Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 30

Globos namų statybas sudrumstė netikėtas radinys

Statydami globos namus Rėkyvoje statybininkai aptiko netikėtą „laimikį“ – buvusios elektrinės betoninius pamatus. Projekto rengėjai tikino, kad apie pamatus nieko nežinojo, todėl jų demontavimui projekte nenumatė lėšų. Šiuo metu darbininkai paliko statybvietę, laukdami, kol bus panaikinti buvusios elektrinės „likučiai“. Tuo metu miesto valdžia bando išsiaiškinti, kas kaltas dėl šios situacijos ir iš kur gauti papildomų pajamų.
Žmogus su plaktuku
Žmogus su plaktuku / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Didžiausia atsakomybė – projekto rengėjams

„Netikėtai statybininkai atkasė buvusios elektrinės pamatus. Projekto rengėjai projekte nenurodė, kad ten tie pamatai yra likę. Matyt, jie nesusirado ar negavo reikiamos medžiagos apie buvusią elektrinę. Dabar tuos likučius reikia demontuoti vienokiu ar kitokiu būdu“, – apie iškilusią problemą pasakojo Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Romanas Kančauskas.

Paklaustas, kam kris didžiausia atsakomybė, R. Kančauskas neabejojo – projekto rengėjams. „Atsakomybė kris projektuotojui. Jie galbūt turėjo daugiau tų gręžinių pasidaryti. Nors pagal standartą gal ir užtenka tų dviejų, bet, kaip tyčia, pataikė ten, kur nebuvo to gelžbetonio“, – teigė jis.

Netikėtai statybininkai atkasė buvusios elektrinės pamatus. Projekto rengėjai projekte nenurodė, kad ten tie pamatai yra likę

Globos namų projektą rengė vilniečiai – UAB „Statybų inžinerinės paslaugos“. Bendrovės direktorius Jonas Cilcius „Šiaulių naujienoms“ sakė, kad dėl susiklosčiusios situacijos bendrovė nesijaučia kalta. „Aš tik vakar apie tai sužinojau ir man buvo truputėlį keista, kad bando dabar mums kažkokią kaltę suversti. Projektavimo klaidų ten nėra. Buvo padaryti tyrimai, kurie priklauso, tačiau nei geologija nerodė, kad ten kažkas palaidota, palikta, nei topografinės nuotraukos, kurios parodo, kas yra po žeme: kabeliai, komunikacijos ir pan., nerodė likusių pamatų. Projektuotojai turi visą šitą dokumentaciją. Jie gi negali viso sklypo iškasinėti ir ieškoti, kad galbūt kažkas ten bus. Ten, matyt, kažkas anksčiau griovė stovėjusį pastatą, bet neišgriovė, kiek turėjo, ir paliko tuos pamatus kažkokiame gylyje“, – teigė jis.

Suka galvas dėl papildomo milijono

Kaip paaiškėjo, darbai Rėkyvoje nevyksta apie dvi savaites. Netikėtą radinį aptikę statybininkai nieko nedelsdami kreipėsi į Šiaulių miesto savivaldybę, tačiau atsakymo ilgokai nesulaukė. „Man buvo naujiena, kai išgirdau iš statybininkų, kad jau dvi savaites buvo reikalaujama susitikimo su Savivaldybės atstovais. Nežinau, kodėl taip atsitiko“, – sakė Šiaulių miesto merą pavaduojanti Danguolė Martinkienė.

Šiuo metu statybininkai laukia. Pasak R. Kančausko, darbai negali vykti toliau, kol nėra išardyti pamatai, neišvežtas statybinis laužas. Maža to, paaiškėjo, kad tų „likučių“ ne taip ir mažai. „Ten visu plotu eina ištisinis gelžbetonis“, – sakė administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Buvo suskaičiuota, kad buvusios elektrinės pamatų demontavimas gali kainuoti per milijoną litų su PVM. R. Kančausko teigimu, ketvirtadienį turėtų būti pateikta nauja sąmata. „Buvome susitikę su  darbų vadovu, tai pasakiau, kad žiūrėtų būtinas vietas. Gal ten 100 procentų visko nereikia ardyti. Dėl vamzdyno buvo kalbėta, kad viską reikia ardyti, bet, mano galva, galbūt galima ten ir neišardžius visko tą padaryti“, – teigė jis.

Baiminamasi, kad globotiniai neliktų ant ledo

Šis projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos lėšų. Valdžios atstovų teigimu, kadangi į projektą nebuvo įtraukti pamatų demontavimo darbai, teks ieškoti papildomų lėšų. „Tikimės, kad projekte bus numatyta kaip tinkamos išlaidos. Iš tiesų, tai nieko baisaus čia neįvyko, tiek, kad reikės rengti sąmatas, raštus dėl tų nenumatytų darbų. Bet čia mes taip tikimės, o ar finansuos - dar klaustukas. Jeigu nefinansuos, tada jau reikės ieškoti savo šaltinių, kurių realiai nėra. Bet tikimės, kad finansuos“, – aiškino R. Kančauskas.

Dar viena problema – baiminamasi, ar bus spėta šį projektą įgyvendinti iki numatytos datos – 2015 metų gegužės mėnesio. Pasirodo, kad su šiais Rėkyvoje išdygsiančiais Globos namais glaudžiai susiję Trakų gatvėje įsikūrę Globos namai, kurių licencija kabo ant plauko. „Trakų gatvėje esančių Globos namų licencija nebebus pratęsinėjama ir išdavinėjama, o gyventojus kažkur reikės iškelti. Taigi, laiko terminas mus labai spaudžia. Maža to, dėl šio projekto vis iškyla problemų. Mano žiniomis, vien projektavimas vėlavo beveik visus metus“, – teigė D. Martinkienė. 

Tuo metu administracijos direktoriaus pavaduotojas R. Kančauskas į susiklosčiusią padėtį žvelgė optimistiškiau: „Į terminus galima tilpti. Aišku, laiko užtruks, bet dirbant viską galima padaryti ir spėti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius