Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 20

Gretos Kildišienės automobilio išpirkimo istorija – svarbiausi faktai

Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūno pavaduotoja Greta Kildišienė naudojosi partijos ir frakcijos vadovo Ramūno Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“ automobiliu, jį iš įmonės nuomojosi ir dukrai perleido parlamentarės motina. BNS pateikia pagrindinius šios istorijos faktus.
Greta Kildišienė
Greta Kildišienė / lvzs.lt nuotr.

Pradžia: dienraštis „Lietuvos rytas“ šeštadienį paskelbė, kad G.Kildišienė naudojasi jo valdomam „Agrokoncernui“ priklausančiu automobiliu „Range Rover“. R.Karbauskis BNS patvirtino šią informaciją ir pranešė, kad automobiliu parlamentarei naudotis leidžia neįvardytas asmuo, su „Agrokoncernu“ sudaręs automobilio išperkamosios nuomos sutartį. Jis neatskleidė, kas yra šis asmuo, tik užsiminė, kad tai – G.Kildišienės giminaitis.

Etika: opoziciniai liberalai ir konservatoriai, taip pat pati G.Kildišienė kreipėsi į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydama paaiškinti, ar jai reikėjo deklaruoti, kad naudojasi giminaičio automobiliu. VTEK vadovas Romas Valentukevičius politikei pateikė atsakymą, kad interesų konflikto neįžvelgia, pati komisija šio klausimo kol kas nenagrinėjo. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis paragino R.Valentukevičių trauktis iš pareigų.

Istoriją nagrinėja ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Komisijoje dirbusi G.Kildišienė paskelbė, kad iš jos traukiasi, jos pirmininkė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė taip pat nemato interesų deklaravimo pažeidimo.

Sprendimai: G.Kildišienė antradienį paskelbė, kad jos neįvardyti artimieji atsisako automobilio iš „Agrokoncerno“, ji pati žada pirkti asmeninį.

Kritika: vertindamas istoriją, premjeras ir „valstiečių“ vedlys Seimo rinkimuose Saulius Skvernelis paragino kolegas Seime atsakyti į visus kylančius klausimus, taip pat paviešinti lizingo sutartį ir nutraukti sutartį. „Valstiečių“ atstovas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis taip pat kritikavo kolegų veiksmus, pripažinęs, kad ši istorija kenkia Seimo reputacijai. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad tai „pradeda kompromituoti pačią partiją“. Viešos kritikos bei reikalavimų paviešinti sutartį parlamentarai sulaukė ir iš frakcijos kolegų.

Giminystė: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė Rima Baškienė pirma frakcijoje įvardijo, kad automobilį iš „Agrokoncerno“ nuomojosi politikės mama. Darželio auklėtoja Vladislava Mikalauskienė darbą ugdymo įstaigoje paliko prieš mėnesį, ji nuo 2015-ųjų vadovavo mažajai bendrijai „Greta Gretos“, kuri prieš mėnesį pertvarkyta į uždarąją akcinę bendrovę.

Mokesčiai: Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pirmadienį informavo, kad vertins tiek „Agrokoncerno“, tiek fizinių asmenų, susijusių su automobiliu, mokestinių prievolių vykdymą. VMI be kita ko vertina, ar V.Mikalauskienė turėjo pakankamai legalių lėšų išlaidoms pagrįsti.

Sutartis: „Agrokoncerno“ advokatas Evaldas Valčiukas ketvirtadienį pasirinktiems žurnalistams parodė išperkamosios nuomos sutarį. Joje esą matyti, kad pernai vasarį „Agrokoncerno“ pirktą automobilį V.Mikalauskienė planavo įsigyti už 47 tūkst. eurų įskaitant 3 proc. metines palūkanas. Jis turėjo būti išpirktas 2021-ųjų vasarį, naujienų portalo delfi.lt duomenimis, iki šiol sumokėta 22 tūkst. eurų.

Pajamos: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga išplatino pranešimą, kad V.Mikalauskienė automobiliui įsigyti naudojo ne iš darbo santykių sukauptas lėšas. „Valstiečių“ frakcijos atstovas Povilas Urbšys portalą delfi.lt informavo, kad V.Mikalauskienė prieš 15 metų buvo gavusi kompensaciją už brolio, tarnavusio Prancūzijos svetimšalių legione, žūtį, dar dalį pinigų ji paveldėjo iš savo giminaitės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius