-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 04 17

Grybauskaitė: Seimo „prieš“ tiesioginiams merų rinkimams dar sumažins balsuojančių skaičių

Prezidentė Dallia Grybauskaitė sako, jog Seimui atmetus galimybę merus rinkti tiesiogiai dar sumažins gyventojų aktyvumą rinkimuose.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

„Tas žingsnis padidins nepasitikėjimą ir atmuš norą žmonėms dalyvauti rinkimuose iš viso“, – vertindama balsavimą dėl tiesioginius meru rinkimus įteisinančios Konstitucijos pataisos šeštadienį žurnalistams sakė prezidentė.

Visgi ji tvirtino, jog balsavusių už tiesioginius merų rinkimus skaičius – 88 Seimo nariai iš 141 – rodo, kad „dalis politikų supranta, kad žmonių nepasitikėjimas partijomis auga“.

Seime šią savaitę antrą kartą balsuojant dėl tiesioginius merų rinkimus įteisinančios Konstitucijos pataisos už ją buvo 88 Seimo nariai, prieš buvo 6, 18 susilaikė.
Norint priimti Konstitucijos pataisą, kiekvienu balsavimu dėl priėmimo už ją turi balsuoti ne mažiau kaip 94 Seimo nariai iš 141.

Grįžti prie šio klausimo bus galima tik po metų.Tas žingsnis padidins nepasitikėjimą ir atmuš norą žmonėms dalyvauti rinkimuose.

Konstitucijos pataisa siūlyta nustatyti, kad „savivaldybių merus – Lietuvos piliečius, nuolat gyvenančius atitinkamo administracinio vieneto teritorijoje ketveriems metams renka Lietuvos piliečiai ir kiti nuolatiniai administracinio vieneto gyventojai, remdamiesi visuotine, lygia ir tiesiogine rinkimų teise, slaptu balsavimu“.

Dėl Konstitucijos pataisų Seime balsuojama du kartus su ne mažesne kaip trijų mėnesių pertrauka. Pirmasis balsavimas dėl Konstitucijos pataisos priėmimo vyko dar praėjusią kadenciją, 2007 metų birželio pabaigoje.

Savivaldos rinkimai vyks 2011 metų pradžioje. Šiuo metu merus renka savivaldybių tarybų nariai. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius