-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 11 18

Grupė valdančiųjų konservatorių sako esą „sunerimę“ dėl Izraelio prezidento pastabų apie Staliną

Grupė valdančiųjų konservatorių parlamentarų pareiškė esą sunerimę dėl Lietuvos spaudoje paskelbtų Izraelio prezidento Shimono Pereso minčių, kad nereikėtų lyginti Stalino ir Hitlerio nusikaltimų, o Stalino brutalumas esą buvęs reikalingas.
Shimonas Peresas, Izraelio prezidentas
Shimonas Peresas, Izraelio prezidentas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

11 Seimo narių sakė manantys, kad tai prieštarauja Lietuvos pastangoms „atstatyti istorinį teisingumą bei atmintį tarptautinėje politikoje, pasmerkiant stalinizmą“.

„Mus, Seimo narius, suneramino Izraelio Prezidento mintis, kad „Stalino brutalumas buvo reikalingas“, kad nereikėtų jo nusikaltimų lyginti su Hitlerio nusikaltimais ir kad pats Izraelio prezidentas neskubėtų jo teisti“, – sakoma pareiškime, kurį trečiadienį išplatino Seimo ryšių su visuomene skyrius.

Sh.Peresas dienraštyje „Lietuvos rytas“ paskelbtame interviu sakė, jog rusai už Antrąjį karą „sumokėjo siaubingą kainą ir galbūt tokiomis aplinkybėmis Stalino brutalumas buvo reikalingas“, todėl Izraelio prezidentas „neskubėtų jo teisti“.

Seimo narių nuomone, tokia pozicija prieštarauja Lietuvos pastangoms, o Lietuvos užsienio reikalų ministerijai derėtų išsiaiškinti oficialią Izraelio poziciją.

„Manome, kad tokia Izraelio Prezidento pozicija prieštarauja mūsų valstybės pastangoms atstatyti istorinį teisingumą bei atmintį tarptautinėje politikoje, pasmerkiant stalinizmą, o taip pat ir vidaus politikoje – persekiojant ne tik tuos asmenis, kurie dalyvavo nusikalstamoje veikloje, bet ir tuos, kurie neigia stalinizmo nusikaltimus. Toks požiūris prieštarauja ir neseniai priimtiems Europos Tarybos dokumentams“, – nurodė parlamentarai.

„Siūlome Lietuvos užsienio reikalų ministerijai diplomatinėmis priemonėmis išsiaiškinti, kokia yra oficiali Izraelio pozicija šiais klausimais ir perduoti Lietuvos Respublikos požiūrį“, – pareiškė Seimo nariai.

Pareiškimą pasirašė Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams priklausantys parlamentarai – Gintaras Songaila, Saulius Pečeliūnas, Kazimieras Uoka, Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė, Arimantas Dumčius, Algis Kazulėnas, Evaldas Jurkevičius, Rytas Kupčinskas, Vida Marija Čigrėjienė, Pranas Žeimys, Vincė Vaidevutė Margevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius