-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 14

Gyvenimo kaina po škvalo

Ištirpusios šaldiklių šaldymo kameros, neveikiantys arteziniai vandens šuliniai, išsikrovę stacionarūs ir mobilieji telefonai, šaltas maistas, drabužiai skalbiami rankomis, nuplėšti stogai dar užlopyti tik plėvele ir nuolat dairomasi į dangų – ar tik nelis.
Po audros
Po audros / 15min.lt skaitytojo Daliaus Z. nuotr.

Tokia niūri dalies krašto gyventojų kasdienybė jau šešias dienas. Patyrę įvairių nuostolių dėl viesulo žmonės priversti papildomai atverti piniginę, kad galėtų kaip nors gyventi, valgyti, praustis, kol gyvenimas grįš į normalias vėžes, rašo dienraštis „Lietuvos žinios“.

Elektros generatorių pardavėjai ir šios įrangos nuomotojai gali trinti rankas – Kauno, Prienų, Varėnos, Kaišiadorių rajonuose šis kelis tūkstančius kainuojantis įrenginys šią savaitę po praūžusios vėtros tapo itin populiarus. Buvo skelbiama, kad iš karto po stichijos siautėjimo Lietuvoje be elektros liko 55 tūkst. vartotojų. Penktadienį popiet paskelbta, kad elektros tiekimo dar nesulaukė 1280 vartotojų. Tad ir šį savaitgalį elektros lemputės dar neįsižiebs šimtuose Lietuvos namų.

Žinoma, skambinti kaime dabar retas turi kaip. Mat vadinamųjų laidinių telefonų daugelis gyventojų seniai atsisakė – dažniausiai tokiam žingsniui tėvus (aprūpinę mobiliaisiais telefonais) prikalbino jų vaikai. Dabar jau savaitę be elektros gyvenančių žmonių telefonai seniai išsikrovę, o jų akumuliatorius pasikrauti gali tik turintieji automobilius ir juose naudojamus mobiliųjų pakrovėjus. Tokių nedaug. Taigi prispirti bėdos kaimynai eina pas tokį „laimingąjį“ ir prašo leisti pasinaudoti telefonu.

Bet daug svarbiau žmonėms, kaip pasigaminti valgyti. Pietryčių Lietuvoje dujų balionų prekyba užsiimančių įmonių apyvarta taip pat didėja – žmonės perka ir pildo dujų balionus, jungia juos prie senų dujinių viryklių maistui gaminti, kurių jau buvo atsisakę. Taip bent kai kuriose sodybose yra galimybė pasigaminti šilto maisto. Kitiems tenka vidurvasarį per karščius kurti malkines krosnis, o jos išlikusios tik senuose namuose.Dabar jau savaitę be elektros gyvenančių žmonių telefonai seniai išsikrovę, o jų akumuliatorius pasikrauti gali tik turintieji automobilius ir juose naudojamus mobiliųjų pakrovėjus.

Neveikiant šaldytuvams tenka kasdien pirkti šviežio maisto. Bet retas kaimo senolis, kokių čia dauguma, turi kuo važiuoti, o kitaip Stakliškių ir jų apylinkių gyventojams pasiekti, pavyzdžiui, Prienus, neįmanoma. Ir nevažinėsi kasdien. Taigi ir čia kaimynai susitelkia – siunčia į miestą vieną ratuotą pasiuntinį maisto produktų visiems parvežti. Žvakės ir žibintuvėliai šią savaitę pirmiausia buvo išpirkti kaimo parduotuvėse. Be to, generatorių neprijungusiose kaimo parduotuvėse dabar parduodamas tik negendantis maistas, o parduotos prekės fiksuojamos sąsiuviniuose, nes kasos aparatai neveikia, pirkėjams neišduodami jokie pinigų priėmimo kvitai.

Ir be stogų, ir be maisto
Kiek žmonėms papildomai kainavo savaitė gyvenimo be elektros labiausiai viesulo nusiaubtose vietovėse – Prienų rajono Stakliškių miestelyje ir Varėnos rajono Serapiniškių kaime?

„Per audrą, naktį į sekmadienį, netekę stogo, visą šią savaitę tebegyvenantys be elektros žmonės prarado sukauptas maisto atsargas – ne visi sugebėjo išgelbėti šaldikliuose užšaldytą mėsą, grybus, uogas, daržoves, kurios kaupiamos tokiu metų laiku. Žmonės sukosi kaip išmanė, vieni atitirpusią mėsą sūdė ir nešė į šalčiausius rūsius, kiti išvežė pas giminaičius. Nukentėjo ir sodai, sugadintas derlius. Be elektros sustojo ir vandentiekio darbas, bet kaime žmones gelbėjo šuliniai bei tvenkiniai. Dėl vandens didesnių problemų nepatirta. Dabar labiausiai žmonės susirūpinę suniokotu turtu, dėl finansinių sunkumų ne visi spėjo per šias dienas visiškai susitvarkyti“, – LŽ pasakojo Stakliškių seniūno pavaduotoja Nijolė Ivanovienė.Parduotos prekės fiksuojamos sąsiuviniuose, nes kasos aparatai neveikia, pirkėjams neišduodami jokie pinigų priėmimo kvitai.

Paklausta, kokia kaina vidutiniškai stakliškiečiai vertina patirtą žalą, pašnekovė pažymi, kad žmonėms gaila tiek stogo, tiek nulaužtos obelies, todėl viską įvertinti pinigine išraiška labai sunku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius