-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 10

Gyventojų skolos auga lėčiau, daugiau skolų grąžinama

Per gegužės mėnesį Lietuvos gyventojų pradelsti mokėjimai padidėjo 16 mln. litų, o bendra skolų suma mėnesio pabaigoje pasiekė 3,33 mlrd. litų. Didžiausiu tempu gyventojų skolos išaugo telekomunikacijų ir komunalinių paslaugų bendrovėms, o skolos bankams praėjusį mėnesį praktiškai nepakito, rodo asmeninės kredito istorijos sistemos „Manocreditinfo.lt“ duomenys.
smspinigai
Kreditai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Praėjusį mėnesį fiziniai asmenys taip pat padengė 63 mln. litų anksčiau susidariusių skolų – panašiai tiek pat kiek ir balandžio mėnesį.

„Pastarųjų trijų mėnesių gyventojų skolų augimo vidurkis yra tris kartus mažesnis nei tas, kuris buvo fiksuotas lygiai prieš metus. Be to, pastebime, kad gyventojai pradėjo aktyviau padengti anksčiau susidariusias skolas. Kadangi šildymo sezonas pasibaigęs, o vasaros metu padaugėja statybos ir sezoninių darbų, bendras skolų portfelis panašiame lygyje turėtų išlikti ir artimiausiu laiku”, – sako Andrius Bogdanovičius, kreditų biuro „Creditinfo“, kuriame formuojama kredito istorija, generalinis direktorius.

Pasak jo, planuojantiems savo pajamas ir išlaidas žmonėms vasara yra ypač tinkamas metas atsikratyti susikaupusių skolų ir taip pagerinti savo kredito istoriją, nuo kurios priklauso finansinių ir kitų paslaugų sąlygos.

„Manocreditinfo.lt“ duomenimis, gegužės mėnesio pabaigoje vėluojančių vykdyti finansinius įsipareigojimus gyventojų padaugėjo iki 259 tūkst. Prieš metus bent vieną pradelstą skolą turėjo 243 tūkst. gyventojų.

Šalies vyrai pasižymi didesnėmis skolomis – jų skolų vidurkis yra 7150 ir daugiau nei 50 proc. viršija vidutinę moters skolą, kuri gegužės pabaigoje siekė 4726 litus. Vyrų skolų vidurkis, palyginti su pernai analogišku laikotarpiu, sumažėjo daugiau nei 620 litų, o moterų žymiai lėčiau – t.y. beveik 50 litų.

Didžiausias skolų skaičius ir jų suma tenka trijų didžiųjų Lietuvos miestų gyventojams. Tuo tarpu mažiausias skolų skaičius yra tarp Neringos, Pagėgių ir Birštono gyventojų. Mažiausia skolų sumos dalis tenka Birštono, Neringos ir Molėtų gyventojams.

„Manocreditinfo.lt“ yra kreditų biuro „Creditinfo“ valdoma ir gyventojams skirta asmeninės kredito istorijos sistema, kuri gyventojams suteikia galimybę pasitikrinti kredito reitingą, stebėti turimus pradelstus įsiskolinimus, sužinoti įmones, kurios domėjosi gyventojų kredito istorija, užsiregistruoti „Nenoriu greito kredito“ registre.

Kreditų biure „Creditinfo“ yra formuojama fizinių ir juridinių asmenų kredito istorija, nustatomi kredito reitingai bei asmenų galimybės prisiimti finansinius įsipareigojimus. Bankų, lizingo ir telekomunikacijų bendrovių inicijuotas kreditų biuras veikia nuo 2003 metų. Kreditų biurą sukūrusi ir plėtojanti bendrovė “Creditinfo Lietuva“ yra tarptautinės grupės „Creditinfo International GmbH“ narė. Ji taip pat valdo asmeninės kredito istorijos sistemą „Mano Creditinfo“, yra sukūrusi automatizuotas kreditavimo sprendimų priėmimo, klientų elgesio monitoringo  bei įsiskolinimų valdymo sistemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius