-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 19

Gintaro pardavėjams – liūdnos dienos

Pajūryje gintaro dirbinius siūlantys prekybininkai vis garsiau dejuoja dėl nepelningos vasaros ir net dovanoms taupančių turistų.
I.Udrienė skundėsi, kad gintaro pardavėjai apie pelną šiais metais gali tik pasvajoti.
I.Udrienė skundėsi, kad gintaro pardavėjai apie pelną šiais metais gali tik pasvajoti. / B.Giedraitės nuotr.

Nors prasidėjus šiltajam sezonui pajūrio kurortuose padaugėjo poilsiautojų bei užsienio turistų, jie nelinkę leisti pinigų lietuviškajam „auksui“. Pasak prekeivių, šiais metais ir gintaro, ir iš jo padarytų papuošalų perka kur kas mažiau nei anksčiau.

Perka ir dovanoms, ir perparduoti

Dalis pardavėjų šiemet buvo priverti pabranginti savo siūlomus dirbinius, nes gana stipriai pabrango gintaras. Todėl kai kurių papuošalų kaina pakilo maždaug dešimčia litų. Kiek pakils kaina, priklausė nuo dirbinyje panaudoto gintaro dydžio.

„Kilogramas gintaro labai pabrango, todėl galima sakyti, kad mes visai neturime pelno“, – sakė gintarinių dirbinių pardavėja Ingrida Udrienė.

Pardavėjos metė akmenų ir į gidų, dirbančių su turistų grupėmis, daržą. Jos pasakojo, esą kai kurie užsieniečiai, ieškantys suvenyrų ir pirkinių, su abejone klausia, ar prekeivių siūlomi gintaro gaminiai nėra iš plastiko. Turistai sako, kad apie tai juos informavo gidai.

„Gintarą dažniausiai perka lietuviai ir rusai, truputį mažiau vokiečiai ir prancūzai. Lietuviai dirbinius dažniausiai perka tam, kad galėtų vežti į užsienį pardavinėti“, – kalbėjo I.Udrienė. Moteris pasakojo, kad vienos iš pelningiausių dienų, kai į Klaipėdos uostą atplaukia kruizinių laivų.

Palangiškiai kainų nekėlė

Palangos gintaro meistrų gildijos pirmininkė Airina Lukoševičienė taip pat neneigė, kad šiuo metu išgyvena sunkį laikotarpį. Prekyba gintaro dirbiniais smuko ir didžiausiame Lietuvos kurorte. Nors gintaro žaliavos kaina kilo, palangiškiai dirbinių nebrangino.

„Gintaro dirbiniai pas mus nepabrango. Prekybos apimtis jau ir taip sumažėjo, tad jei pakelsime kainas, žmonės visai nustos pirkti“, – sakė A.Lukoševičienė.

Kadangi žmonės pastaruoju metu renkasi mažesnius dirbinius, gamintojai atsižvelgia į tokius turistų poreikius ir kuria daugiau smulkių papuošalų bei suvenyrų. Palangoje, kitaip nei Klaipėdoje, kol kas geriausi pirkėjai yra rusai ir vokiečiai. „Turistų šiais metais tikrai mažiau, be to, pastebime, kad daugelis užsieniečių vaikščioja mažomis grupelėmis be gidų, tik su žemėlapiais. Ir jie taupo pinigus“, – atviravo A.Lukoševičienė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius