Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 02 09

Generalinio prokuroro pavaduotojas G.Jasaitis pažėrė priekaištų politikams ir žiniasklaidai

Generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis teigia, kad prokurorai dėl rezonansinių bylų jaučia politinį spaudimą. Pasak prokuroro, kai kurios žiniasklaidos priemonės šiuo atveju formuoja nuomonę.
Gintaras Jasaitis
Gintaras Jasaitis / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Antradienį Generalinėje prokuratūroje (GP) surengtoje spaudos konferencijoje G.Jasaitis, kurio kadencijos prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė nepratęsianti, teigė manantis, kad gali dirbti iki savo kadencijos pabaigos gegužės mėnesį.

Jis taip pat teigė nesantis politinio pasitikėjimo pareigūnas ir pabrėžė, jog priekaištai turi būti „labai aiškūs“.

„Tam, kad aš atsistatydinčiau dėl kompromituojančių priežasčių iš pareigų, turi būti atitinkamas pagrindas ir motyvas. Šiandien galiu pasakyti, kad bent jau niekas, tarp jų ir prezidentė, man tokių pretenzijų nepareiškė, todėl manau, kad iki kadencijos pabaigos aš galiu dirbti“, – kalbėjo G.Jasaitis.

Tam, kad aš atsistatydinčiau dėl kompromituojančių priežasčių iš pareigų, turi būti atitinkamas pagrindas ir motyvas. Šiandien galiu pasakyti, kad bent jau niekas, tarp jų ir prezidentė, man tokių pretenzijų nepareiškė, – sakė G.Jasaitis.Jis pabrėžė niekada nepriklausęs jokioms politinėms partijoms, įtakos sferoms ir „nekeliaklupsčiavęs“ stambiojo kapitalo atstovams. Kalbėdamas apie atgarsio sulaukusias bylas, jis minėjo Vytauto Pociūno žūties, Algirdo Petrusevičiaus, Juro Abromavičiaus, Sausio 13-osios ir Kauno pedofilijos bylas.

„Visos šitos bylos, jeigu jūs pamenate, visą laiką buvo minimos dešinės pozicijos partijų atstovų. Aš dar kartą manau, kad nė vienai politinei jėgai prokuratūra neturi tarnauti, ir dėl to, kai pasibaigs kadencija, tas, kas priims sprendimus dėl prokuratūros vadovybės, galės spręsti ir klausimus, kaip šitos bylos turėtų pasibaigti“, – sakė G.Jasaitis.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad prokurorai patiria konservatorių spaudimą, jis atsakė: „Jeigu kalbame apie spaudimą, taip, tas spaudimas jaučiamas, bet aš manau, kad kolegos prokurorai yra pakankamai padorūs, sąžiningi ir psichologiškai atsparūs, kad galėtų priimti teisėtus sprendimus kiekviename procese.“

Generalinio prokuroro pavaduotojas, kalbėdamas apie rezonansines bylas, minėjo ir žiniasklaidą. „Jeigu atkreipėte dėmesį, per žiniasklaidos priemones tam tikrą nuomonę bandoma formuoti ir, tiesą sakant, ta nuomonė bent nuo rinkimų pradžios buvo pradėta formuoti per vienos stambaus kapitalo grupės žiniasklaidos priemonę. Jei tokiu būdu norima parodyti, kad prokuratūra turi priimti tam tikrus sprendimus, kokie reikalingi tai grupei, tai šito nebus“, – sakė G.Jasaitis.

„Tai aš dar turiu pasakyti, kad karalius nuogas, taip? Taip, aš kalbėjau apie Bronislovui Lubiui priklausančią žiniasklaidos priemonių grupę“, – paprašytas įvardyti, kokias žiniasklaidos priemones turi omenyje, sakė Generalinės prokuratūros atstovas.

Antradienį GP buvo pristatyti prokurorų siūlomi Baudžiamojo proceso kodekso pakeitimai, kurie leistų efektyviau atlikti ikiteisminį tyrimą. Pristatydamas juos G.Jasaitis kritiškai atsiliepė apie Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininką konservatorių Stasį Šedbarą, kuris, pasak generalinio prokuroro pavaduotojo, viešai kalbėjo, jog generalinis prokuroras nevykdė Seimo nutarimo dėl 2008 metų veiklos ataskaitos ir neparuošė BPK pakeitimų.

„Tokie vieši S.Šedbaro pareiškimai nėra teisingi. Būtent dėl tos priežasties šiandien mes ir norime pareikšti, kad tie pakeitimai yra padaryti ir vasario 4 dieną jie yra įteikti Seimo pirmininkei Irenai Degutienei. Todėl visos spekuliacijos tais klausimais, kad prokurorai nieko neveikė, kad būtų imtasi įstatymų pakeitimų, yra neteisingos“, – kalbėjo G.Jasaitis.

Antradienį taip pat pranešta, kad atsistatydinus generaliniam prokurorui Algimanto Valantino Generalinei prokuratūrai laikinai turėtų vadovauti šios prokuratūros Valstybinio kaltinimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Raimondas Petrauskas.

Teikimas Seimui R.Petrauskui pavesti laikinai eiti generalinio prokuroro pareigas numatytas prezidentės Dalios Grybauskaitės antradienio dekretu.

R.Petrauskas viešai tarp kandidatų vadovauti Generalinei prokuratūrai buvo minimas 2005 metais, tačiau tuometis prezidentas Valdas Adamkus generaliniu prokuroru skyrė A.Valantiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius