Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 21

„Griausmas 2016“ pratybos – pagal karčią patirtį, kuomet Lietuva neteko naikintuvo

Šiauliuose įvyko bendros Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės drauge su kitais Lietuvos kariuomenės vienetais ir Šiaulių miesto tarnybomis pratybos „Griausmas 2016“. Veiksmas vyko už miesto, prie Gudelių ežero. Siužetas labai panašus į tą, kuris realiai nutiko prieš keletą metų virš Rėkyvos ežero.
„Griausmas 2016“ pratybos pagal tikrus įvykius
„Griausmas 2016“ pratybos pagal tikrus įvykius / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Oficialiai prieš pratybas paskelbta, jog šiais veiksmais siekiama patikrinti Lietuvos kariuomenės padalinių ir Šiaulių miesto tarnybų susikalbėjimą.

Gelbėjo visos tarnybos

Tiksliau tariant – bendradarbiavimą, atliekant gelbėjimo ir avarijos padarinių likvidavimo darbus, įvykus Karinių oro pajėgų orlaivio avarijai Šiaulių kariniame aerodrome.

Tariamai sugenda karinio orlaivio varikliai. Orlaivio pilotai, nukreipdami lėktuvą į neapgyvendintą vietovę, katapultuojasi.

Nuolaužos, lėkdamos įvairiomis kryptimis, sukelia gaisrą.

Pastatai ir civiliai žmonės įvykio metu nenukenčia, tačiau vienas įgulos narys sunkiai sužeistas plūduriuoja ežere, kitas – vidutiniškai sužeistas, įkritęs į pelkėtą vietovę.

Iš tiesų veiksmas trunka apie pusantros valandos. Per tą laiką pratybų dalyviai spėja padegti čia atvežtas naikintuvo „L-39“ nuolaužas. Tuomet iškviečiamos visos tarnybos.

Pirmiausia pasirodo policija, kuri užtveria kelią nepageidaujamiems personažams. Vėliau ugniagesiai putomis gesina sunkiai suvaldomas liepsnas. Vėliau pasirodo ir gelbėtojai, kurie ištraukia iš vandens ten plūduriuojantį pilotą.

VIDEO: „Griausmas 2016“ pratybos

Antrasis surandamas lengvai, tačiau iki jo prieiti yra sudėtinga. Jis nukrito pelkėje. Jam lūžo koja. Gelbėjimui pasitelktas sraigtasparnis „Dauphin“.

Pratybų metų iš tiesų įvyko šiokia tokia avarija. Greitosios medicinos pagalbos ekipažas ant žvyruoto kelio nespėjo sustabdyti ir trenkėsi į priekyje sustojusių gelbėtojų ekipažą, tempusį valtį. Medikai iš pratybų grįžo sudarkytomis aušinimo grotelėmis.

Tiesioginis ryšys su realiu atsitikimu

Siužetas stebėtinai panašus į 2011 metais nutikusį incidentą, kuomet ore vienas kitą kliudė Lietuvos karinių oro pajėgų lengvasis atakos lėktuvas L-39 ir NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekantis prancūzų „Mirage“.

KAM nuotr./ Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivio L-39 ZA „Albatross“ nuolaužų iškėlimo darbai.
KAM nuotr./ Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivio L-39 ZA „Albatross“ nuolaužų iškėlimo darbai.

„Mirage“ sugebėjo nusileisti, o L-39, dar vadinamas „Albatross“, nukrito. Spėjama, kad abiejų lėktuvų pilotai skirtingai suprato jiems siunčiamą informaciją, todėl ir įvyko susidūrimas.

„Albatross“ po dviejų pilotų katapultacijos nukrito į Rėkyvos pelkynus ir užsidegė. Gaisro metu sudegė ir lėktuvo juodoji dėžė.

Po šios avarijos Lietuvos karinės oro pajėgos, neskaičiuojant NATO pajėgų, buvo likusios su vienu tokiu pat naikintuvu „L-39“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius