-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 06

Grafitų kūrėjui rūpi ir idėja, ir estetika

Uostamiesčio Atviros erdvės jaunimo centre šeštadienį kvepėjo aerozoliniais dažais: jaunas menininkas ir šio centro savanoris Egidijus Gužauskas patalpų sienas margino grafiti piešiniais.
Marinistiniais motyvais sienas gražinantis E.Gužauskas paauglius nori išmokyti tinkamai piešti „graffiti“, kad jie kurtų ne tepliones, o įdomius piešinius
Marinistiniais motyvais sienas gražinantis E.Gužauskas paauglius nori išmokyti tinkamai piešti „graffiti“, kad jie kurtų ne tepliones, o įdomius piešinius / I.Ozturhan/15min.lt nuotr.

Grafikos dizaino specialybės ketvirtakursis E.Gužauskas pasakojo grafitų menu užsiimantis jau apie 11 metų. Iš pradžių vaikiną ne itin sužavėjęs piešimo stilius vėliau virto rimtu užsiėmimu. „Mano geriausias draugas ėmė piešti grafiti, pradėjau ir aš, tačiau iš pradžių man tai net nelabai patiko. Vėliau ši veikla vis labiau traukė ir tapo hobiu“, – prisiminė jaunasis menininkas.

Piešiniai turi perteikti mintį

Ėmęs studijuoti grafikos dizaino specialybę meniškos prigimties vaikinas pasakojo trumpam apleidęs grafitų piešimą ir vėl rimtai to ėmėsi 2009-aisiais sudalyvavęs grafiti čempionate Klaipėdoje. Čia jį pastebėjo savivaldybės specialistė Zigmantė Čiakaitė, dirbanti Atviros erdvės jaunimo centre, ir pasiūlė vaikinui savanoriškai pamokyti vaikus piešti bei kartu sukurti jaunimui patrauklią atmosferą. Centro sienas jau puošia minėtojo grafiti čempionato meistrų, tarp jų ir E.Gužausko, darbai ant medžio drožlių plokščių.

I.Ozturhan/15min.lt nuotr./Atviros erdvės jaunimo centro sienas puoaia grafitų meistrų darbai.
I.Ozturhan/15min.lt nuotr./Atviros erdvės jaunimo centro sienas puošia grafitų meistrų darbai.

Šeštadienį suaugusiųjų mokyklos patalpose įsikūrusio centro sienoms E.Gužauskas įkvėpė gyvybės marinistiniais motyvais: „Kiekvienas grafiti menininkas kuria savaip. Aš stengiuosi, kad derėtų spalvos ir kad būtų aiški mintis, kad ji būtų įgyvendinta iki pabaigos. Ant šios sienos bus išpieštos tarsi vandenyje plūduriuojančios raidės AEC, surištos laivo lynais, pritvirtintais prie knechtų. Matysis ir molo motyvai bei jaunimas“, – pagrindinę mintį apibūdino grafitų piešėjas.

Pasak jo, grafiti taip pat yra menas, nes reikalauja kūrybiškumo. Nuo paprastų teplionių jis skiriasi tuo, kad daug dėmesio skiriama estetikai ir idėjai išreikšti, o ne vien pažymėti teritoriją savo parašu. „Grafiti prasidėjo nuo vandalizmo, teritorijų žymėjimo. Vieni ir dabar apsiriboja tuo vandalizmu, o kiti piešia legaliai ir kuria meną“, – sakė centro mokytojas savanoris.

Centre – saviraiškos laisvė

„Čia renkasi savas jaunimas, visos veiklos rūšys yra jų inicijuojamos. Nuo centro įkūrimo pradžios 2009-aisiais, atsirado keletas nusistovėjusių veiklų: vyksta hiphopo ir pramoginių šokių užsiėmimai, gitaros pamokos, apie pusmetį mokoma ir grafiti subtilybių“, – apie įvairiapusišką vaikų ir paauglių laisvalaikį pasakojo viena iš centro darbuotojų, savivaldybės specialistė Z.Čiakaitė.

Uostamiesčio savivaldybės iniciatyva įkurtas ir Europos Sąjungos lėšomis remiamas centras yra projektas, kuris bus įgyvendinamas iki 2013-ųjų metų finansavimo programos pabaigos. Pasak Z.Čiakaitės, tikimasi, jog projektas po dvejų metų nesibaigs, jau galvojama apie projekto tęstinumą.

Atviros erdvės jaunimo centre vykstantys užsiėmimai yra nemokami. Čia besirenkančius vaikus ir paauglius moko savanoriai.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius