Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 16

Generalinio prokuroro pavaduotojas: yra požymių, kad prie Michailo Golovatovo paleidimo prisidėjo politikai

Austrija pranešė Lietuvai paleidusi Sausio 13-osios byloje įtariamą Rusijos pilietį Michailą Golovatovą dėl duomenų stokos. Generalinės prokuratūros atstovai teigia Austrijai pateikę net gi daugiau informacijos, nei prašyta. „Sunku pasakyti, ar tai politinis sprendimas. Tačiau yra požymių, kad galimai ne be politikų pagalbos tokie sprendimai buvo priimti“, – šeštadienį sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Andrius Nevera.
Michailas Golovatovas
Michailas Golovatovas / alphagroup.ru nuotr.

Jis teigė, kad Generalinė prokuratūra Austrijos veiksmus vertina kaip šiurkštų Europos Sąjungos teisės ir tarptautinės teisės normų pažeidimą. Pasak prokuroro, M.Golovatovas buvo sulaikytas trumpiau nei 48 valandas, nors Austrijos įstatymai numato būtent tokį minimalų įtariamojo sulaikymo laiką.

„Generalinė prokuratūra mano, kad informacijos iš Austrijos perdavimo tempai ir laikas rodo, kad Austrija ketino kuo skubiau atsikratyti ją užgriuvusių problemų dėl M.Golovatovo sulaikymo“ – pabrėžė A.Nevera. – Pagal tai, kokio pobūdžio raštai iš jų yra atėję, ir tai, kokią informaciją mes jiems pateikėme, sprendimai turėjo būti kitokie.“

Paklaustas, ką Lietuva dar gali padaryti šiuo klausimu, generalinio prokuroro pavaduotojas pripažino, kad nedaug. „Galime apgailestauti dėl tokios Austrijos pozicijos ir išreikšti savo susirūpinimą, dėl to, pagal kokį pavyzdį toliau klostysis asmenų vienos šalies kitai perdavimas pagal Europos arešto orderį, ekstradicijos klausimai. ES teisės aktai nenumato galimybės taip greitai, nesulaukus išsamios informacijos apie galimai padarytas nusikalstamas veikas, priimti tokius sprendimus“.

Rusijos žiniasklaida šeštadienį pranešė, kad M.Golovatovas po paleidimo iškart grįžo į Rusiją. Šiuo metu jis yra Maskvoje. Anot A.Neveros, tai rodo, kad jam nebuvo skirtos jokios kardomosios priemonės ir sprendimas dėl jo paleidimo buvo galutinis.

Oficialus Austrijos Teisingumo ministerijos pranešimas apie M.Golovatovo sulaikymo aplinkybes nėra gautas.

Užsienio reikalų ministerija šeštadienį pranešė, kad pirmadienį ministro Audroniaus Ažubalio nurodymu į URM bus iškviestas Austrijos ambasadorius Lietuvoje. Jam bus įteikta nota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius