Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 24

Kerštas už V.Landsbergį? Seime gimė siūlymas Komunistų partiją pripažinti gyventojų genocido vykdytoja

Grupė Seimo narių siūlo buvusią Sovietų sąjungos Komunistų partiją ir Lietuvos komunistų partiją (LKP) pripažinti nusikalstama organizacija ir Lietuvos gyventojų genocido vykdytoja. Šis pasiūlymas Seime įregistruotas tą pačią dieną, kai Seimas atsisakė Laisvės premiją skirti pirmajam faktiniam šalies vadovui atkūrus nepriklausomybę Vytautui Landsbergiui.
Lietuvos ypatingojo archyvo paroda
Lietuvos ypatingojo archyvo paroda / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai numatantį Seimo rezoliucijos projektą antradienį įregistravo konservatoriai Audronius Ažubalis, Valentinas Stundys, Arvydas Anušauskas, Arvydas Vidžiūnas, liberalė Dalia Kuodytė ir Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Povilas Urbšys.

Jų teigimu, istorinės tiesos pripažinimas yra pamatinė sąlyga siekiant didesnio solidarumo valstybės politiniame ir visuomeniniame gyvenime. Todėl siūloma paskelbti, kad „SSKP ir jos padalinys Lietuvoje – LKP – nusikalstama organizacija, Lietuvos gyventojų genocido organizatore ir vykdytoja, atsakinga už Lietuvos gyventojų naikinimo, trėmimo ir kitų represijų organizavimą bei įgyvendinimą“.

Projekte taip pat teigiama, kad LKP atliko pagrindinį vaidmenį talkinant Sovietų Sąjungai aneksuoti Lietuvą, 1940–1991 metais ji veikė Lietuvoje kaip okupacinio režimo politinė atrama bei slopino nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo siekį.

„(Seimas) konstatuoja, kad Lietuvos komunistų partija sovietinės okupacijos laikotarpiu (1940–1941 m. ir 1944–1990 m.) šalyje įtvirtino diktatūrą, veikė kaip paklusni ir iniciatyvi SSKP valios reiškėja ir įgyvendintoja srities organizacijos teisėmis bei yra atsakinga už šia SSRS okupacines valdžios priemones: Lietuvos gyventojų genocidą, nusikaltimus žmoniškumui, masines represijas, terorą, baudžiamąsias akcijas, trėmimus, kovotojų už Lietuvos laisvę, taip pat civilių gyventojų naikinimą, režimo priešininkų kalinimą ir kankinimą, sovietizaciją, visuotinę vagystę – suvalstybinimą, nusavinimą, nacionalizaciją ir konfiskaciją, kolektyvizaciją, nuskurdinimą, priverstinę emigraciją, mobilizaciją į SSRS kariuomenę, nutautinimą, rusifikaciją, kolonizaciją, planinio ūkio sujungimą su Sovietų sąjungos ekonomika, militarizavimą, ateizaciją, cenzūrą, kultūros ir religijos paminklų naikinimą, dvasinę prievartą, šnipinėjimą bei pagrindinių žmogaus teisių ir laisvių paneigimą“, - rašoma rezoliucijos projekte.

Be to, siūloma pripažinti, kad dėl okupacinio režimo institucijose pareigybes užėmusių asmenų veiklos Lietuva neteko trečdalio gyventojų, ir šių organizacijų nusikaltimams prieš lietuvių tautą negali būti taikoma senatis.

Rezoliucijos autoriai tuo pačiu siūlo parlamentui patvirtinti LKP ir jai pavaldžių okupacinio režimo institucijų struktūrinį pareigybių sąrašą nuo LKP legalizavimo 1940 metais iki uždraudimo 1991 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius