-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 10 07

Graikijoje kol kas neatsirado į Lietuvą persikelti norinčių pabėgėlių

Graikijoje kol kas neatsirado į Lietuvą persikelti norinčių pabėgėlių – pasak šioje šalyje viešinčio vidaus reikalų viceministro Elvino Jankevičiaus, nors Lietuva yra sutikusi vieną šeimą perkelti į Lietuvą artimiausiu metu, norinčių atvykti pabėgėlių rasti dar nepavyko.
Migrantai ir pabėgėliai atplaukia į Lesbo salą
Migrantai ir pabėgėliai atplaukia į Lesbo salą / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Kadangi mes sakėme, kad esame pasiruošę vieną šeimą perkelti jau artimiausiu metu, Graikijos migracijos ir prieglobsčio departamento pareigūnai sakė, kad jie kalbėjo su sirais ir siūlė, bet nė vieni nesusidomėjo“, – BNS trečiadienio vakarą sakė viceministras.

Jo teigimu, panašią poziciją išsakė ir kelios pabėgėlių šeimos, su kuriomis teko bendrauti Graikijoje – jie linkę migruoti į šalis, kuriose jau prisiglaudę jų giminaičiai.

Graikams bus tikrai nelengva siųsti žmones į šalis, į kurias jie nenori važiuoti.

„Graikams bus tikrai nelengva siųsti žmones į šalis, į kurias jie nenori važiuoti. Kalbant apie sirus, mes ir patys bendravome su kai kuriomis šeimomis: jie turi giminių ar artimųjų Vokietijoje ar Olandijoje ir yra pasiruošę ten važiuoti – apie Lietuvą jie nėra nieko girdėję“, – sakė E.Jankevičius.

Lietuvos delegacija Atėnuose aptarė atrankos procedūras, apžiūrėjo pabėgėlių stovyklas. Pasak E.Jankevičiaus, graikai supranta, kad „mūsų visuomenė yra susirūpinusi“ bei yra linkę padėti lietuviams vykdyti atrankos procedūras.

„Graikai tikrai palankiai nusiteikę Lietuvos atžvilgiu tuo aspektu, kad yra pasiruošę leisti mums atsirinkti, netgi padės su patalpomis. Kai graikai bus pasiruošę perkelti asmenis, mes tikrai galėsime labai greitai ir saugiai atlikti visas mums reikiamas procedūras“, – kalbėjo viceministras.

Jis sakė buvęs maloniai nustebintas to, kaip rimtai, nepaisant didžiulių žmonių srautų, atliekamos pirminės patikros. Su pabėgėliais dirba daug vertėjų, jų pagalba nustatoma, ar pabėgėliai tikrai yra iš tos šalies, iš kurios sakosi esantys: prašoma atpažinti tam tikras šalių vietas, politikus ar žymesnius žmones, atpažinti šalies valiutą iš daug kitų kupiūrų.

Pietų Europai susidūrus su pabėgėlių antplūdžiu, Lietuva įsipareigojo per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.

Pasak E.Jankevičiaus, kol kas neaišku, kada graikai bus pasiruošę pradėti perkėlimo procedūras. Nors išlieka įmanoma, kad pirmieji pabėgėliai Lietuvą galėtų pasiekti metų pabaigoje, tačiau tai, pasak viceministro, „priklauso nuo graikų, nebe mūsų“.

Kitą savaitę planuojamas dar vienas vizitas į Italiją, kuriame taip pat bus aptariami pasiruošimo pabėgėlių perkėlimui klausimai.

Pietų Europai susidūrus su pabėgėlių antplūdžiu, Lietuva įsipareigojo per dvejus metus priimti 1105 pabėgėlius iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius