Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 24

Gretai Kildišienei pavyko apsiginti verslininkų išjuoktą baigiamąjį darbą apie paltą

Seimo narės mandato atsisakanti Greta Kildišienė pirmadienį sėkmingai apsigynė Mados technologijų ir verslo baigiamąjį darbą Vilniaus kolegijoje, 15min patvirtino kolegijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Jurgita Lesevičienė. Tiesa, kokiu pažymiu buvo įvertintas parlamentarės darbas, slepiama.
Greta Kildišienė ginasi baigiamąjį darbą Vilniaus kolegijoje
Greta Kildišienė ginasi baigiamąjį darbą Vilniaus kolegijoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Vadovaujantis Vilniaus kolegijos Baigiamųjų darbų (projektų) rengimo ir gynimo tvarkos aprašu, apie įvertinimą informuojamas kiekvienas studentas individualiai – viešai informacija neteikiama“, – nurodė J.Lesevičienė.

G.Kildišienė pristatė darbą „Moteriškų paltų gamyba ir verslo galimybės MB „Greta Gretos“.

Ji pateikė moterišką paltą, skirtą 30–50 metų amžiaus moterims, ieškančioms kokybės.

Vos stojusi prie lentos Seimo narė ėmė guostis, kad jai be galo sunku pristatinėti darbą žurnalistų akivaizdoje ir paprašė jų rasti žmogiškumo. Tuomet studentė pravirko. Dėstytojai moteriai pasiūlė vandens ir nuramino.

Tai yra neįmanoma. Niekaip. Mūsų siuvėjos labai greitai dirbančios gali padaryti du paltukus per dieną, – komentavo verslininkas.

Netrukus G.Kildišienė tęsė pristatymą. Ji teigė, kad paltas pasiūtas tik iš natūralių medžiagų – moheros vilnos ir medvilnės.

Ji tikino pasirinkusi klasikinį siluetą, kad paltas neišeitų iš mados po vieno sezono.

„Tai, kas vyksta pasaulyje su dabartine mada, kai viskas yra taip netausojama, nesaugoma, o šis paltas išliktų moters spintoje ne vieną sezoną“, – teigė G.Kildišienė.

Užmojai – „Utenos trikotažo“ dydžio

Parlamentarė tvirtino, kad toks paltas mažmeninėje prekyboje turėtų kainuoti 332, 88 Eu.

G.Kildišienė numatė, kad iš mažosios bendrijos į uždarąją akcinę bendrovę pertvarkyta jos mamos įmonė „Greta Gretos“ per metus turi pasiūti 56 tūkst. paltų. Už vieno gaminio pasiuvimą siuvėjoms ji suplanavo mokėti vos 4,44 Eu. Studentė skaičiuoja, kad vieną paltą galima pasiūti per valandą. Išvis, jos skaičiavimais, siuvėjų reikėtų 26. Jos dirbtų metus. Jei G.Kildišienei pavyktų už tokią kainą parduoti visus 56 tūkst. paltų, jos metų pajamos būtų 18 mln. eurų.

Palyginimui – vienos didžiausių Lietuvoje „Utenos trikotažo“ siuvimo fabriko, kuriame dirba 700 darbuotojų, metinė apyvarta siekia 16 mln. eurų.

G.Kildišienė tikino nustačiusi aukštą pelningumą, nes, pasak jos, kam išvis ką nors daryti, jei netiki, kad pavyks.

Tačiau komisija abejojo, ar realu per metus mokant tik tokį užmokestį pasiūti tokį didelį skaičių paltų ir kodėl juos reikia siūti visus metus. Pasak vienos komisijos narės, už tokį uždarbį niekas nedirbtų net Kinijoje.

Seimo narės darbas kritikos sulaukė ir dėl netinkamai suformuluotų išvadų bei gramatikos ir stiliaus klaidų.

Paltų siuvyklos vadovas negali patikėti

G.Kildišienės pasiūlytą verslo planą kritikuoja ir verslininkai. Vienos paltus moterimis siuvančios bendrovės vadovas, kuris nenorėjo būti įvardytas, 15min pakomentavo Seimo narės baigiamajame darbe sukurtą paltų gamybos planą.

– Ar siuvėjai mokėti 4,4 euro už vieno palto pasiuvimą – reali suma?

– Tai labai mažai. Kadangi mūsų siuvykla yra maža, mes mokame gerokai, keletą kartų daugiau. Galbūt jeigu iš tikrųjų ten būtų kur siuva urmu siuvykla, kur 100 siuvėjų siuva, tada gal. Aš šito nežinau. Bet, mano akimis, tai yra labai mažai.

– Ar įmanoma vieną tokį paltą pasiūti per valandą?

– Tai yra neįmanoma. Niekaip. Mūsų siuvėjos labai greitai dirbančios gali padaryti du paltukus per dieną. Gal kitos siuvyklos, kur daro operacijomis, gal kokius tris per dieną. Bet pagal ją išeina, kad siuvėja turėtų padaryti 8 paltukus per darbo dieną. Tai, mano akimis, neįmanoma.

– Ar pasiūti 56 tūkst. paltų per metus siuvyklai Lietuvoje yra tikėtinas tikslas?

– Vėlgi, priklauso nuo to, kiek siuvėjų. Čia vis tiek tiesiog reikia skaičiavimo mašinėlę imti ir skaičiuoti, kokia ta siuvykla turėtų būti.

– Ji paskaičiavo, kad 26 siuvėjos turėtų dirbti visus metus Lietuvoje. Ar Lietuvoje yra tokio dydžio siuvyklų?

– Taip, yra. Ir didesnių.

– Bet kaip manote, ar jos pasiūna 56 tūkst. paltų metus?

– Negaliu taip visiškai neigti, bet, mano akimis, ne, negalėtų tiek. Nors jei labai didelė ta siuvykla, tada sunku įvertinti. Pagal mano mažos įmonės apsisukimus man sunku įvertinti didelių siuvyklų galimybes.

– O minimas skaičius, kad iš natūralių medžiagų pasiūtas moteriškas paltas mažmeninėje prekyboje kainuoja 332 eurus, yra realus?

– Realu. Labai realu. Gali kainuoti ir daugiau, priklauso nuo audinio. Bet mūsų paltukai, kurie pakliūna į mažmeninę prekybą, jie užsideda labai didelius antkainius.

– O jei vis dėlto siuvykla kažkokiu būdu pasiūs tuos 56 tūkst. paltų per metus. Ar realu jei ne visą, tai bent didžiąją dalį tokios produkcijos realizuoti Lietuvoje?

– Manau, kad irgi utopija. Ne, neįmanoma, nes Lietuvoje rinka tiesiog yra tiek susitraukusi, mes jau 20 metų dirbame ir matome tuos pardavimus mūsų pardavėjų, neįmanoma tiesiog. Netikiu, kad ji sugebėtų parduoti tokius kiekius.

VIDEO: Greta Kildišienė Vilniaus kolegijoje gynėsi baigiamąjį darbą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius