Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 10

Prokuratūros reforma nepareikalaus papildomų biudžeto lėšų

Nuo 2012 metų įsigalios Prokuratūros įstatymo pakeitimai, kurie lems efektyvesnį prokurorų darbą.
Darius Valys
Darius Valys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Taip pat bus įtvirtinta paprastesnė prokuratūros struktūra: ją sudarys Generalinė prokuratūra ir teritorinės – apygardų prokuratūros. Darniau veikianti prokuratūros sistema, panašus atlyginimas už atliekamą panašų darbą didins prokurorų motyvaciją geriau dirbti.

„Siekiame nuosekliai įgyvendinti Lietuvos prokuratūrų struktūros reformą, kiek įmanoma pagerinti prokurorų darbo sąlygas, suvienodinti darbo krūvius ir taip pasiekti efektyvesnio darbo rezultato. Pokyčiai prokuratūros sistemoje vyksta be papildomų asignavimų iš valstybės biudžeto. Reikiamos lėšos sutaupytos iš vidinių prokuratūros rezervų, racionaliau jas skirstant ir naudojant“, – sako generalinis prokuroras Darius Valys.

Per 20 metų prokuratūrose įsteigta daug pagalbinio personalo etatų. Siekiant racionaliau naudoti valstybės biudžeto ir darbo užmokesčio fondo lėšas, gerinti prokurorų darbo sąlygas ir kelti atlyginimus, įgyvendinant prokuratūros reformos etapą, buvo sumažintas vadovų bei perteklinis techninio personalo skaičius.

Panaikinta daugiau nei 150 etatų: finansininkų, vairuotojų, kurjerių, ūkvedžių, budėtojų ir kt. Taip pat panaikinti 42 vyriausiojo prokuroro pavaduotojų etatai – buvę vadovai dabar atlieka prokuroro funkcijas. Generalinėje prokuratūroje panaikinti 7 vyriausiųjų prokurorų pavaduotojų etatai, atsisakyta ir 25 prokuroro etatų, nes dalis prokurorų vykdė neprocesines funkcijas.

Racionaliau ir efektyviau organizuojant darbą Generalinėje prokuratūroje, atsisakant kai kurių funkcijų dubliavimo ar Generalinei prokuratūrai, kaip centrinei institucijai, apskritai nebūdingų funkcijų, dalis Generalinės prokuratūros prokurorų buvo perkelta į teritorines prokuratūras. Taip sustiprinta konkrečius ikiteisminius tyrimus organizuojančių ir atliekančių prokurorų grandis.

Pasak D.Valio, šiuo metu pagal teisinį reglamentą prokurorų darbo užmokestis už atliekamas vienodas ar iš esmės panašias funkcijas žymiai skiriasi, todėl kyla abejonių dėl teisingo apmokėjimo už darbą ir asmenų lygybės prieš įstatymą principų įgyvendinimo.

Pastebėtina, kad nuo 2008 m. prokuratūros finansavimas išlaidoms sumažėjo net 26,8 procentais, iš jų darbo užmokesčiui – 29 procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius