-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 28

Ginklai prieš erkes kainuoja brangiau

Vienintelė apsauga nuo erkių sukeliamo erkinio encefalito – skiepai. Šios specialistų skleidžiamos žinios mažai kas nėra girdėjęs. Tačiau šiemet nusprendusių pasiskiepyti kauniečių laukė nemažas šokas – nuo praėjusių metų skiepų kaina padidėjo kone tris kartus.
Vienintelė apsauga nuo erkinio encefalito – skiepai.
Vienintelė apsauga nuo erkinio encefalito – skiepai. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Skiepijausi 2007-aisiais, tuomet mokėjau apie 40 Lt už skiepą. Šiemet paskambinusi į tą pačią bendrovę sužinojau, kad vienas skiepas kainuoja jau daugiau nei 100 Lt, toks kainos šuolis pribloškė“, – prisipažino kaunietė Jurgita.

Filialus daugelyje šalies miestų turinti medicinos įstaiga „Endemik“ šiemet gyventojus skiepija už 108 Lt. Tiesa, šią savaitę siūloma pasinaudoti akcija ir pasiskiepyti už 99 Lt. Tiek kainuoja vienas skiepas nuo erkinio encefalito. Imunitetui įgyti reikia trijų skiepų.

Man keista, kai mašinos remontui žmogui negaila 1000 litų, o į sveikatą investuoti gaila, – stebėjosi medicinos bendrovės direktorius V.Gedutis.„Vaistai brango palaipsniui. 2007 metais skiepas kainavo 44 Lt, pernai vakciną dar buvo galima įsigyti už 75, vėliau už 95 Lt. Taigi, pernai sezono metu skiepai brango du kartus, o šiemet kaina pakilo trečią kartą. Europos Sąjungoje didelė šių vakcinų paklausa, gamybos procesas ilgas ir nespėjama pagaminti reikiamo kiekio. Be to, kaina pakilo ir dėl visiems medikamentams padidėjusio PVM. Anksčiau vakcinoms galiojo lengvatinis 5 proc. PVM, o dabar 19 proc.,“ – sakė bendrovės „Endemik” direktorius Vidas Gedutis. Anot jo, Lietuvoje vakcina šiuo metu yra keliais eurais pigesnė nei Europoje, tačiau lietuviai taiko gerokai mažesnį antkainį pačiai paslaugai. „Jei uždėtume antkainį kaip Europoje, vakcinos kaina siektų 150 Lt“, – sakė medicinos bendrovės direktorius.

Pasak specialistų, šiuolaikinės vakcinos labai efektyvios – jų patikimumas 97-98 proc., tačiau Lietuvoje skiepai nuo erkinio encefalito nėra populiarūs. Pasak Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro gydytojos-pediatrės Jolantos Dieninienės, mūsų šalyje yra pasiskiepiję vos 8 proc. gyventojų. Palyginus su kitomis Europos šalimis, šis rodiklis labai mažas. Tačiau pastebima, jog besiskiepijančių žmonių palaipsniui daugėja.

„Sveikata – brangiausias turtas. Man keista, kai mašinos remontui žmogui negaila 1000 Lt, o į sveikatą investuoti gaila“, – stebėjosi V.Gedutis. Pasak jo, pernai „Endemik“ pardavė 33 tūkst. vakcinų. Tai keliais tūkstančiais daugiau nei prieš tai buvusiais metais. „Vakcina populiaresnė Vilniuje, Kaune, Šiauliuose. Čia skiepijasi daugiau žmonių, nes šiose apskrityse yra daugiausiai užkrėstų erkių“, – pasakojo V.Gedutis.

Geriau vėliau nei niekada

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Žmonės vis intensyviau domisi mechaniniais prietaisais, skirtais įsisiurbusių erkių ištraukimui. Tačiau net ir juos panaudojus, pačią erkę ir vietą, kur gyvis buvo įsisiurbęs, reikėtų parodyti medikams.
Žmonės vis intensyviau domisi mechaniniais prietaisais, skirtais įsisiurbusių erkių ištraukimui. 

Specialistų teigimu, šiuo metu skiepytis nuo erkinio encefalito gana vėlu: erkių sezonas prasidėjęs. „Tačiau mes skiepijame visada, nes nežinia kada gali įsisiurbti erkė. Geriau jau vėliau, bet vis tiek žinoti, kad esi saugus“, – sakė medikė J.Dieninienė. Anot jos, yra įvairių skiepijimo būdų.

„Tradiciškai skiepijame pirmą kartą, po mėnesio dar kartą, o trečiąją dozę suleidžiame po metų. Paskui reikia pakartoti po vieną injekciją kas penkerius metus“, – sakė gydytoja. Tačiau, anot jos, yra ir kitų skiepų būdų – greitesnių. „Galima antrąjį kartą skiepyti ne po mėnesio, o po 21 ar net 14 dienų. Tačiau mes patariame išlaikyti ilgesnę laiko distanciją“, – sakė J.Dieninienė.

Medikų teigimu, pasiskiepyti privalėtų visi žmonės, daug laiko praleidžiantys gamtoje. Pavyzdžiui, žvejai, medžiotojai ir grybaujantys, uogaujantys, dirbantys sode. Gydytojai primena, kad skiepai padeda apsisaugoti tik nuo vienos erkių pernešamos ligos – erkinio encefalito. Skiepų nuo Laimo ligos nėra. „Erkinis encefalitas – tai virusas, patenkantis į žmogaus ar gyvūno kūną per erkės seilių liaukas, tuo metu Laimo ligai išplisti, reikia, kad žmogaus kūne erkė išbūtų apie parą“, – sakė J.Dieninienė.

Skiriasi ir šių ligų gydymas. Pavyzdžiui, Laimo liga laiku pradėjus gydymą gana lengvai išgydoma antibiotikais. Erkinis encefalitas klastingesnis: vaistai neįveikia viruso, jie gali tik palengvinti savijautą su juo kovojančiam žmogui. Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) duomenimis, per pirmuosius keturis šių metų mėnesius Kaune buvo nustatyti 5 nauji Laimo ligos atvejai, dar 1 – Kauno rajone. Erkinio encefalito atvejų šiemet Kaune ir rajone dar nebuvo.

Erkių yra, bet dar neaktyvios

KVSC specialistai šiemet pirmąsias erkes Kauno marių regioniniame parke pastebėjo balandžio pradžioje. Tačiau kol kas jų nėra daug. „Erkių jau radome, bet tik pavienes. Be to, jos dar nėra aktyvios: greičiausiai žolė dar per maža, saulės daug nebuvo, pūtė vėjas – joms buvo per šalta“, – sakė KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė. Pasak specialistės, dėl ligų pernešimo erkės šiemet dar nebuvo tirtos.

Populiarėja specialios priemonės
 

Medikai pabrėžia, kad įsisiurbus erkei būtina ją kuo greičiau ištraukti. Tiesa, jokiu būdu negalima jos sukioti, deginti, tepti žibalu, aliejumi ar kitais skysčiais, nes tai gali pastūmėti gyvį lįsti giliau. Erkės galvutę reikia tvirtai suimti pincetu ar pirštais kuo arčiau odos ir tvirtu judesiu ją ištraukti. Negalima traukti už erkės kūnelio, kadangi erkės galvutė gali likti žmogaus odoje. Ištraukus erkę įsisiurbimo vietą reikėtų patepti jodu arba nuplauti su vandeniu ir muilu.

Lietuvos vaistinėse jau kelerius metus parduodamos pagalbinės priemonės, padedančios saugiai ištraukti erkes iš žmogaus kūno. Pasak vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ komunikacijos vadybininkės Lauros Kalvelytės-Murinienės, erkių traukikliais, kurių vienas kainuoja kiek daugiau nei 7 Lt, žmonės pradeda intensyviau domėtis pradėjus šilti orams. Vaistininkai pabrėžia, kad specialiomis priemonėmis išimtos erkės nereikėtų išmesti. Ją ir vietą, iš kurios ištraukta erkė, reikėtų parodyti medikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius