-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 12 25

„Hamas“ kovotojams – griežtas Izraelio įspėjimas

Izraelio valdžia paviešino griežtą įspėjimą palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“, ragindama užbaigti išpuolius raketomis prieš Izraelį.
Ehudas Olmertas
Ehudas Olmertas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Izraelio premjeras Ehudas Olmertas teigė neketinąs svarstyti dėl atsako „Hamas“ ir kitai kovotojų grupuotei Gazos ruože – „Islamo džihadas“. Šalies užsienio reikalų ministrė Tzipi Livni įspėjo, kad Izraelis „negali toleruoti“ palestiniečių kovotojų išpuolių prieš izraeliečius. Per pastarąsias dienas, po to, kai Izraelio pajėgos nužudė tris „Hamas“ kovotojus, į Izraelį iš Gazos ruožo buvo paleista per 50 raketų.

Praėjusią savaitę pasibaigė pusmetį trukusios oficialios paliaubos tarp Izraelio ir „Hamas“. Kalbėdama po susitikimo su Egipto lyderiu Kaire dėl žlugusių paliaubų Gazoje, T.Livni tvirtino, kad atsinaujinęs konflikto paaštrėjimas yra „nepakenčiamas“.

„Hamas“ turi suprasti, kad mūsų noras gyventi taikoje nereiškia, kad Izraelis ketina susitaikyti su dabartine situacija. Gana yra gana“, – sakė T.Livni.

Praėjusią savaitę pasibaigė pusmetį trukusios oficialios paliaubos tarp Izraelio ir „Hamas“.

Anot BBC korespondento Christiano Fraserio, šis Izraelio užsienio reikalų ministrės vizitas Kaire kai kurių bus interpretuojamas kaip pirmasis iš kelių diplomatinių žingsnių, kurių Izraelis privalo imtis prieš imdamasis karinių veiksmų kovotojų atžvilgiu.

E.Olmertas, duodamas interviu arabų televizijos kanalui „Al-Arabiya“, ragino Gazos ruožo gyventojus sustabdyti savo kovotojus nuo „šaudymo į nekaltus civilius“. „Paskutinę minutę kreipdamasis į jus sakau – sustabdykite visą tai. Neleiskite „Hamas“ kovotojams, veikiantiems prieš islao principus, įstumti jus į pavoju. Sustabdykite juos. Sustabdykite mūsų ir jūsų priešus“.

Izraelio ministras pirmininkas taip pat pridūrė: „Nedvejosiu, ar pasinaudoti Izraelio galybe ir smogti „Hamas“ bei „Islamo džihadui“. Kaip? Dabar nedetalizuosiu“.

T.Livni kiek anksčiau kalbėjo su Egipto prezidentu Hosni Mubaraku ir premjeru Ahmedu Aboulu Gheitu. Būtent jie tarpininkavo tarp Izraelio ir „Hamas“ paskelbiant paliaubas.

A.Gheitas paragino abi puses susilaikyti nuo smurto, sakydamas, kad Egiptas ir toliau bus tarpininkas. Tačiau Egipto ministras pirmininkas taip pat pripažino, kad naujos paliaubos šiuo metu atrodo neįmanomos.

Santykiai tarp Egipto ir Gazos ruožo šiuo metu yra įtempti. Egipto lyderis H.Mubarakas kovotojams pareiškė tikįs, kad nutraukdami paliaubas, jie daro klaidą. Manoma, kad Egiptas įsiutęs ant „Hamas“, kad ši praėjusį mėnesį boikotavo pokalbius dėl taikos su Palestinos Autonomijos prezidento partija „Fatah“.

Anot BBC korespondento, dabar svarbiausias klausimas – ar Egiptas palaikys Izraelio karinį puolimą prieš „Hamas“. Londone įsikūręs laikraštis „Al-Quds al-Arabi“ pranešė, kad Kairas neprieštaraus ribotai Izraelio operacijai Gazos ruože, kurios tikslas būtų nuversti „Hamas“. T.Livni į Egipto sostinę vyko sulaukusi asmeninio šalies valdžios kvietimo. Tai, pasak BBC, tai gan neįprasta, ypatingai atsižvelgiant į tai, kad H.Mubarakas dažniausiai susitinka su Izraelio pareigūnais tik Sinajaus pusiasalyje esančiame Šarlm al-Šeicho kurorte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius