-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 06 01

Grybauskaitė: Lietuvos prioritetai – energetika, Baltijos jūra ir inovacijos (atnaujinta 12.20 val.)

Lietuva priklauso unikaliam Baltijos jūros regionui, kuriame jūra yra visų regiono šalių identitetas, diktuojantis gyvenimo būdą ir ekonomikos tradicijas. Todėl pagrindiniai Baltijos jūros regiono valstybių prioritetai turėtų būti energetika, Baltijos jūra ir inovacijos, įsitikinusi valstybės prezidentė Dalia Grybauskaitė. Anot jos, būtent šioje terpėje mūsų šalis galėtų pasiekti daugiausia.
Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Tai būtų energetika, kuri turėtų sujungti regioną ir sujungti mus su likusia Europa bei likusiu pasauliu, ko dar nėra. Tai turėtų būti pati Baltijos jūra: ir žvejyba, ir turizmas, ir transporto išvystymas. Tai turėtų būti inovacijos: ir mokslas, ir tyrimai, ir kūrybingas verslas. Trys pagrindiniai prioritetai, kurie kaip nišos visam Baltijos regionui, visoms šalims. Lietuvai – taip pat. Reikia pasinaudoti jomis – tai mūsų objektyvi terpė, kurioje gyvename, ir pasistengti, kad nebūtume atsilikėliai“, – antradienį prasidėjusiame Baltijos plėtros forume sakė valstybės vadovė.

Jos įsitikinimu, potencialūs Lietuvos pasiekimai priklauso nuo to, ar valstybė sugebės rasti savo nišą, ar turės iniciatyvos, ar sugebės pajusti tą nišą ir suprasti, kad „tai tikrai yra tai, ko reikia imtis ir ką reikia plėtoti“.

„Galime pajudėti ir turime iniciatyvos. Noriu pakviesti truputį optimistiškiau save vertinti. Galbūt turėtume turėti mažiau pesimizmo. Reikia labiau savimi pasitikėti. Tikrai galime, esame išsilavinusi tauta ir daug ką galime parodyti“, – pabrėžė valstybės vadovė.

Svarbiausia – energetinė alternatyva

Šalies prezidentė taip pat akcentavo, kad svarbiausia Lietuvai – energetikos alternatyva. „Net tik dujų, bet kokia. Kalbame su Europos Komisija, esu gavusi Jose Manuelio Barroso patvirtinimą, kad dujų jungčiai su Lenkija bus skirta europinių lėšų. Kalbame apie skalūnų vystymą, taip pat apie suskystintųjų dujų terminalą. Tai didžiulė konkurencija Rusijos dujoms, nes per suskystintųjų dujų terminalą galime įsivežti dujų iš viso pasaulio“, – žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.
 

Prezidentė atkreipė dėmesį, kad Baltijos šalys kenčia dėl energetinės izoliacijos, todėl, jos įsitikinimu, Batijos energetikos rinkos sukūrimas būtų svarbiausia priemonė siekiant išsiveržti iš šios izoliacijos.

„Kadangi Lietuvoje nėra veikiančios dujų rinkos, dujų kainos yra 38 proc. didesnės negu Vokietijoje. Imamės priemonių, kad pakeistume šią padėtį. Tai Europos Sąjungos trečiojo energetikos paketo įgyvendinimas, nauja dujotiekio jungtis su Lenkija ir suskystintųjų dujų terminalas Klaipėdoje. Be ryžtingų veiksmų tradiciniuose energetikos sektoriuose, privalome aktyviau plėtoti alternatyviąją energetiką“, – sakė D.Grybauskaitė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuva, atverdama energetikos rinką konkurencijai ir investicijoms, jau pradėjo svarbų procesą ir sulaukė ES pritarimo strateginiams infrastruktūros projektams. „Nuo 2010 m. sausio 1 d. Lietuvoje veikia elektros energijos birža. Pradėjome elektros jungčių su Lenkija ir Švedija parengiamuosius darbus, rengiamės Lietuvoje statyti naują atominę elektrinę“, – sakė D.Grybauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius