Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 19

Gripas pirmiausia griebė vaikus

Kaunas tapo pirmuoju miestu Lietuvoje, kuriame šiemet paskelbta gripo epidemija.
Vaistinė
Vaistinė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) duomenimis, antrąją sausio savaitę Kaune užregistruoti 655 gripo atvejai. Pirmąją sausio savaitę jų buvo tik 284. Įvertinus sparčiai didėjantį ligonių skaičių, nuo pirmadienio Kaune paskelbta gripo epidemija. Medikų teigimu, pastarųjų dienų orai itin palankūs peršalti ir „pasigauti“ gripo virusą, todėl prognozuojama, kad ateinančią savaitę sergančių pacientų bus dar daugiau.

Pataria saugotis

Epidemijos metu gyventojams rekomenduojama neperšalti ir saugotis sergančiųjų, pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius bei apavą, daugiau būti gryname ore, valgyti daugiau vaisių, daržovių.

„Gripo epidemijos metu reikėtų vengti masinių susibūrimo vietų, nesant būtinybei nesinaudoti viešuoju transportu, geriau vieną kitą stotelę nukulniuoti pėstute. Taip pat vengti kontakto su sergančiaisiais, nuo kosinčio ar čiaudinčio kolegos pravartu pasitraukti nors per metrą. Darbuotojams, kurie dėl darbo pobūdžio gali platinti virusą ar juo užsikrėsti, pavyzdžiui prekybos centrų kasininkams, rekomenduojama dirbant ryšėti vienkartines kaukes. Pasireiškus pirmiesiems susirgimo požymiams, sergantįjį (pagal galimybes) izoliuoti nuo sveikųjų“, – sakė KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė.

Pasak šeimos gydytojų, daugiau kaip pusė visų sergančiųjų yra vaikai, iš sergančiųjų gripu vaikai sudaro 33 proc.

Lankomumas prastėja

Šį gripo sezoną moksleivių ir darželinukų lankomumas miesto mokyklose sekamas atidžiau. Pasak Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorės Astos Garmienės, tai turėtų padėti geriau valdyti gripo plitimą ugdymo įstaigose.

„KVSC analizė parodė, kad 2009 metais gripo epidemijos metu buvo uždaryta 90 proc. mokyklų, kai sergamumas jose pasiekdavo 30 proc. epidemijos metu. Būtent tai ir padėjo suvaldyti gripo plitimą“, – sakė A.Garmienė.

Pasak Visuomenės sveikatos biuro viešųjų ryšių specialistės Dovilės Rusytės, šiuo metu mieste nėra nė vienos mokyklos ir darželio, kuriame sergančių auklėtinių būtų daugiau nei trečdalis.

„Darželių nelanko apie 20–30 proc. vaikų, o mokyklų – apie 10-15 proc. Situacija nuo gripo sezono pradžios buvo stabili. Išimtis – ši savaitė. Darželius lanko mažiau vaikų. Bet su gripu tai susiję tik tuo, jog tėvai, atsižvelgdami į oro sąlygas, apsidrausdami neleidžia vaikų į darželį. Tačiau tai tikrai nereiškia, jog visi šie vaikai jau serga“, – sakė Visuomenės sveikatos biuro atstovė.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, ka šiemet gripo epidemijos metu nedarbingumo pažymėjimai bus rezervuojami telefonu. Be to, poliklinikose medikai budės ir savaitgaliais, šeimos gydytojai žada daugiau pacientų lankyti namuose. Taip tikimasi sumažinti viruso plitimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius