-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 13

Hipoteka – ramaus miego garantas

Atima skolininko teisę į turtą, yra aktuali tik bankams – šie mitai vis dar sklando apie hipoteką – turto įkeitimą, užtikrinantį įsipareigojimų kreditoriui vykdymą.
Miegantis vyras
Miegantis vyras

„Ar proto netekai – juk perleidi savo turtą kreditoriui!“ – hipotekos sandorį sudarantį Vitalijų paskutinę minutę vis dar ragino susimąstyti žmona. Iš tiesų, sąvoka „turto įkeitimas“ skamba gana grėsmingai, tačiau hipoteka suteikia teisę kreditoriui patenkinti ja užtikrintą reikalavimą iš įkeisto daikto. Tačiau tik tada, kai turtinė prievolė yra neįvykdoma.

Grėsmių nesukelia

Kaip ir Vitalijaus atveju, kai skolinamos didelės sumos ir ilgam laikotarpiui, reikalingos tam tikros garantijos. Turto įkeitimas – viena iš jų. Nors įkeistas turtas neatitenka kreditoriui, jo įkeitimas užtikrina, kad kreditoriaus reikalavimai, skolininkui neįvykdžius įsipareigojimų, bus patenkinti, o skolininkui turint daugiau neįvykdytų įsipareigojimų, savo reikalavimus iš įkeisto turto kreditorius galės patenkinti pirmasis. Net ir tokiu atveju nebūtinai įkeistas turtas bus tiesiog atimtas iš skolininko – viskas priklauso nuo neįvykdytų įsipareigojimų dydžio.

Kai skolinamos didelės sumos ir ilgam laikotarpiui, reikalingos tam tikros garantijos. Turto įkeitimas – viena iš jų.

Skolininkas lieka įkeisto turto savininku, gali jame gyventi ir netgi jį parduoti. Pastarąjį veiksmą, tiesa, gali atlikti tik informavęs kreditorių ir suderinęs su juo sąlygas.

Pasitaiko atvejų, kai turtas ne visada įkeičiamas abiejų šalių susitarimu. Tai – priverstinio įkeitimo atvejai. Be turto savininko valios hipoteką nustatyti gali teismas. Pavyzdžiui, nepilnamečio vaiko išlaikymui priteisus tam tikrą sumą, pareigos vykdymo užtikrinimui gali būti nustatoma priverstinė hipoteka. Jei asmuo įsipareigojimų neįvykdo – imamasi priverstinio išieškojimo ne teismo tvarka.

Užtikrina prievolių laikymąsi

Hipotekos sandoris gali būti sudarytas ne tik tarp besiskolinančio ir banko, bet ir tarp dviejų fizinių asmenų.

Dažnam žmogui hipoteka pirmiausia asocijuojasi su būsto pirkimu už paskolą, taigi ir su banku. Tačiau naudinga žinoti, kad hipotekos sandoris gali būti sudarytas ne tik tarp besiskolinančio ir banko, bet ir tarp dviejų fizinių asmenų.

Draugas ar giminaitis prašo paskolinti didelę sumą pinigų, tačiau jums neramu, ar skola tikrai bus grąžinta? Įsipareigojimų vykdymą užtikrins sudaryta hipotekos sutartis. Tokia sutartimi galima užtikrinti bet kurios turtinės prievolės įvykdymą, o kita šalimi – kreditoriumi – gali būti tiek juridinis, tiek fizinis asmuo.

Beveik pusė milijono

Lietuvoje hipotekos ir įkeitimo sandoriai registruojami nuo 1998-ųjų. Šiuo metu šalies hipotekos registre yra beveik pusė milijono turto įkeitimo sandorių.

Įdomu tai, kad daugelyje šalių registruojami tik nekilnojamųjų daiktų įkeitimo sandoriai, o registruojami jie nekilnojamojo turto registruose. Lietuvoje yra atskiras hipotekos registras ir jame registruojami ne tik nekilnojamųjų, bet ir kilnojamųjų daiktų, turtinių teisių ar sąskaitų įkeitimų sandoriai.

Lietuvoje išieškojimo iš įkeisto daikto procedūra taip pat viena paprasčiausių – nereikia kreiptis į teismą, kas paprastai užima nemažai laiko. Jei turto įkeitimu užtikrinti įsipareigojimai nėra tinkamai vykdomi, kreditorius savo teises gali įgyvendinti kreipdamasis į notarą ir į antstolį.

Daugiau informacijos apie hipotekos registrą rasite spustelėję čia.

Visuomenės teisinis švietimas
Visuomenės teisinis švietimas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius