-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 06 09

Girtų angelų sargų šėlionės prie vairo tęsiasi

Vien gegužę įkliuvo trys girti angelai sargai, du iš jų sukėlė avarijas. Policijos vadovybė tikina siekianti apvalyti sistemą, kad joje neliktų pareigūnų, nesaugančių munduro garbės, rašo „Lietuvos žinios“.
Policija
Policija / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kasmet už tai, kad vairavo neblaivūs, iš pareigų Lietuvoje atleidžiama apie dvi dešimtis policininkų. Šis skaičius pastaruosius keletą metų beveik nesikeičia. Pernai alkoholis pakišo koją 24 angelams sargams. Iš jų 8 sukėlė eismo įvykius būdami neblaivūs, 15 buvo sulaikyti su kvapeliu vairuojantys, dar vienas policininkas padarė avariją ir pabėgo iš įvykio vietos.

Pasak Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojo Algimanto Stončaičio, visi šie pareigūnai buvo griežtai nubausti ir tik vienam pavyko išsaugoti kėdę. Generalinio komisaro pavaduotojas tikino, kad didžiąją dalį girtų policininkų išaiškina kolegos – patys policijos pareigūnai, taip pat apie girtus policininkus dažnai praneša gyventojai.

„Lietuvos žinios“ rašo, kad Lietuvoje visų policijos padalinių vadai neseniai gavo griežtą generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno įsakymą asmeniškai kontroliuoti, ar pavaldiniai negirtauja, o nustačius tokius faktus imtis griežtų priemonių. Neoficialiai kalbama, jog komisarui kantrybė trūko, kai prieš tris savaites pajūryje buvo sulaikyti du girti Palangos policijos pareigūnai.

„Pareigūnų vairavimas esant neblaiviems ar apsvaigusiems vertinamas kaip policijos pareigūno vardo pažeminimas, už kurį teisės aktuose numatytas pareigūno atleidimas iš tarnybos. Čia nebus taikomos jokios alternatyvos ir tai turi prisiminti kiekvienas pareigūnas, išdrįsęs neblaivus sėstis prie vairo. Korumpuotiems, pažeidžiantiems įstatymus, girtaujantiems ar negerbiantiems savo kolegų policininkams sistemoje ne vieta. Net nepaisant anksčiau pasiektų galbūt geriausių darbo rezultatų. Tai principinė policijos pozicija“, – pareiškė generalinis policijos komisaras V.Telyčėnas.

„Lietuvos žinių“ duomenimis, už pareigūno vardo pažeminimą iš pareigų atleisti policininkai neretai per teismus bando grįžti į valstybės tarnybą. Tai patvirtina ir teismų praktika. Tačiau pastarųjų metų įvykiai rodo, kad teisėjai už girtumą postų netekusiems pareigūnams yra negailestingi, nes taip stengiamasi išsaugoti vidaus reikalų sistemos autoritetą piliečių akyse.

Neretai girtų policininkų „meistriškumas“ prie vairo sukelia didžiulį rezonansą visuomenėje. Vienas labiausiai nuskambėjusių įvykių nutiko 2007 metais, kai buvęs Skuodo rajono policininkas Saulius Paulikas vairuodamas girtas Aleksandrijos miestelyje partrenkė ir mirtinai sužalojo tris mažamečius vaikus. Ši tragedija sukrėtė visą Lietuvą, o avarijos kaltininkas dešimčiai metų sėdo už grotų. Po šio įvykio iš postų buvo priversti trauktis tuometis policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius bei vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius