Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 04

Hillary Clinton vizitas Lietuvoje įkvėps demokratus posovietinėse šalyse Rytuose, tvirtina Audronius Ažubalis

Kitą savaitę atvykusi į Lietuvą Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė Hillary Cinton turėtų išsakyti paramą demokratinėms jėgoms posovietinėse šalyse į Rytus nuo Lietuvos, teigia užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sveikinasi su Hillary Clinton
Hillary Clinton šiemet jau lankėsi Lietuvoje. / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

H.Clinton Lietuvoje turėtų dalyvauti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų susitikime. Jis Vilniuje rengiamas dėl to, kad Lietuva šiemet pirmininkauja ESBO.

„Ji atvyksta kaip renginio svečias, bet tai yra puikiausia vieta pasiųsti stiprų signalą palaikant demokratines tendencijas, demokratinius lyderius ir organizacijas į Pietus ir Rytus nuo Lietuvos, visai Rytų erdvei“, – interviu BNS sakė A.Ažubalis.

„Tai labai padrąsins demokratines jėgas“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, Vilniuje laukiami ne tik oficialūs pareigūnai iš tokių šalių kaip Rusija ir Baltarusija, bet ir nevyriausybinių organizacijų atstovai bei žmogaus teisių gynėjai. Lietuvoje H.Clinton taip pat turėtų susitikti su Baltarusijos opozicijos aktyvistais.

„Girdėjau, kad tai buvo planuojama. Apie tai buvo kalbama, kai lankiausi JAV Valstybės departamente“, – BNS sakė Lietuvoje politinį prieglobstį gavusi Baltarusijos opozicijos portalo „Chartija 97“ redaktorė Natalja Radina.

Pasak A.Ažubalio, antrasis H.Clinton vizitas į Lietuvą per pusmetį „liudija, kad JAV nesitraukia iš šio regiono“.

Ministras, kuris šiemet eina ir ESBO pirmininko pareigas, pabrėžė, kad Vilniaus susitikime daug dėmesio turėtų sulaukti ir vadinamasis „Arabų pavasaris“ – demokratinės revoliucijos ir protestai arabų pasaulyje.

Lietuvos vienų metų pirmininkavimas ESBO baigsis sausio 1 dieną.

„Pirmą kartą ESBO renginyje bus skiriamas toks didelis dėmesys Šiaurės Afrikai, Arabų pavasariui. Atvažiuos Egipto, Tuniso, Maroko, Alžyro aukšto lygio atstovai, kad čia susitiktų su Europos Sąjungos (ES), Vidurio Azijos atstovais. Bus kalbama, kuo ESBO galėtų padėti. O padėti galėtų visų pirma įtvirtinant demokratines permainas“, – kalbėjo A.Ažubalis.

Ministro teigimu, ESBO ministrų tarybos sesijoje taip pat ketinama tartis dėl atsako į naujas grėsmes, tokias kaip kibernetinis ir energetinis saugumas, bus kalbama apie kovą su žmonių, narkotikų ir ginklų prekyba.

Vis dėlto A.Ažubalis pabrėžė, kad iš ESBO nereikia tikėtis reikšmingų įpareigojančių sprendimų.

„Ši organizacija yra platforma dialogui. Tai didžiausia pasaulyje regioninė organizacija, kurią galėčiau pavadinti milžinu su šilkinėm pirštinaitėmis. Jis galingas, didelis, bet veikia tik konsensusu“, – sakė ministras.

Antradienį ir trečiadienį vyksiančioje ESBO Ministrų tarybos sesijoje turėtų dalyvauti per 40 ministrų, tarp kurių yra ir Rusijos bei Vokietijos diplomatijos vadovai. Į Vilnių taip pat žadėjo atvykti ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton.

Lietuvos vienų metų pirmininkavimas ESBO baigsis sausio 1 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius