-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 22 /12:22

Generaline prokurore siūloma Edita Dambrauskienė: „Viskas vyko neskaidriai“

Kandidate į generalines prokurores prezidentės Dalios Grybauskaitės siūloma teisėja Edita Dambrauskienė antradienį prisistatė Seimo nariams. Nuo jų balsavimo po savaitės priklausys, ar E.Dambrauskienė taps pirmąja moterimi Lietuvoje, užimančia generalinės prokurorės pareigas.
Edita Dambrauskienė
Edita Dambrauskienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Temos: 2 Seimas Prokuratūra

Pristatydama E.Dambrauskienę prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė tikino, kad kandidatė yra tinkama, nes yra dirbusi ir prokurore, ir advokate, ir teisėja.

Tvirta, santūri asmenybė, pasižyminti aukšta vidine kultūra ir vertybinėmis pozicijomis, – sakė R.Svetikaitė.

Taip pat patarėja gyrė kandidatės vadovavimą Kaišiadorių rajono apylinkės teismui. Kalbėdama apie asmenines E.Dambrauskienės savybes, R.Svetikaitė vardijo: „Tvirta, santūri asmenybė, pasižyminti aukšta vidine kultūra ir vertybinėmis pozicijomis.“

Pasak R.Svetikaitės, prokuratūrai šiuo metu reikia atsinaujinimo, kurį ir galėtų garantuoti E.Dambrauskienės skyrimas institucijos vadove.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Edita Dambrauskienė
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Edita Dambrauskienė

Išdėstė darbų planą

Pati E.Dambrauskienė prisistatydama Seimui sakė, kad norėtų išvengti per ilgo bylų nagrinėjimo, nepagrįsto įtariamųjų pasiklausymo, neaiškių kaltinamųjų aktų parengimo.

Greitakalbe kandidatė bėrė ketinimus geriau ginti viešąjį interesą energetikos ir vaiko teisių srityse. „Reikia stiprinti nutarimų, kuriais atsisakoma ginti viešąjį interesą, kontrolę“, – sakė ji.

Be to, E.Dambrauskienė žadėjo geriau atrinkti prokurorus ir garantuoti jiems karjeros galimybes bei tinkamai juos mokyti, o skatinimo sistema, pasak jos, turi būti aiški ir skaidri.

Taip pat kandidatė sakė daug dėmesio skirsianti vidaus ir išorės komunikacijai. E.Dambrauskienė tikino įsiklausysianti į provincijos prokurorų nuomonę, būsianti pasiekiama visiems, o visuomenei bandysianti prokurorų sprendimus paaiškinti, kiek galima suprantamiau.

E.Dambrauskienė žadėjo pagerinti ir bendradarbiavimą su Seimu.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Edita Dambrauskienė
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Edita Dambrauskienė

Politikai klausė, kuo bus geresnė

Seimo nariai kandidatės teiravosi, kaip ji vertina iki šiol dirbusio generalinio prokuroro darbą, tačiau E.Dambrauskienė į tai neatsakė tikindama, kad tai būtų neetiška.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius pasveikino kandidatę su pasiryžimu „pereiti šitą mėsmalę“ ir teiravosi, kaip tapusi prokurore ji saugosis politikų spaudimo, apie kurį esą praėjusią savaitę užsiminė pats premjeras.

E.Dambrauskienė tikino pasitikinti prokurorų gebėjimais patiems atskirti, kas yra spaudimas, ir jų sąžiningumu jam nepasiduodant.

Kitas opozicijos atstovas Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis teiravosi, kuo E.Dambrauskienė mano būsianti geresnė nei Seimo atmestas kandidatas Nerijus Meilutis. Kandidatė tvirtino, kad vertinti galės patys Seimo nariai, tačiau pabrėžė, kad ji, kitaip nei N.Meilutis, daugiau dėmesio ketina skirti prokuratūros veiklos skaidrinimui.

Pagrindinė problema  turbūt yra ta, kad prokuratūroje viskas vyko neskaidriai, – pareiškė E.Dambrauskienė.

„Pagrindinė problema turbūt yra ta, kad prokuratūroje viskas vyko neskaidriai: tai yra karjeros darymo galimybės, skatinimo galimybės, faktiškai prokurorai yra susiskaldę ir dėl krūvių skaičiavimo metodikos, skaičiuoja vieni kitų padarytą darbą. Aišku, kyla problemų ir dėl specializacijų nustatymo prokurorams“, – pareiškė kandidatė.

Seimo narys Linas Balsys teiravosi, kaip E.Dambrauskienė užtikrins, kad „ji nebus dar viena kišeninė prokurorė“.

„Jei nebūčiau tikra, kad tokia galėsiu būti, šio pasiūlymo nebūčiau priėmusi“, – atsakė E.Dambrauskienė.

Paklausta, kurio iki šiol dirbusio generalinio prokuroro darbą geriausiai vertinanti, kandidatė sakė turinti tokį favoritą, bet jo pavardės nepasakysianti, nes tai esą būtų neetiška.

Seimo nariai dar klausinėjo, ar E.Dambauskienė yra dirbusi privačiame sektoriuje ir ar tai nebus kliūtis jai sąžiningai dirbti generaline prokurore. Kandidatė nurodė prieš dvidešimt metų tris mėnesius dirbusi įmonėje „Senasis dvaras“, kuri dabar gal nė nebeegzistuoja.

Vertina dviprasmiškai

Kol kas apie E.Dambrauskienę politikai kalba dviprasmiškai. Dauguma jų pripažįsta kandidatės nepažįstantys. Dalis abejoja, ar galės teisėja tinkamai vadovauti Generalinei prokuratūrai. Tačiau Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, pirmadienį susitikusi su E.Dambrauskiene, pagyrė kandidatės analitinį mąstymą ir patikino už ją balsuosianti.

Antradienį Seimo pirmininkė tebesilaikė nuomonės, kad E.Dambrauskienė bus paskirta į generalinės prokurorės pareigas, nepaisant Seimo posėdžių salėje skambėjusių aštrių klausimų.

Visada plenarinių posėdžių metu Seimo nariai uždavinėja aštrius klausimus, nori galbūt pabandyti išprovokuoti, pažiūrėti, kaip kandidatė reaguoja į vieną ar kitą klausimą, – sakė L.Graužinienė.

„Visada plenarinių posėdžių metu Seimo nariai uždavinėja aštrius klausimus, nori galbūt pabandyti išprovokuoti, pažiūrėti, kaip kandidatė reaguoja į vieną ar kitą klausimą. Viskas čia yra gerai. Čia parlamentas, čia visada taip būna“, – ramino L.Graužinienė.

Neblogai kandidatę įvertino ir socialdemokratai, tikino parlamentaras Algirdas Sysas. Pasak jo, kolegoms patiko, kad E.Dambrauskienė, skirtingai nei N.Meilutis, nevaidino visažinės ir nebuvo kategoriška ankstesnių prokuratūros vadovų darbo klausimais.

Savo ruožtu opozicijos lyderis A.Kubilius pažymėjo, kad gera buvo ir N.Meilučio kandidatūra, ir E.Dambrauskienės, tačiau tai nereiškia, kad ji tikrai bus paskirta. 

„Ar valdantieji šįkart perlips per save ir patvirtins kandidatūrą, aš nesu įsitikinęs“, – teigė A.Kubilius.

Nesijautė „patarkuota“

Pati E.Dambrauskienė po prisistatymo Seime sakė parlamentarų klausimais esanti patenkinta.

„Tikrai negalėčiau to pavadinti tarkavimu. Tai buvo konstruktyvūs klausimai, susiję su mano skyrimu į pareigas. Aš manau, kad viskas gerai ir įspūdis tikrai geras“, – tikino kandidatė.

Tačiau garantuoti, kad jos neištiks atmesto N.Meilučio likimas, E.Dambrauskienė nedrįso. Anot jos, viską nulems susitikimai frakcijose.

Kol kas E.Dambrauskienė nekalbėjo ir apie žmones, kuriuos matytų savo pavaduotojais. Pasak jos, apie tai galvoti dar anksti.

Kandidatė nurodė, kad sutinkant kandidatuoti labiausiai galvojo apie prokuratūros darbo pagerinimą, o ne apie kitų generalinių prokurorų patirtį – tik D.Valiui pavyko, nors ir aštriai kritikuojamam, išdirbti visą kadenciją. E.Dambrauskienė užsiminė, kad pati posto taip ilgai nesilaikytų. Vos pajutusi, kad Seimui išdėstytų planų nepavyksta įgyvendinti – atsistatydintų.

 

 

46 metų kandidatė teisės magistro laipsnį yra įgijusi Vilniaus universiteto Teisės fakultete ir turi 17 metų įvairiapusės teisinio ir vadovaujančio darbo patirties. E.Dambrauskienė yra dirbusi ikiteisminio tyrimo pareigūne, Šiaulių miesto apylinkės prokuratūros prokurore, advokate. 2008 metais E.Dambrauskienė buvo paskirta Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėja. Nuo 2011-ųjų vadovauja Kaišiadorių rajono apylinkės teismui.

Tai – ne pirmasis D.Grybauskaitės pasirinkimas po to, kai baigėsi Dariaus Valio kadencija generalinio prokuroro poste. Vasaros pradžioje D.Grybauskaitė generaliniu prokuroru siūlė Kauno apygardos teismo pirmininko Nerijaus Meilučio kandidatūrą, tačiau Seimas ją atmetė.

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius