Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 22

Gydytojai piktinasi sprendimu mažinti sveikatos paslaugų vertę

Trečiadienį susirinkusi Lietuvos gydytojų sąjungos (LGS) taryba nutarė, kad už šį mėnesį priimtą Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimą vienodai mažinti apmokėjimą visų rūšių asmens sveikatos priežiūros paslaugoms, nustatant, kad bazinės kainos 1 balo vertė lygi 0,89 lito (iki šiol buvo – 1 Lt), atsakomybę ir pasekmes privalo prisiimti Vyriausybė ir sveikatos apsaugos ministras.
Medikas
Medikas / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.
Temos: 2 Sveikata Paslaugos

„Ministras neatsižvelgęs į alternatyvius pasiūlymus, nuėjo lengviausiu keliu. Šiandien vėl turime situaciją, kai politikai kratosi atsakomybės ir stengiasi ją perkelti ant sistemoje dirbančių žmonių – mažindami jų atlyginimus, teigiama išplatintame pranešime.

Neturėdami jokio teisinio pagrindo tai daryti, gydymo įstaigų administratoriai, pažeisdami įstatymus, priversti šantažu iš savo darbuotojų reikalauti „savanoriškai“ susimažinti atlygį, – sako LGS prezidentas prof. Liutauras Labanauskas. – Pabrėžiu, kad LGS įsipareigojusi bet kokiais darbo teisės pažeidimų atvejais ginti ir atstovauti visų savo narių teisėms į Konstitucijos garantuotą teisėtą atlygį.“

Pasak LGS vadovo, net ir esant ekonominio sunkmečio sąlygomis, išsivysčiusios valstybės sveikatos sąskaita taupo tik kraštutiniu atveju, nes toks taupymas ateityje gali kainuoti žymiai brangiau nei savalaikių medicininių paslaugų suteikimas. Prof. L. Labanauskas atkreipia dėmesį, jog mažindama finansavimą sveikatos apsaugai, Vyriausybė iš žmonių atima svarbiausią socialinę garantiją – jų sveikatos priežiūros užtikrinimą, nes gydymui skirtų lėšų netenka pirmiausiai pacientai, o ne medikai.

Lietuvos gydytojų sąjunga kategoriškai nesutinka su priimtais sprendimais. Pagal juos valstybė už suteiktas paslaugas gydymo įstaigoms mokės mažesnę sumą, o medikai turės prisiimti atsakomybę. Jau šiuo metu gydymo įstaigoms trūksta lėšų tyrimams atlikti, medikamentams bei kitoms gydymui būtinoms priemonėms įsigyti. Pasak LGS prezidento, sumažinę lėšas piliečių sveikatai, politikai neįvardijo, kaip sunkmečio slegiamos gydymo įstaigos, turėtų išgyventi. „Tokiu būdu gydymo įstaigų vadovai netiesiogiai verčiami mažinti medicinos darbuotojų darbo užmokestį, prašo juos eiti nemokamų atostogų arba už mažesnį atlygį dirbti didesniu krūviu, – tvirtina prof. L. Labanauskas. – Sveikatos sektoriuje dirbantys žmonės tokie patys piliečiai kaip ir visi, todėl nesumažinus jų darbo apimčių, nėra jokio teisinio pagrindo mažinti atlygį“.

LGS taryba nutarė kitą savaitę inicijuoti susitikimą su gydymo įstaigų vadovais, kuriame bus ieškoma bendrų sprendimų kaip kokybiškai teikti medicinos paslaugas Lietuvos piliečiams ir apsaugoti sveikatos apsaugos sistemoje dirbančių žmonių socialines garantijas.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius