Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 15

Grybauskaitė: jei Baltarusija norės, ES bus jai atvira

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad jei Baltarusija sieks glaudžiau suartėti su Europos Sąjunga, ši jai atsivers.
Politologų teigimu, D.Grybauskaitės veiksmai ateinančiais metais priklausys nuo situacijos šalies viduje ir užsienyje.
Prezidentė D.Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Taip ji pareiškė interviu Baltarusijos laikraščiui „Belarus Segodnia“. Pasak jos, supaprastinus Lietuvos ir Baltarusijos sienos režimą, galimybe „beveik laisvai kirsti sieną“ pasinaudos apie 600 tūkst. baltarusių ir 800 tūkst. lietuvių. „Tai tik pradžia. Norint, kad apskritai neliktų jokių judėjimo apribojimų, reikia atlikti daug namų darbų. Europos Sąjunga turi būti įsitikinusi, kas važiuoja, kokiu tikslu, ką veža. Kalbama ne tik apie muitinės apribojimus, bet ir apie kriminalinio srauto, kontrabandos, nelegalios migracijos kontrolę. Ir daug kitų dalykų turi reikšmės, taip pat valstybės demokratizavimas, laisvė, žmogaus teisės“, – interviu teigė Lietuvos vadovė.

Pasak prezidentės, „Rytų partnerystės“ programa yra daugiau simbolinio, politinio, o ne praktinio pobūdžio – esą tai lyg bandymas pažiūrėti, kiek tokia programa reikalinga tiek ES, tiek rytinėms jos kaimynėms. Esą pinigai kol kas skiriami žmonių bendradarbiavimui, o vėliau bus ir investicijų, jei bus tinkamai paskirstytos šios programos galimybės.

„Ir su Rusija, su Ukraina, taip pat su jūsų šalimi toliau kalbėsime apie laisvą mūsų gyventojų, mokslininkų, studentų, darbuotojų judėjimą. Tik vieną dalyką noriu pasakyti: jeigu Baltarusija sieks glaudžiau suartėti su Europos Sąjunga, ES bus atvira Baltarusijai“, – Baltarusijos leidiniui teigė D.Grybauskaitė.

Tiek Lietuva, tiek Baltarusija planuoja statyti atomines elektrines. Paklausta apie galimą bendrą veiksmų koordinavimą ar netgi bendros jėgainės statybą, prezidentė teigė, kad kol kas tokių planų nėra. „Europos praktika rodo, kad jeigu atominė elektrinė priklauso kelioms valstybėms, jas labai sudėtinga politiškai valdyti. Norint tokius didžiulius objektus kartu statyti, reikia nueiti labai ilgą glaudesnio supratimo ir pasitikėjimo kelią. Be to, reikia, kad ekonomikos sistemos būtų panašios, kad teisinė bazė būtų unifikuota. Šiame regione, mūsų skaičiavimais, gali būti pastatytos net penkios elektrinės ir visiems vietos rinkoje užteks“, – aiškino D.Grybauskaitė, tačiau  pabrėžė, kad bendradarbiavimas energetikos srityje būtinas ir galimi įvairūs kiti projektai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius