-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 14

Grupė socialdemokratų siūlo įstatymu nustatyti teisę į abortą

Grupė socialdemokratų įregistravo Reprodukcinės sveikatos įstatymo projektą, kuriuo būtų užtikrinama moters teisė į abortą.
Embrionų muliažai
Embrionų muliažai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šiuo metu moters teisę į nėštumo nutraukimą reglamentuoja Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymas „Dėl nėštumo nutraukimo operacijos atlikimo tvarkos“.

Seimas taip pat svarsto grupės parlamentarų, kurių daugiausiai - Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariai, inicijuotą Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymą, kuriuo abortai būtų draudžiami išskyrus retus atvejus - išprievartavimą, pavojų moters gyvybei.

Socialdemokratai siūlo įstatymu numatyti, kad moteris turi teisę nutraukti nėštumą savo valia ne vėliau kaip iki 12 nėštumo savaitės pabaigos, kaip ir šiuo metu numatyta ministerijos įsakyme.

Taip pat socialdemokratų projekte jaunimui iki 20 metų amžiaus, socialiai remtinai asmenims būtų užtikrinama nemokama kontracepcija ir reprodukcinės sveikatos paslaugos.

Lytinis ugdymas turėtų būti įtraukiamas į moksleivių bendro lavinimo programas ir dėstomas kaip atskiras dalykas, šis mokymas turėtų būti grindžiamas šiuolaikinio mokslo įrodymais ir pasiekimais.

Įstatymo projektą įregistravo socialdemokratai Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas, Aušrinė Marija Pavilionienė, Giedrė Purvaneckienė, Juras Požela, Algirdas Sysas, Birutė Vėsaitė.

Pataisų iniciatoriai tvirtina, jog laikas moters teisę į nėštumo nutraukimą įrašyti į įstatymą, remdamiesi visuomenės nuomonės tyrimo duomenimis argumentuoja, kad abortus pateisina 84 proc. šalies gyventojų.

Seime jau anksčiau buvo pateiktas įstatymo projektas dėl reprodukcinių teisių, bet Seimas jam nepritarė. Iki šiol nesėkmingos buvo ir oponentų iniciatyvos įstatymu uždrausti abortus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius