-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 07 02

Grupė parlamentarų siūlo vietų Seime mažinti iki 101

Grupė Seimo narių siūlo nuo 141 iki 101 mažinti renkamų parlamentarų skaičių.
Seimas
Seimas / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Trečiadienį Seimo posėdžių sekretoriate įregistruota tai numatanti Konstitucijos pataisa. Ją pasirašė 36 įvairioms Seimo frakcijoms priklausantys politikai. Nėra tik Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovų parašų.

Siūloma į Konstituciją įrašyti, kad „Seimą sudaro Tautos atstovai – 101 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams, remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu.“

Siūloma į Konstituciją įrašyti, kad Seimą sudaro Tautos atstovai – 101 Seimo narys, kurie renkami ketveriems metams, remiantis visuotine, lygia, tiesiogine rinkimų teise ir slaptu balsavimu.

„Palyginti su 1993 metais, Lietuvoje žmonių sumažėjo daugiau kaip 700 tūkstančių. Pagrindinė teisinė bazė suformuota, vis dėlto mes dabar daugiau svarstome įvairias pataisas, vientisų teisės aktų nėra. Didžioji dalis Europos Sąjungos teisyno perkelta. Kitas dalykas, ką matome iš šios kadencijos darbo – jeigu po pietų per valandą-dvi baigiame popietinę darbotvarkę, vadinasi, arba dabartinė koalicija neefektyviai dirba, nesuformuoja darbotvarkių, arba nėra tų krūvių“, – BNS sakė vienas iš Konstitucijos pataisos autorių konservatorius Antanas Matulas.

Anot jo, dar vienas argumentas, kodėl reikėtų sumažinti Seimo narių, tas – kad būtų sutaupyta valstybės biudžeto lėšų.

A.Matulo tvirtinimu, Lietuva yra tarp Europos valstybių, kuriose vienam Seimo nariui tenka mažiausiai gyventojų. Skaičiuojant nuo 3 mln. žmonių, dabar Lietuvoje vienas parlamentaras tenka 21 tūkst. gyventojų. Tuo metu daugelyje didesnių Europos valstybių, pasak A.Matulo, šis skaičius yra dvigubai didesnis.

Konservatorius atkreipė dėmesį, kad Konstitucijos pataisa dėl parlamentarų skaičiaus mažinimo teikiama dar neįpusėjus Seimo kadencijai, tai yra dar nekalbant apie būsimus rinkimus.

„Kadangi teikiame dar neįpusėjus kadencijai, tikriausiai niekas nepripaišys, kad tai yra koks nors populizmas“, – BNS sakė A.Matulas.

Jis tvirtino, jog rinkdamas Seimo narių parašus po šia iniciatyva sulaukęs geranoriškumo ir pritarimo, tik keli atsisakė palaikyti pasiūlymą.

„Jeigu susiimtume, atsižvelgtume į valstybės interesus, manau, tikrai įmanoma sumažinti parlamentarų skaičių“, – sakė A.Matulas.

Iniciatyvų mažinti Seimo narių skaičių buvo ne viena, tačiau daugumos palaikymo jos nesulaukdavo. Norėta vietų Seime mažinti iki 111, 101, 71.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius