-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 29

Gyventojai piktinasi kertamais medžiais, Vilniaus savivaldybė tvirtina tvarkanti Vilnios pakrantes

Penktadienio rytą Užupio Aukštaičių gatvių gyventojai pastebėjo, kaip Vilnios pakrantėje kertami medžiai. Jų pasipiktinimą Vilniaus savivaldybė ramina tvirtindama, kad pradedama tvarkyti 1,5 km ilgio Vilnios pakrantės dalis nuo teritorijos, kurioje planuojamas Architektūros parkas, iki Zarasų gatvės.
Tvarkomos Vilnios pakrantės
Tvarkomos Vilnios pakrantės / Vilniaus sav. nuotr.

Užupio gyventojai penktadienio rytą išvydo šalia savo namų dirbančius darbininkus, kurie kirto teritorijoje prie Vilnios upės augančius medžius. „Išpjovė net liepas“, – piktinosi šalia gyvenantis vilnietis.

Tačiau Vilniaus savivaldybė ramina – tai tik tvarkymo darbai, kurių metu kertami uosialapiai klevai, kurie kaip ir Sosnovskio barščiai, įtraukti į Aplinkos ministerijos Invazinių Lietuvoje organizmų sąrašą. Išaugus uosialapiui klevui, toje pačioje dirvoje jau nebeauga kitos lietuviškos medžių rūšys. Be to, šių medžių mediena nėra naudinga. Kaip ir Sosnovskio barščiai, jie greitai plinta ir nekontroliuojant padaro didelę žalą ekosistemai.

Pakrantėje taip pat bus išpjauti ir avarinės būklės gluosniai ir kiti menkaverčiai medžiai.

Pakrantės teritoriją iš kitos pusės nuo Zarasų gatvės tvarko Pavilnių regioninio parko direkcija, darbai apims ir vilniečių itin mėgstamą Pučkorių atodangą.

Skaitytojo Tomo nuotr./Aukštaičių g. gyventojams nepatinka, kad jų gatvėje kertami medžiai.
Skaitytojo Tomo nuotr./Aukštaičių g. gyventojams nepatinka, kad jų gatvėje kertami medžiai.

Tvarkant teritoriją nuo Zarasų gatvės, Pavilnių regiono parko direkcija kartu su Aplinkos ministerija jau prieš kelis mėnesius specialiai nusausino uosialapius klevus, po to jie bus nupjauti. Taip tikimąsi užkirsti kelią jų plėtrai parko teritorijoje.

Šiuo metu taip pat laukiamos geologų išvados dėl Pučkorių atodangos. Tik pritarus geologams bus galima kitą pavasarį iškirsti medžius, kurie dengia vis didesnę atviro Pučkorių atodangos šlaito dalį.

Pasak direkcijos atstovų, Pavilnių regioniniame parke atodangų buvo daugiau, tačiau palaipsniui augmenija jas uždengė. Todėl tikimąsi imantis papildomų priemonių ir kiek įmanoma mažiau braunantis į natūralią medžių aplinką vis dėlto rasti priemonių, kad atodanga liktų atvira.

Darbus Vilnelės pakrantės dalyje iki Zarasų gatvės planuojama pabaigti per artimiausias dvi savaites, tuo tarpų nuo Zarasų gatvės darbai bus tęsiami ir kitais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius