Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 31

Grybauskaitė: užtrukęs Medininkų žudynių tyrimas – nebendradarbiavimo tarp šalių kaimynių ženklas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pagerbusi Medininkų žudynių aukas, teigė, kad užtrukęs šio nusikaltimo tyrimas rodo, jog tarp valstybių kaimynių nėra tikro bendradarbiavimo ir geranoriškumo.
D.Grybauskaitė
D.Grybauskaitė / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 2 Tyrimas Medininkai

„Vertinu labai blogai“, – žurnalistams penktadienį teigė šalies vadovė.  Komentuodama faktą, kad vieninteliam gyvam išlikusiam Medininkų žudynių dalyviui Tomui Šernui nėra suteikiama nemokama valstybės teisinė pagalba, D.Grybauskaitė sakė, jog T.Šernas nėra oficialiai kreipęsis į valstybę tokios pagalbos. „Jeigu bus kreipimasis, toks klausimas bus svarstomas“, – aiškino prezidentė.

Paklausta, ar ceremonijoje nedalyvaujant atostogaujantiems premjerui ir Seimo pirmininkui žuvusieji yra tinkamai pagerbiami, prezidentė sakė: „Nesibarkime. Svarbu, kad širdy gerbtume visus, kad atminimas išliktų."

„Ne viskas nuo Lietuvos priklauso“

Pasak vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio, siekdamos teisingumo šioje byloje Lietuvos institucijos daro, kas nuo jų priklauso.

„Yra tarptautiniai santykiai. Mano supratimu, šitoje srityje turi padirbėti Generalinė prokuratūra. Teisingumas yra vykdomas tiek, kiek nuo Lietuvos priklauso. Šiuo atveju ne viskas nuo Lietuvos priklauso. Lieka tik apgailestauti, kad su kaimynine valstybe šiuo klausimu nėra sutarimo“, – žurnalistams sakė R.Palaitis.

T.Šernas išimčių nenori

Medininkų žudynių liudininkas T.Šernas sakė, kad, jo nuomone, dėmesio šiai tragedijai atminti pakanka, ir pažymėjo, jog valdžiai bei visuomenei svarbesnė data minint kovą už Lietuvos nepriklausomybę yra Sausio 13-oji.

Svarbu, kad širdy gerbtume visus, kad atminimas išliktų, – D.Grybauskaitė.T.Šernas taip pat teigė, kad pagal įstatymus jam nemokama teisinė pagalba nepriklauso, ir sakė nenorintis, jog dėl to būtų daroma kokių nors išimčių.

Mini 18-ąsias metines

Lietuva penktadienį mini Medininkų tragedijos 18-ąsias metines.  1991-ųjų liepos 31-osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas T.Šernas.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų Sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos.

Vilniaus apygardos teismas jau atvertė Medininkų žudynėmis kaltinamo Latvijos piliečio buvusio SSSR vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) milicininko Konstantino Michailovo (buvusio Nikulino) bylą, tačiau kitų įtariamųjų į Lietuvos teritoriją atvežti nepavyksta.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento (ONKTD) vyriausiojo prokuroro Algimanto Kliunkos teigimu, greičiau išnagrinėti Medininkų žudynių bylą ir baigti ikiteisminį tyrimą dėl Rusijoje esančių trijų įtariamųjų – Aleksandro Ryžovo, Česlavo Mlyniko ir Andrejaus Laktionovo – trukdo nenoriai su Lietuvos prokurorais bendraujančios Rusijos teisėsaugos institucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius