinti politikai kol kas apie E.Dambrauskienę negalėjo nieko pasakyti. Jie prisipažino kandidatės visai nepažįstantys.

Toks nežinomumas ir tai, kad E.Dambrauskienė yra teisėja, o ne prokurorė, pasak konservatoriaus Stasio Šedbaro, gali pakišti koją kandidatės tinkamumą vertinant Seime. Šis argumentas, pasak politiko, buvo lemiantis ir atmetant Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūrą, kai jis buvo siūlomas generaliniu prokuroru.

„Mano požiūriu, tai buvo puikus kandidatas. Tačiau kiti kolegos iš kitų frakcijų išsakė priekaištų ir abejojo, kodėl negalima surasti kandidato iš prokuratūros sistemos, užsiauginti. Nieko negaliu sakyti apie šią kandidatę, gal pasirodys puiki, išmananti, bet ar vėl nebus tokių priekaištų iš kitų frakcijų, kad kandidato ieškoma iš pašalių, o ne iš prokuratūros?“ – svarstė S.Šedbaras.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nerijus Meilutis ir Darius Valys
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Nerijus Meilutis ir Darius Valys

Neturės išankstinių nuostatų

Pati E.Dambrauskienė tikina, kad būti nežinomai – nebūtinai minusas. Esą iki šiol jos nežinodami Seimo nariai galės kandidatės teikiamus pasiūlymus vertinti be išankstinių nuostatų.

Teisėja sako į Kauno apygardos teismo pirmininko N.Meilučio patirtį kandidatuojant į generalinius prokurorus daug dėmesio nekreipianti. Anot jos, istorija nebūtinai turi kartotis

Nevertinu praėjusių įvykių. Manau, kad kiekvienas žmogus yra skirtingas, – sakė E.Dambrauskienė.

„Dėsiu visas pastangas prisistatyti ir parodyti aiškią viziją, ką reikia padaryti. Bet, jeigu Seimo nariai nuspręs, kad kandidatūra nėra tinkama, tiesiog dirbsiu toliau savo darbą. Esu teisėja, teismo pirmininkė. Nevertinu praėjusių įvykių. Manau, kad kiekvienas žmogus yra skirtingas. Kiekviena kandidatūra skirtinga, todėl sieti dviejų atvejų nereikėtų“, – kalbėjo E.Dambrauskienė.

Vilniaus teisėja netapo

46 metų E.Dambrauskienė prezidentės D.Grybauskaitės į aukštesnes pareigas šiemet siūloma ne pirmą kartą. Gegužės pabaigoje prezidentė kreipėsi į Teisėjų tarybą siūlydama Kaišiadorių teisėją perkelti dirbti į Vilniaus apygardos teismą.

Tačiau Teisėjų taryba nutarė, kad E.Dambrauskienė liks dirbti Kaišiadorių rajono apylinkės teisme, nes yra kitų teisėjų, kurie labiau verti karjeros.

E.Dambrauskienė teisės magistro laipsnį yra įgijusi Vilniaus universiteto Teisės fakultete ir turi 17 metų teisinio ir vadovaujančio darbo patirties. E.Dambrauskienė yra dirbusi ikiteisminio tyrimo pareigūne, Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros prokurore, advokate.

2008 metais E.Dambrauskienė buvo paskirta Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėja. Nuo 2011–ųjų penkerius metus vadovauja Kaišiadorių rajono apylinkės teismui.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius