Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 16

Globėjų daug, o vaikas be namų

„15min“ žurnalistas antradienį susitiko su 13-mete R.M. ir jos motina Danute Ž., kurių jau savaitė ieško Marijampolės policija ir šio miesto savivaldybės Vaikų teisių apsaugos tarnyba. Po Kauną, įrodinėdamos savo teisybę, blaškosi sunkia liga serganti paauglė, pabėgusi iš laikinos prieglaudos, ir jos motina, kurios teisės į vaiką pristabdytos.
Danutė Ž. ir jos dukra pasislėpė Kaune.
Danutė Ž. ir jos dukra pasislėpė Kaune. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pabėgusią iš Marijampolės socialinės globos centro „Kartų namai“ mergaitę pasiėmė jos motina Danutė Ž. ir laikinai apsistojo Kaune. Mergaitė laikosi įsikibusi motinos rankos, bet šiai laikinai sustabdytos globos teisės, įstatyminiu globėju paskirti Marijampolės „Kartų namai“.

Mažametė tvirtina „Kartų namuose“ patyrusi kitų globotinių smurtą, buvusi smarkiai sumušta, iš jos tyčiojosi. Socialinės darbuotojos tokius pasakojimus vadina motinos įkalbėtais pramanais, bet pripažįsta, kad padėtis tampa beveik beviltiška: globėjos ir motina grėsmes mergaitei suvokia visiškai skirtingai.

R.M. tampoma į skirtingas puses, Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga tikrina informaciją jau ilgą laiką, kuris slenka mergaitės nenaudai: R.M. serga sunkia genetine liga, ją būtina skubiai gydyti.

Pabėgo iš globos namų

R.M. prisipažino, jog lapkričio 7 d. ji pabėgo iš Marijampolės socialinės globos įstaigos. Kazlų Rūdos miške ji neva atsitiktinai susitikusi su savo mama.

Jos atvyko į Kauną ir slapčia apsigyveno Danutės pažįstamų bute. Bėglės papasakojo šiurpoką, sąmokslo teorija dvelkiančią istoriją. R.M. pasakojo, jog „Kartų namų“ vaikai iš jos nuolat tyčiojosi, paišė klouno ūsus. O neseniai ją smarkiai sumušė, ir nors apie tai pranešta policijai ir medikams, šie smurto fakto nenustatė, o globos įstaigos auklėtojai tik numoję ranka ir dėl incidento apkaltinę mergaitės motiną.

Šioji tvirtino, jog šią vasarą dukra iš jos buvo grobte pagrobta. „Mes su dukra gyvename tvarkingame bute Kazlų Rūdoje. Birželio 23-iąją užsukome į bendrabutį Marijampolėje pasiimti daiktų, nes ketinome važiuoti į Palangą. Staiga įsiveržė socialinės darbuotojos, policija. Klykiantį vaiką man iš rankų išplėšė“, – pasakojo Danutė Ž.

Ji prisipažino, jog po kelių dienų bandė ištraukti dukrą iš globos įstaigos ir pasislėpti poliklinikoje. Tačiau jos buvo greitai surastos, mergaitė grąžinta į „Kartų namus“. Danutė Ž. paguldyta į Žiegždrių (Kauno r.) psichiatrijos ligoninę tyrimams.

Ji prisipažino gavusi medikų išvadas, kuriose sakoma, jog nustatytos laikinos neadekvačios reakcijos į išorės dirgiklius.

Šeimą stebėjo seniai

Kalbas apie smurtą „Kartų namuose“ šios įstaigos direktorė Vilma Ratkevičienė pavadino liguistomis fantazijomis ir tvirtino, jog taip sakyti mergaitę paskatino motina, neva turinti išskirtinę įtaigos galią.

Marijampolės vaikų teisių apsaugos tarnybos (VTAT) vadovė Nijolė Popierienė sakė, jog šeima į socialinės rizikos grupę įrašytos jau nuo 2003 m. VTAT nusprendė, jog Danutė Ž. negali tinkamai pasirūpinti vaiku, nes elgiasi neadekvačiai: esą metus neleido vaiko į mokyklą, bendrabutis Marijampolėje paverstas šiukšlynu, o bute Kazlų Rūdoje už skolas atjungta elektra, šildymas. Darbo neturinti Danutė Ž. komunalinėms tarnyboms skolinga per 3 tūkst. Lt.

„Mergaitė net savo normalios lovos neturėjo,“ – tikino V.Ratkevičienė.

Tačiau labiausiai socialiniams darbuotojams nerimą kėlė mažosios M.R. sveikatos būklė.  Mergaitė serga siringomielija, reta stuburo smegenų liga. Jos motina esą buvo kategoriškai nusiteikusi prieš operaciją, o šios ligos laiku nepagydžius, sergantysis rizikuoja likusį gyvenimą praleisti invalido vežimėlyje. Jau dabar R.M. nugara pradėjo kuprotis.

Tai buvusi viena priežasčių, dėl kurių Marijampolės VTAT nusprendė laikinai paimti R.M. iš motinos, kol šioji supras, kaip reikia tinkamai rūpintis vaiku.

Niūrios giminės paslaptys

Danutė Ž. atšovė, jog operacijos bijanti todėl, kad ji mergaitei galinti tik pakenkti.

„Gyvas pavyzdys yra mano pusbrolis. Jam atlikta operacija, tai dabar žmogus galais vaduojasi. Ši liga yra mūsų giminės prakeiksmas, ji paveldima“, – tikino 13-metės motina.

Socialinės darbuotojos sakė, jog paimti mergaitę iš Danutės Ž. namų prašė ir jos motina, 78 metų Bronislava Šerkšnienė. Močiutė apgailestavo esanti per sena auginti anūkę, o jos dukra yra nenuspėjamo charakterio, mergaitei su ja nesaugu.

Danutė Ž. savo motinos adresu taip pat negailėjo karčių žodžių.

Atsidūrė aklavietėje

Papasakojusios žurnalistams apie savo nelaimes, R.M. su mama  išėjo į tamsią lapkričio nežinią.

Kur dabar trylikametė prisiglaus, ką valgys? Ar išmaitins ją bedarbė, pati sveikatos problemų turinti, skolose paskendusi motina? Jei bus grąžinta į „Kartų namus“, kaip ten jausis?

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybos darbuotojos vis tik pripažino, jog laikinosios globos įstaigoje mergaitė patyrė patyčias. Ar prieš ją bendraamžiai smurtavo, dar tiriama, o tyrimai pagal įstatymą gali trukti iki trijų mėnesių.

Danutės Ž. pusseserė Jūratė Š. teigė pati galinti pagloboti giminaitės dukrą. Ji mano, kad čia juodą darbą atliko antstoliai, įkalbėję socialinius darbuotojus paimti vaiką iš motinos ir taip areštuoti bei parduoti iš varžytinių jos butą. Įstatymas apriboja teisę atimti iš skolininko gyvenamąją patalpą, jei jis turi nepilnamečių vaikų.

„Marijampolėje taip yra ne kartą buvę“, – tikino Jūratė.

Išgirdusi apie tokią sąmokslo teoriją, „Kartų namų“ direktorė tik skėstelėjo rankomis. Tačiau ji pripažino, jog situacija veda į aklavietę.

„Dar nebuvo tokio atvejo, kad motina taip mus pultų, prirašytų krūvą skundų aukščiausioms valdžios institucijoms. Nežinau, kas bus, jei mergaitę ir susigrąžinsime. Psichologinės pagalbos reikia ne tik vaikui, bet ir jos motinai. Pagal įstatymą, jai suteikti tokią pagalbą gali tik ji pati“, – teigė I.Ratkevičienė.

Vaiko likimą spręs teismas

Renata Stankevičienė, Vaiko teisių apsaugos kontrolierės padėjėja:

„Iš Danutės Ž. dukra neatimta, jos motinystės teisės neapribotos, tik laikinai suspenduotos, paskirtas kitas įstatyminis globėjas, kol ji bus pripažinta galinti tinkamai pasirūpinti savo vaiku.

Ar motinystės teisės bus apribotos, atimtos ar mergaitė grąžinta motinai, spręs teismas.

R.M. Sunkiai adaptuojasi Marijampolės „Kartų namuose“, nors jai nuolat teikiama psichologo pagalba. Jeigu jai nepavyks adaptuotis, jai gali būti surasta kita socialinės globos įstaiga. Mes gavome ne vieną mergaitės motinos Danutės Ž. skundą, taip pat ir dėl smurto globos namuose. Visi skundai tiriami.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius