Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 20

Pratybos Šiauliuose: kas būtų tarp daugiabučių nukritus sraigtasparniui

Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis „Mi-8“ avariniu būdu leidosi tankiai apgyvendintoje Šiaulių teritorijoje, Gytariuose. Sraigtasparniui pasiekus žemę buvo sužeisti keturi įgulos nariai ir šeši keleiviai. Dar vienas keleivis žuvo vietoje. Taip pat sužeista dešimt netoli kritimo vietos buvusių šiauliečių. Toks scenarijus inscenizuotas karinėse pratybose.
Sraigtasparnio avarijos pratybos
Sraigtasparnio avarijos pratybos / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Šiaulių mieste vyko reagavimo į aviacinius incidentus pratybos „Griausmas 2014“. Pratybų metu buvo imituojamas avarinis orlaivio tūpimas tankiai gyvenamoje miesto teritorijoje.

Teoriškai, apie įvykį bendruoju pagalbos telefonu turėjo pranešti aplinkiniai Šiaulių gyventojai, tačiau dar gerokai prieš pratybas Kviečių gatvės kampą policija aptvėrė. Žinoma, saugumo sumetimais. Pučiant stipriam vėjui sraigtasparniui tūpti yra gana sunku, todėl pratybos galėjo virsti ir realybe.

„Nukritus“ sraigtasparniui, iš jo išbėgo du sužaloti šoką patyrę keleiviai. Jie pradėjo visus kviesti į pagalbą rėkti: „Lavonai, žarnos!“. Policija, kuri į incidento vietą atvyko pirma, šiuos sužeistuosius visaip ramino.

Vienu metu gelbėtojai pritrūko neštuvų.

Netrukus atvyko ir medikai su ugniagesiais-gelbėtojais. Dalis gelbėtojų „šukavo“ apylinkes ir rinko nuo laukų sužeistus šiauliečius. Kiti gelbėtojai ėjo į sraigtasparnį ir traukė iš jo sužeistuosius.

Vienu metu gelbėtojai pritrūko neštuvų. Medikams į pagalbą suskubo ir karo ligoninės atstovai. Jie suteikė pirmąją pagalbą, tvarstė žaizdas. Buvo pripūsta užuovėja sužeistiesiems. Sušalusius medikai užklojo blizgia medžiaga, kuri padeda nelaimėliams „taupyti“ savo šilumą.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Sraigtasparnio avarijos pratybos
Alvydo Januševičiaus nuotr./Sraigtasparnio avarijos pratybos

Aplinkui pratybų vietą susirinko ir daugybė smalsuolių. Jie džiaugėsi netikėta pramoga, filmavo mobiliaisiais telefonais. Tuo tarpu specialiųjų tarnybų darbuotojai šypsenų nerodė ir stengėsi į situaciją įsijausti. Nutikus tikrai nelaimei kurti veiklos planą jau būtų vėloka.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Sraigtasparnio avarijos pratybos
Alvydo Januševičiaus nuotr./Sraigtasparnio avarijos pratybos

Patyboms vadovavęs Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Skrydžio saugos viršininkas kapitonas Mykolas Liugas teigia, kad kol kas didelių nusiskundimų įvairių tarnybų darbu nėra, tačiau realybėje gali viskas vykti žymiai blogiau.

Kapitono manymu, tarnybos žinojo apie pratybas iš anksto.  Tai gerokai palengvino sąlygas. Jei tai būtų tikra avarija, Vienas iš svarbiausių pratybų tikslų – tobulinti sąveiką tarp visų pratybose dalyvaujančių tarnybų ir žinybų. Po pratybų visų dalyvavusių organizacijų atstovai aptars klaidas, neišnaudotas progas ir pasiekimus.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Sraigtasparnio avarijos pratybos
Alvydo Januševičiaus nuotr./Sraigtasparnio avarijos pratybos

Pratybose dalyvo KOP aviacijos bazės kariai, Šiaulių savivaldybės tarnybos, Bendrasis pagalbos centras, KOP Oro gynybos batalionas, karo policija ir civilinė policija, medikai, Šiaulių apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba ir kitos tarnybos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius