Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 04 09

Giminės sąžinę prislėgė vienišės mirtis

Lyg nujausdama savo baisų likimą Irena Karbauskienė senatvėje vengė žmonių, kuriuos, sunkiai sergančius, slaugė vienoje Kauno ligoninių apie 20 metų.

Paskutiniais gyvenimo metais moteris bendravo tik su savo gyvuliais, kurie ir pranešė kaimynams apie šiurpią šeimininkės žūtį. Tų, kurie aplankė šią pakaunės gyventoją paskutinėmis gyvenimo valandomis, kitaip kaip dvikojais žvėrimis nepavadinsi.

Kad senolė išduotų, kur laiko pinigus, į jos lytinius organus įgrūstas pagalys. Taip mano nužudytosios palaikus apžiūrėję ekspertai. Auka daužyta kumščiais, spardyta ir galų gale pasmaugta. Dėl šio žiauraus išpuolio suimti 18-metis ir 19-metis pusbroliai bei 35 metų jų dėdė iš greta Pagynės, kurioje gyveno nužudytoji, esančių Urnėžių ir Jugintų kaimų. Manoma, kad pas senolę jie atėjo pristigę pinigų alkoholiui.

Pusbrolių dėdė Remigijus Rozenbergas – jau 5 kartus teistas.

To dar nebuvo

Pusbrolių dėdė Remigijus Rozenbergas – jau 5 kartus teistas. Praėjusios vasaros pabaigoje jis išleistas lygtinai anksčiau laiko iš vadinamųjų pareigūnų pataisos namų Vilniuje (tarnaudamas kariuomenėje, R.Rozenbergas saugojo kalinius.)

Pirminiais duomenimis, jis išleistas į laisvę atlikęs vos pusę bausmės. Šių metų sausio 28-osios naktį, kai Pagynėje, anot Babtų seniūno Jono Praškevičiaus, buvo užregistruotas pirmasis nužudymas šioje apylinkėje per 14 jo darbo metų, R.Rozenbergas dar turėjo būti už grotų.

Seniūnijos gyventojus pribloškė ne tik nusikaltėlių žiaurumas. Pasirinkta auka gyveno ne vienkiemyje, bet gyvenvietėje – prie pat judraus vietinės reikšmės kelio. Iš abiejų pusių esantys kaimynai – vos už 200 metrų. Čia pat, ant kalniuko, – ir viešojo transporto stotelė.

Ką jau kalbėti apie tai, kad kitoje to paties namelio pusėje gyvena kita senolė. Tiesa, ši dar vyresnė už nužudytąją – 77 metų. LŽ ji pasakojo sausio 28-ąją pabudusi nuo stipraus bildesio už sienos. Buvo apie 6 valanda. Pamaniusi, kad kaimynė jau keliasi šerti gyvulių, ji apsivertė ant kito šono ir vėl užsnūdo.

Žmonės ginkluojasi

Nieko įtartino nepastebėjo ir kiti kaimynai, o po šio įvykio jie išsigando ir dėl savo saugumo.

Vieni iš jų, jaunesni už nužudytąją, apsirūpino specialia lazda. Tik baiminasi, ar neturės nemalonumų, jeigu smogs ja besibraunančiajam pro langą ir šis bus sunkiai sužalotas, dar nepatekęs į jų valdą? Sako skaitę tokią pamokomą istoriją laikraščiuose.

Kiti, panašaus amžiaus kaip velionė, ėmė galvoti apie šautuvo įsigijimą. O 77 metų LŽ pašnekovė miega pasidėjusi po ranka laidinį telefoną bei policijos paliktą telefono numerį. Kaimynai ją kviečia nakvoti pas save, tačiau ligota senolė nenori būti jiems našta.

Pas I.Karbauskienę įsibrauta įstūmus kambario, kuriame ji miegojo, langą. Išeita pro duris.

Tai konstatuota tik po gero pusdienio, kai ėmė baubti tvarte laikomos jos karvės. Išvakarėse kaimynai dar matė jų šeimininkę, kaip įprasta, traukiančią į Babtus pirkti pašarų. Teigiama, kad I.Karbauskienė vos paeidavo. Kai prieš 10 metų senolę partrenkė mašina, jos sveikata ėjo vis prastyn.

Nuogąstauta, ar nebus I.Karbauskienės sutrypęs jos nušertas bulius.

Įtarti savi

Velionės kaimynai LŽ pasakojo, kad gyvulių baubimas juos išgąsdino. Nuogąstauta, ar nebus I.Karbauskienės sutrypęs jos nušertas bulius.

Tai, kas aptikta, pasišviečiant galingu prožektoriumi, jos namuose, buvo panašu į dvikojų žvėrių darbą. Iki pusės išrengta senolė gulėjo ant grindų kraujo klane. Viskas aplinkui buvo išvartyta.

Kad tai – vietinių darbas, neabejojo nei seniūnijos gyventojai, nei pareigūnai. Nors dėl viso pikto apklaustas ir autobuso, sustojančio prie nužudytosios namų, vairuotojas. Pagal grafiką jis čia stabteli ir apie 6 valandą ryto. Vairuotojas tikino jokių įtartinų keleivių tą rytą nevežęs.

Prielaidą, kad įtariamųjų reikia ieškoti tarp vietinių, piršo ir po apylinkę sklandę gandai – neva I.Karbauskienė pardavė žemę. Ir tai, kad žudikai atėjo netrukus, kai ji pasiėmė iš pašto savo 700 litų pensiją.

Pirmiausia apklaustas Jugintuose gyvenantis Algis Starkus, jo sūnus Kęstutis dėl šio nusikaltimo dabar suimtas 3 mėnesiams. Invalidumą turintis A.Starkus padėdavo I.Karbauskienei remontuoti namelį.

Pelnytas bumerangas?

Nieko bendro (pirminiais duomenimis) su nužudymu neturintis A.Starkus tapo įtariamuoju dėl dviejų savo teistumų. Abu – už vagystes.

Pirmasis teistumas – dėl odų vagystės fermoje, kurioje sargavo. Tada kartu su juo teistas ir žmonos brolis R.Rozenbergas, kuriam tada buvo vos 20, ir vienos jos sesers jau velionis vyras. Likimo ironija – dėl I.Karbauskienės nužudymo šiandien suimti velionio vyresnysis sūnus Giedrius Venclova, A.Starkaus sūnus Kęstutis ir tas pats R.Rozenbergas, prieš teistumus už vagystes bei plėšimus saugojęs kalinius vienuose krašto pataisos namuose.

19-metis K.Starkus jau davė parodymus nusikaltimo vietoje. Sausio 28-osios išvakarėse jis su sugyventine ir juodviejų vos kelių mėnesių dukrele buvo atvykęs pas Jugintuose gyvenančius tėvus. Anot A.Starkaus, Kapliuose (Kėdainių r.) staliaus profesijos mokęsis sūnus jau pusantrų metų gyveno pas sugyventinę prie Seredžiaus (Jurbarko r.). Atvyko tada jie į svečius ne per seniausiai įsigytu automobiliu Mitsubishi, o po viešnagės sūnus jį pardavęs.

A.Starkus neslepia, kad tą pavakarę sūnus, palikęs sugyventinę ir dukrelę, išvažiavo į Urnėžius.

Kaltina brolį

A.Starkus neslepia, kad tą pavakarę sūnus, palikęs sugyventinę ir dukrelę, išvažiavo į Urnėžius – pas metais jaunesnį pusbrolį Giedrių, gyvenantį pas močiutę. Kada jis grįžo, tėvas nežino. Kai pabudo ryte, sūnus jau gulėjo šalia.

Tačiau kaimynystėje gyvenančios pusseserės pasakojo važiavusios tąnakt traukti užklimpusio jo automobilio. Pats sūnus teigė davęs jį po vidurnakčio dėdei Remigijui. Neva nuvažiuoti pas sugyventinę. Sūnus tvirtino nieko bendro su I.Karbauskienės nužudymu neturintis.

„Kaip buvo iš tikrųjų, žino tik jis pats“, – toks buvo A.Starkaus atsakymas į LŽ klausimą, ar jis tiki sūnumi. „Patikėsiu tik tada, kai bus teismas ir išgirsiu jo prisipažinimą“, – LŽ teigė suimto 19-mečio motina Daiva Starkienė. Nors buvo tik apie 11 valanda, nuo jos jau tvoskė alkoholiu.

D.Starkienė tvirtino nepastebėjusi, kad sūnus pasižymėtų žiaurumu. Visiška jo priešingybė – dėdė Remigijus, anot pašnekovės, mušantis motiną. „Kartą, būdamas neblaivus, brolis kėsinosi mane išžaginti, – pasakojo D.Starkienė. – Apie jo siautėjimą su kirviu byloja ir likusi žymė motinos namų duryse.“

Iš tikrųjų, LŽ lankantis Janinos Rozenbergienės namuose Urnėžiuose, vieno kambario durys buvo išdaužytos.

Močiutės tiesa

Tačiau kirvį, anot pačios D.Starkienės, pareigūnai paėmė ir iš jos namų. „Jeigu ekspertai ant jo ką ir ras, tai bus kiaulės, kurios galvą mes su dukra nusipirkome I.Karbauskienės nužudymo išvakarėse, kraujas“, – LŽ teigė K.Starkaus motina.

65 metų J.Rozenbergienė dievagojosi, kad žmogžudystės naktį jos sūnus Remigijus ir anūkas Giedrius nakvojo namuose.

„Taip, iš vakaro jie gėrė su kitu anūku Kęstu, bet apie 3 valandą aš šį išvariau, o aniems dviem liepiau eiti miegoti, nes ryte į darbą, – tikino J.Rozenbergienė. – Apie 7 valandą juos truputį numigusius ir pakėliau.“

„Tačiau iš to „žuliko“ Kęsto visko galima tikėtis, -–negailėjo karčių žodžių vienam iš savo anūkų, su kurio motina, savo dukra, ji nebebendrauja, pašnekovė. – Yra smaugęs jis ir Giedrių. Gal prieš mėnesį iki įvykio Pagynėje.“

Tada, J.Rozenbergienės teigimu, Kęstas taip pat buvo girtas. O kai išgeria, jis tampa agresyvus. „Žinau, kad yra trenkęs buteliu per galvą ir tėvui, kuris po jaunystėje patirtos traumos (nuo smūgio peiliu į juosmenį pažeistas nervas) su sūnumi nesusitvarko. Yra sumušęs Kęstas ir savo motiną“, – negailėjo vis sodresnių potėpių anūko portretui pašnekovė.

Už ką 5 kartus teistas jos vienintelis sūnus, J.Rozenbergienė nežinojo.

Kaimui gaila

„Dabar tas „brudas“ (ir vėl apie anūką - aut. past.) nori suversti visą kaltę savo jau teistam dėdei, – toliau piktinosi J.Rozenbergienė. – O aš tikiu, kad jis nekaltas! Sūnus man sakė: „Mano sąžinė rami!“ ir pridėjo, kad jeigu tikrai žinotų, jog Kęstas taip pasielgė su I.Karbauskiene, jį sulaužytų!“

Už ką 5 kartus teistas jos vienintelis (tarp 4 dukrų) sūnus, J.Rozenbergienė nežinojo. Tačiau tvirtino, kad paskutinį kartą jis „sėdėjo“ nė už nieką. Tiesiog buvo apvagintas buvusios sugyventinės, kai šiai nepareinant nakvoti į namus ėmė dalytis kartu užgyventą turtą.

Pagynės apylinkių gyventojai apie R.Rozenbergą, anksčiau gyvenusį Kaune bei ne kartą buvusį už grotų, nuomonės neturi. Daugumai buvo netikėtumas ir jo teistumų „kraitis“.

Tačiau visi LŽ kalbinti pašnekovai buvo linkę gailėtis jaunesniojo šio vyriškio sūnėno G.Venclovos, kuriam neseniai sukako 18. Pilnametystės sulaukta už grotų.

G.Venclova apsigyveno pas močiutę, kai iš jo motinos už girtavimą laikinai buvo paimti du jaunesni vaikai. Šiuos grąžinus, vyresnėlis pas kitame namo gale gyvenančią motiną negrįžo. Močiutės namuose jis turėjo atskirą kambarį. Į šiuos namus prieš pusmetį iš pataisos namų grįžo ir dėdė Remigijus.

Grandininė reakcija

Būdamas 16-os, G.Venclova metė mokslus, tačiau dirbo pas ūkininką ir, anot kaimynų, taupė butui.

Iš pradžių 18-metis buvo suimtas tik 10 dienų, tačiau neseniai šis terminas pratęstas mėnesiui. Šio sprendimo išvakarėse 10 dienų buvo suimtas ir jo dėdė. Prieš tai ne kartą teistam R.Rozenbergui buvo skirta švelnesnė kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti ir dokumentų paėmimas. Jį nuspręsta suimti jau po kito sūnėno K.Starkaus parodymų nusikaltimo vietoje.

Kaip ir iš visų apylinkės vyrų, ant kurių krito bent menkiausias šešėlis dėl galimo ryšio su I.Karbauskienės nužudymu, iš R.Rozenbergo taip pat paimti seilių mėginiai DNR testui. „Jeigu mano sūnus ir anūkas Giedrius suimti nekaltai, reikalausime už tai moralinės žalos atlyginimo!“ – šiandien svaidosi žaibais J.Rozenbergienė.

Žmogžudystę tiriantiems Kauno rajono teisėsaugininkams į pagalbą atėjo kolegos iš Kriminalinės policijos biuro. „Neeilinis nusikaltimas“, – LŽ tvirtino ne vienas bent kiek prie jo tyrimo prisidėjęs pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius