Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 25

Gripo diagnozė – baubas medikams

Lietuvoje vakar paskelbta gripo epidemija. Oficialiai teigiama, kad nuo vadinamojo kiaulių gripo jau mirė du asmenys, tačiau, LŽ duomenimis, mirusiųjų yra daugiau. Gydytojai neskuba patvirtinti pandeminio gripo diagnozės, nes tai gresia jų darbo patikrinimu.
Medikas
Medikas / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) Vaikų ligų klinikos, kurioje praėjusią savaitę nuo vadinamojo kiaulių gripo mirė keturiolikmetis, medikams atsirūgo paciento netektis. Gydymo įstaigą krėtusi Valstybinė medicinos audito inspekcija (VMAI) nustatė, kad nelaimę lėmė profesinė nesėkmė – gydytojai netiksliai diagnozavo ligą ir jos pavojingumą. Inspekcijos direktorė Ramunė Navickienė vakar tikino, jog turi pastabų KMUK. Siūloma taikyti sankcijas berniuką gydžiusiems medikams. Kokias – neskelbiama. R.Navickienė negalėjo išsamiau pakomentuoti auditorių išvadų, nes tai uždraudė daryti mirusiojo tėvai.

Gali būti, kad auditoriai pasibels ir į Visagino ligoninės, kurioje pirmadienį mirė suaugęs vyras, duris. VMAI neatmeta galimybės patikrinti ir šios įstaigos gydytojų darbą. Tai galėtų reikšti, kad bet kuri ligoninė, kurioje bus mirčių nuo pandeminio gripo, greičiausiai sulauks tikrintojų. Mirusiųjų yra daugiau, tačiau medikai delsia patvirtinti, jog žmonės neteko gyvybės dėl pandeminio gripo.

Siūloma taikyti sankcijas berniuką gydžiusiems medikams. Kokias – neskelbiama.

Trečioji auka?

Vadinamasis kiaulių gripas, jau pasiglemžęs paauglio ir jauno vyro gyvybes, kaip tikima, pražudė ir trečią auką. Yra įtarimų, kad ja tapo 37 metų Ukmergės gyventojas Robertas Labeckas. Nors velionio artimiesiems pasakyta, jog vyras mirė nuo plaučių uždegimo, šie linkę manyti, kad mirties priežastis buvo baisusis gripas. „Na, kas šiais laikais miršta nuo plaučių uždegimo? Ir dar tokioj jaunystėj!“ – retoriškai vienas kito vakar prie karsto klausė gedintys velionio artimieji. Tai, kad plaučių uždegimas galėjo būti gripo komplikacija, svarstė ir Ukmergės ligoninės, kurioje užgeso šis jaunas vyras, vadovas.

Liko žmona ir sūnus

Didžiulį skausmą išgyvenantys R.Labecko artimieji vakar sakė dar negalintys suvokti, kad jo nėra. „Vos sekmadienį kalbėjau su broliu, kaip gruodžio 19 dieną švęsim jo 38–ąjį gimtadienį, juokavom, o pirmadienį išgirdau, jog Robertas mirė“, – verkdama pasakojo velionio sesuo Rita. Moteris kalbėjo, kad jos brolis – krašto apsaugos savanoris – praėjusią savaitę buvo pakviestas į karinius mokymus. Vos grįžęs iš jų pradėjo skųstis negalavimais, kuriuos galima įvardyti kaip gripo požymius: kilo karštis, skaudėjo galvą. Dėl prastos savijautos penktadienį R.Labeckas pateko į Ukmergės ligoninę. Nuėjusi jo lankyti sesuo išgirdo, kad broliui – plaučių uždegimas. Šią ligą rodė ir plaučių nuotrauka. Ir Rita, ir kiti ligoninėje ukmergiškį lankę artimieji matė, kad liga ūmėja, jam vis sunkiau kvėpuoti. Sveikatai blogėjant R.Labeckas buvo perkeltas į reanimacijos palatą ir ten, deja, mirė. Liko našlė jo žmona ir paauglys sūnus.

Ukmergės rajono ligoninės vyriausiasis gydytojas Algimantas Velička teigė, kad į jo vadovaujamą gydymo įstaigą R.Labeckas buvo paguldytas praėjusį penktadienį – ligoniui nustatyta tiksli plaučių uždegimo diagnozė. Pasak gydytojo, šiaip jau į stacionarą guldomas toli gražu ne kiekvienas plaučių uždegimu sergantis žmogus. R.Labecką nutarta gydyti ligoninėje, nes aptikta šią ligą sunkinančių požymių – vyriškiui konstatuotas didelis kraujospūdis, be to, tai buvo tvirtas, gana apkūnus žmogus. Pasak A.Veličkos, trečią gydymo dieną ligonio būklė pablogėjo. Jam tapo sunku kvėpuoti, todėl buvo perkeltas į intensyviosios terapijos skyrių. Pirmadienio rytą R.Labecko širdis sustojo.

„Pagal turimus tyrimų rezultatus ir sprendžiant iš ligos eigos mums, gydytojams, atrodo, aišku, jog žmogus mirė nuo plaučių uždegimo. Kadangi tai jaunas vyras, paprašėme jo šeimos, kad leistų kūną nuvežti Jonavos patologams anatomams, nes mūsų ligoninėje tokių specialistų nėra“, – LŽ aiškino Ukmergės ligoninės vadovas. Jis sakė irgi nekantriai laukiantis skrodimo išvadų. A.Velička neatmetė tikimybės, kad ukmergiškį pražudęs plaučių uždegimas galėjo būti gripo komplikacija. Tačiau Jonavos ligoninės specialistai LŽ tikino kol kas negalintys patvirtinti vadinamojo kiaulių gripo diagnozės ir siūlė dėl mirusiojo teirautis Ukmergės medikų. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro darbuotojai apie šį atvejį tvirtino nieko negirdėję, mirusiojo mėginių negavę.

Tikimės, kad blogiau nebus. Bet jei bus blogiau, ruošiamės įjungti visus civilinės saugos mechanizmus, dėstė R.Palaitis

Mirčių nepadaugėjo

Vakar LŽ taip pat pasiekė informacija, kad Vilniaus greitosios pagalbos universitetinėje ligoninėje (VGPUL) jau net keturi ar penki žmonės mirė nuo pandeminio gripo. Tačiau gydymo įstaigos direktoriaus pavaduotojas medicinai Tomas Saladis fakto nepatvirtino. Mediko teigimu, ligoninėje yra vienas pacientas, kuriam patvirtintas naujasis A(H1N1) gripas, o jo ligos komplikacija – bakterinė infekcija. Tačiau T.Saladis atsisakė pakomentuoti dabartinę paciento būklę. Jis nepanoro patikslinti ir pastaruoju metu pasitaikiusių mirties atvejų, kurių priežastis – plaučių uždegimas, skaičiaus. „Nuo plaučių uždegimo žmonės miršta labai dažnai. Tai nesusiję su kiaulių gripu. Plaučių uždegimas – viena dažniausių mirties priežasčių pasaulyje, jis gali ištikti ir po bet kurios pilvo, galvos ar kitos operacijos. Nuo plaučių uždegimo mirė ne daugiau nei įprasta ligonių“, – tikino VGPUL atstovas.

Situacija gali blogėti

Antradienį gripo epidemija paskelbta visoje Lietuvoje. Po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdžio vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis patikino, kad šalyje ekstremali situacija neskelbiama. Tai reiškia, jog gyvenimas nesustos – bus rekomenduojama ten, kur būtina, riboti masinius renginius. Savivaldybėms taip pat siūloma skelbti karantiną mokyklose ir darželiuose. „Tikimės, kad blogiau nebus. Bet jei bus blogiau, ruošiamės įjungti visus civilinės saugos mechanizmus“, – dėstė R.Palaitis. Situacijai pablogėjus neatmetama galimybė uždaryti visas mokymo įstaigas ir uždrausti masinius renginius.

Ligoninėse karantino kol kas neskelbiama. Kai kurios poliklinikos nusprendė ilgiau dirbti savaitgaliais. Sveikatos apsaugos ministerija ketina prašyti Vyriausybės supaprastinti nedarbingumo pažymėjimų išdavimo tvarką. Vakar gripo epidemija buvo paskelbta 39 savivaldybėse. „Pripažįstame, kad lygis perkeliamas iš savivaldybių ir apskričių į Respublikos lygmenį ir įjungiamas civilinės saugos mechanizmas“, – tvirtino vidaus reikalų ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius