Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 27 /12:44

Grupelė piketuotojų varė garbės piliečiu tapusį Valdemarą Tomaševskį iš Vilniaus rajono

Vilniaus rajono savivaldybė nusprendė suteikti rajono garbės piliečio vardą Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) vadovui Valdemarui Tomaševskiui. Pasak merės Marijos Rekst, vien už šio žmogaus sąžiningumą ir toleranciją tai galima būtų padaryti. Tačiau prie savivaldybės pastato piketavę žmonės manė kitaip – jų teigimu, būtent V.Tomaševskis kiršina vietos žmones ir tarnauja ne Lietuvos interesams.
Piketas prie Vilniaus r. savivaldybės
Piketas prie Vilniaus r. savivaldybės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Suteikdami Tomaševskiui „garbės piliečio“ vardą savivaldės tarnai suteiks vilčių Putinui, kad Vilniaus rajonas gali virsti Krymu“. Štai toks buvo vienas iš plakatų, kurie penktadienio rytą pasitiko visus ateinančius į Vilniaus rajono savivaldybę.

Iškvietė policiją

Suteikdami Tomaševskiui „garbės piliečio“ vardą savivaldės tarnai suteiks vilčių Putinui, kad Vilniaus rajonas gali virsti Krymu.

Lietuvos Nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios brolijos vadovas Kasparas Genzbigelis ir keletas jo pasekėjų bandė aiškiai pasakyti – jie prieštarauja, kad V.Tomaševskis taptų Vilniaus rajono garbės piliečiu. Piketuotojai net pasirūpino Vilniaus miesto savivaldybės leidimu akcijai, nors susirinkusiųjų buvo vos keli, ne 15, kai jau reikalingas leidimas.

Tačiau rajono savivaldybės nemalonės vis tiek sulaukta. Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Tadeušas Buiko bandė įkalbėti piketuotojus pasitraukti toliau nuo savivaldybę juosiančios tvoros, mosuodamas įstatymu – esą akcija galima nebent už 25 metrų nuo pastato. Kai susitarti nepavyko, jis paskambino į policiją. Tačiau pareigūnai itin neskubėjo, praėjo valanda, žmonės toliau stovėjo prie tvoros, o policijos nebuvo.

Tuo pačiu metu Vilniaus rajono savivaldybė pradėjo savo eilinį posėdį. Kaip prieš jį sakė tarybos narys, priklausantis negausiai opozicijai, Gintaras Karosas, greičiausia pasipriešinti sprendimui nepavyks. Kaip paprastai nepavyksta užginčyti praktiškai jokių tarybos siūlymų, nes valdančioji LLRA čia turi absoliučią daugumą ir 8 kitų frakcijų atstovai iš 27 tarybos narių nieko padaryti negali.

Diskredituos garbės piliečio vardą

„Neigiamai vertinu tokį pasiūlymą. Garbės piliečio vardas turėtų būti suteikiamas asmenims, dėl kurių nekyla abejonių, jų nuopelnų rajonui, kurie nėra kontroversiškai vertinami. O dėl šio asmens, kuris teikiamas šiam vardui, kyla tų abejonių. Ir ne man vienam, daugeliui tiek rajono, tiek Lietuvos gyventojų. Suteikus tokį garbingą pripažinimą tokiam piliečiui būtų diskredituojamas pats Vilniaus rajono garbės piliečio vardas“, – kalbėjo G.Karosas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus rajono tarybos narys Gintaras Karosas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gintaras Karosas

Jam antrino ir liberalas Artūras Želnys: „Nereikia V.Tomaševskiui suteikti garbės piliečio vardą, nes, mano žiniomis, jis nėra nuveikęs tokių svarbių darbų rajone. Tik, kaip buvo įvardinta, gina tautines mažumas ir padėjo susigrąžinti žemes, patys žinome, kam tos žemės buvo sugrąžintos. Buvo jo jubiliejus – 50-metis, tad tai yra pagrindas pamaloninti bendrapartietį, lyderį.“

G.Karosas įtaria, kad pageidavimą tapti Vilniaus rajono garbės piliečiu yra išsakęs pats V.Tomaševskis. 

Merė gina lyderį

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Marija Rekst
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Marija Rekst

O štai Vilniaus rajono merė Marija Rekst pasiryžusi visais įmanomais būdais ginti V.Tomaševskį ir siūlymą jam suteikti garbės piliečio vardą: „Reikėjo jau seniai tai padaryti, žmonės kreipėsi prieš 10 metų. Žmogus yra ir sąžiningas, ir tolerantiškas. Toks politikas, kuris neįsivėlė į jokius skandalus, iš kitų partiečių irgi to reikalauja, savo veiklą nukreipia žmonių labui. Tokių politikų, deja, labai trūksta mūsų Lietuvoje.“

Pasak merės, už vartų piketuojantys žmonės tiesiog šmeižia V.Tomaševskį. Tiesa, konkrečių darbų ji neįvardijo, tačiau toliau gyrė dabartinį europarlamentarą, kuris, jos žodžiais tariant, „visą gyvenimą paaukojo būtent žmonių labui“.

Vilniaus rajonas iki šiol turėjo vos keturis garbės piliečius. Trys iš jų jau yra mirę, taip pat trys iš keturių yra kunigai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius