Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 24 /13:47

Gintautas Paluckas: jei kairiųjų idėjų negalėsime įgyvendinti šioje koalicijoje, eisime į opoziciją

Savaitgalį Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininku išrinktas sostinės vicemeras Gintautas Paluckas dar nesusitiko su koalicijos partnerių „valstiečių“ lyderiais. Tačiau jis jau dabar sako, kad jei šie ieškos paramos tarp liberalų ir konservatorių, tai reikš, jog kairiųjų idėjų šioje koalicijoje įgyvendinti neįmanoma. Anot G.Palucko, socialdemokratai nekartos praeities klaidų, todėl susidarius tokiai padėčiai, pasitrauks.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

LSDP pirmininko pareigas po dviejų savaičių pradėsiantis eiti G.Paluckas pirmadienį lankydamasis 15min studijoje sakė nesibaiminantis, kad socialdemokratams nesutikus palaikyti tam tikrų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) idėjų, šie paramos ieškos kitur, nes, anot naujojo socialdemokratų lyderio, neformalios koalicijos turi savo kainą.

„Jeigu mūsų partneriai ieškos tos paramos konservatorių gretose ar liberalų, tai tikrai atsispindės ir pačioje koalicijos darbotvarkėje – atsiras daugiau liberalizmo, daugiau tradicionalizmo. Mums, kaip partneriams socialdemokratams tai yra nepriimtina. Jei tie dalykai virs kūnu – mažumos Vyriausybė taip pat yra variantas. Mes klaidų nekartosime. Jeigu kairiosios darbotvarkės negalėsime įgyvendinti šioje koalicijoje, mes turime visada pasirinkimą – opozicija“, – kalbėjo jis.

Tikrai norėtume, kad ne etnologijos mokymo dalykai dominuotų politinėje darbotvarkėje.

G.Palucko teigimu, iš koalicijos partnerių socialdemokratai visų pirma tikisi tam tikro geranoriškumo organizuojant bendrą darbą.

„Visokie pasiūlymai, projektai, ar iniciatyvos, kai jos pirmiausiai pasiekia visuomenę, ir mes turime bėgti iš paskos ir komentuoti dėl ko pritariame ar nepritariame. Na, tiesiog mums yra nepriimtina – mes norime tuos dalykus pirmiausiai aptarti šeimoje – koalicijoje, o po to galbūt išsiskyrus nuomonėms eiti į visuomenę, galbūt sutarus teikti teisės aktų projektus, čia yra vienas dalykas dėl bendradarbiavimo formato“, – sakė jis.

Pasak pašnekovo, socialdemokratai praeityje padarė klaidą eidami į kompromisą su savo vertybėmis ir politine programa, ir tai ne tik rinkėjai, bet ir patys partijos nariai įvertino vienareikšmiškai neigiamai.

„Todėl norėdami atgauti visuomenės pasitikėjimą ir parodyti, kad esame tikrai kairioji partija, tokių kompromisų turime daryti kuo mažiau“, – teigė politikas.

Darbo kodeksas partijoje vertinamas neigiamai

Kalbėdamas apie naująjį, praėjusią savaitę Seimą pasiekusį Darbo kodeksą, G.Paluckas sakė, kad socialdemokratus slegia šio kodekso autorystė.

Prieš kalbėdamasis su Seimo LSDP frakcija apie šį dokumentą G.Paluckas žada išklausyti profesines sąjungas. „Socialdemokratų ir profesinių sąjungų bendravimas yra, švelniai tariant, aptrupėjęs, jeigu ne visai sustojęs“, – pridūrė jis.

G.Paluckas neslėpė jaučiantis grėsmę, kad LSDP frakcijos nariai gali laikytis ankstesnės pozicijos ir palaikyti tokį Darbo kodeksą, koks jis yra pateiktas, nors jis profesinėms sąjungoms ir nepatinka.

„Aš galiu pasakyti, kad partijoje šis Darbo kodeksas yra vertinamas neigiamai. Todėl frakcija šiuo atveju elgtųsi prieš partijos valią. Bet mes tuos dalykus išsiaiškinsime visai netrukus“, – pabrėžė jis.

Prekybos alkoholiu draudimas festivaliuose – absurdas

Ne itin G.Paluckui patinka ir „valstiečių“ pasirinktos priemonės mažinti alkoholio prieinamumą. Anot jo, renkantis draudimų kelią, kyla grėsmė, kad atsiras vadinamoji socialinė prekyba, kai žmogus nusiperka daugiau, galvodamas, kad draugas gal nenusipirko pakankamai ir jam duos.

„Tas problemas yra perėję Vakarų Europos valstybės. Esu šalininkas tam tikro priemonių mišinio: galime riboti prieinamumą, bet be tinkamų socialinių investicijų, švietimo, priklausomybių tikrai nesumažinsime – ras žmonės kur ir kaip išgerti“, – teigė jis.

„Su tais festivaliais, ši draudimų kultūra įgauna labai keistas formas. Narkotikus vartoti festivaliuose galima? Neleidžiama. Ar jie vartojami? Vartojami. Kaip uždrausi vartoti alkoholį festivaliuose? Eis draugovininkai, baudžiamieji būriai ir lieps papūsti kaip Naisiuose? Tai yra absurdas. Jeigu uždrausi prekiauti alkoholiu, tai žmonės savo atsiveš. Tada išvaikysi iš renginio žmones. Čia galima iki absurdo nueiti. Alkoholizmas yra problema ir be socialinių bei edukacinių priemonių ši problema niekur nėra išspręsta“, – BNS sakė G.Paluckas.

G.Paluckas teigė su LSDP frakcija Seime bendrausiantis aktyviai, tačiau pabrėžė, kad frakcija kyla iš partijos, todėl svarbūs klausimai bus sprendžiami partijos organuose.

„Tie, kurie išrinkti vienmandatėse, turi moralinę teisę sakyti: aš turiu savo programą. Bet tie, kurie išrinkti pagal sąrašus, turi mažesnę moralinę teisę sakyti, kad partijos nuomonė nėra svarbi – ji yra svarbi“, – pabrėžė jis.

Tikisi, kad M.Bastys išeis iš Seimo nelaukęs apkaltos

LSDP frakcija gina į ryšių su Rusijos specialiųjų tarnybų agentais bei Rusijos verslo atstovais skandalą patekusį Mindaugą Bastį.

G.Paluckas teigia, jog M.Bastys Seimo nario mandato neteks.

„Tiesiog tai yra neišvengiamybė, – teigė LSDP lyderis. – Žiūrint racionaliai, turėtų pasinaudoti ta proga pasitraukti iš Seimo ir išsaugoti galimybę galbūt grįžti į Seimą – jei bus toks noras, kito politinio ciklo metu. Tuo tarpu tokia gynybinė pozicija, kad mes netikime tuo, kokią medžiagą išnagrinėjo komitetas ir kokias išvadas pateikė, yra tiesiog šiek tiek neapdairi. Nes visuomenė skaitė medžiagą – kiek jos buvo galima atskleisti, man susidaro įspūdis, kad Mindaugo atsakymai yra nepakankami.“

Pašnekovas pabrėžė, kad M.Basčio situacija yra ir visos LSDP situacija. Anot jo, žala jau padaryta, o partija galėjo priimti sprendimus anksčiau, tačiau dabar viskas – paties M.Basčio rankose.

„Todėl aš tikiuosi, kad jis priims teisingą sprendimą galų gale ir nelauks apkaltos rezultatų“, – pabrėžė jis.

Tačiau M.Bastys pirmadienį pareiškė, kad pats atsisakytų mandato tik tokiu atveju, jei Konstitucinis Teismas jį pripažintų sulaužiusiu priesaiką.

Nori rimtesnių klausimų, nei etnologijos mokymas

G.Paluckas dar šią savaitę žada susitikti su LSDP frakcija Seime ir išgryninti partijos politinius prioritetus visoje koalicijos darbotvarkėje.

„Tikrai norėtume, kad ne etnologijos mokymo dalykai dominuotų politinėje darbotvarkėje, o gerokai rimtesni: mokytojų darbo užmokestis, darbo laiko apskaitos ir kiti dalykai. Taip kad bus apie ką pasikalbėti, postų mes nesivaikome – aš galiu Ramūną nuraminti“, – sakė jis.

R.Karbauskis savaitgalį leido suprasti, kad naujų postų LSDP koalicijoje gali nesitikėti, o premjeras Saulius Skvernelis sakė nematantis priežasčių peržiūrėti koalicijos sutartį.

VIDEO: 15min studijoje – LSDP pirmininko rinkimus laimėjęs Gintautas Paluckas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius